Krčanje creva mogući uzroci

Dobro poznata buka u crevima i stomaku koja se opisuje kao ‘’krčanje creva’’ može biti normalan deo varenja. Zašto krče creva? Vaš mozak šalje signal crevima koja pokreću oslobađanje digestivnih tečnosti kao niz mišićnih kontrakcija i peristaltika počinje. Ovo vam daje do znanja da je vreme da se jede.

Međutim, kada krčanje u crevima prati bol, nadimanje ili proliv – treba diskutovati o simptomima sa svojim lekarom. To može značiti prisustvo osnovnog gastrointestinalnog poremećaja.

Zvuk krčanja u stomaku je rezultat mišićnih kontrakcija vašeg crevnog zida u kombinaciji sa prisustvom tečnosti i gasa. To je sasvim normalna funkcija i ona koja se javlja veći deo dana.

Vaša creva imaju tendenciju da se smire kada spavate, ali već potpuno odsustvo crevnih zvukova zapravo može biti znak hitne medicinske pomoći, posebno ako je praćeno teškim bolovima u stomaku.

krcanje crijeva u trbuhu

Krčanje creva – mogući uzroci:

U crevima, progutana tečnost i materije se mešaju sa dnevnim sekretom od oko 8 l tečnosti bogate enzimima, od kojih se većina kasnije apsorbuje. Međutim, tečnost koja se kreće kroz creva se ne čuje – čuje se samo kada je vazduh u crevima.

U crevima su uvek prisutni gasovi koji potiču iz progutanog vazduha i oslobađanjem vodonika, ugljen dioksida i drugih gasova od bakterijske fermentacije nesvarene hrane u donjem crevu. Čak i kada su nečujni vlasniku creva, karakteristične zvuke može čuti lekar pomoću stetoskopa.

Dok se bučno kretanje tečnosti i gasova javlja na svim nivoima, najviše čujni zvuci potiču iz želuca. Da li se čuje ili ne, krčanje creva u odsustvu drugih značajnih simptoma je normalan fenomen bez medicinskog značaja.

Ako primetite da vaša creva baš jako krče, to može biti zato što ste jeli previše šećera, posebno fruktoze i sorbitola (nalaze se u voću i takođe se koriste kao veštački zaslađivač u mnogim žvakama i bombonama bez šećera).

Krčanje creva može biti izazvano faktorima kao što su glad, nepotpuno varenje, potrošnja hrane bogate vlaknima i ugljenim hidratima i brz metabolizam. U većini slučajeva, to se dešava kada progutate vazduh dok jedete, pijete ili govorite. Stanje može biti praćeno simptomima kao što su nadimanje, podrigivanja, nadutost, abdominalna nelagodnost, dijareja, grčevi u stomaku i zato je obično izazvano nagomilavanjem crevnog gasa.

Povremeno, krčanje creva može takođe biti uzrokovano problemima poput netolerancije na laktozu, alergije na hranu, funkcionalne dispepsije, celijakije, sindroma iritabilnog creva, Kronove bolesti, kolitisa i divertikulitisa. Osim toga, može doći do ovog neprijatnog problema kada uzimate antibiotike, jer ovi lekovi menjaju floru creva uništavanjem “loših”, kao i “dobrih” bakterija koje pomažu u varenju .

Krčanje creva posle jela

Netolerancija na laktozu, sa simptomima kao što su bol u stomaku, gasovi i dijareja, je izazvana nedostatkom enzima laktaze koji je neophodan za varenje laktoze. Netolerancija na laktozu može izazvati krčanje creva posle jela. Ovim poremećajem se upravlja putem promene u ishrani, koja uključuje mlečne proizvode bez laktoze i dodatke enzima laktaze. Ostali uslovi za krčanje creva posle jela zahtevaju restrikciju u ishrani, uključujući bolest gastroezofagijalnog refluksa, što zahteva unos manjih obroka i ograničavanje masne hrane; Kronova bolest, u kojoj blaga hrana može pružiti manje neugodnosti; i alergije na hranu.

Krčanje creva u trudnoći

Trudnoća izaziva mnoge promene u vašem telu, uključujući i apetit. To je zato što rastuća beba u vama ima potrebu za kalorijama. Krčanje creva u trudnoći može da bude neprijatno i neugodno, pogotovo ako se niste sretali sa fluktuacijama apetita. Na sreću, postoji nekoliko načina da se ublaži krčanje creva u trudnoći.

Trudnoća povećava apetit, jer rastuća beba u vama zahteva više hrane i hranljivih materija i oko 300 dodatnih kalorija nego sto ste nekada unosili, što dovodi do češćih epizoda krčanja creva. Trudnoća uzrokuje da vaši hormoni variraju i povećavaju metabolizam, što vas često ostavlja gladnim i vaša creva krče.

Kako da se izborite sa ovim?

Jedite oko pet manjih obroka i užina dnevno da ublažite bolove od gladi i držite stomak punim, bez da se prepunjavanje. Izaberite hranu koja je hranljiva i koja će vas popuniti. Na primer, hrana od integralnih žitarica i nisko-masni mlečni proizvodi će zadovoljiti vaše krčanje creva, uz obezbeđivanje hranljivih materija vašem telu i rastućoj bebi. Konzumirajte hranu koja zahteva vreme da se jede, kao što su jabuke ili velika salata, tako da date vašem telu šansu da prepozna znake punoće.

Krčanje creva i bol u stomaku

Mnogi uslovi mogu uzrokovati krčanje creva i bol u stomaku. Stomačni grip je virusna upala želuca i creva koja može dovesti do abdominalnog bola, dijareje, mučnine i povraćanje. Vaši simptomi mogu trajati dva dana ili duže. Dijetetski zahtevi obuhvataju tečnosti za sprečavanje dehidracije. Varenje, sa simptomima kao što su brujajaći stomak, bol u stomaku, nadimanje i gorenje u stomaku, može biti rezultat jedenja previše masne hrane, konzumiranje alkohola, stresa i umora. Konzumiranje zdravije hrane, nisko-masne i promene životnog stila mogu vas osloboditi mnogih simptoma. Zatvor, koji je problem sa crevima ili izuzetno tvrdom stolicom, može izazvati simptome bol u trbuhu i povraćanje. Neadekvatan unos vode i vlakana, stres,slabo kretanje i neadekvatno vežbanje doprinose zatvoru. Ishrana bogata vlaknima i dosta tečnosti su neophodni za pomoć za sprečavanje zatvora.

Kada se simptomi kao što su krčanje creva i bol u stomaku nastave, ili ako se bol intenzivira, treba da tražite medicinsku pomoć. Ovi simptomi mogu ukazati na prisustvo bolesti koja zahtevaju više intervencija nego promene u ishrani. Crevna opstrukcija, na primer, obično zahteva hospitalizaciju za stabilizaciju i određivanje ako je opstrukcija stvarna blokada ili paralitički ileus, što je nemogućnost vaših crevnih mišića za pomeranje sadržaja. Intravenske tečnosti se daju za hidrataciju i nazo-gastrična cev se stavlja na nos u stomak da biste uklonili vazduh i tečnost, što ublažava bolove u stomaku dok je lečenje je u toku.

Krčanje creva kod beba

Krčanje creva kod beba je najčešće posledica osetljivosti malog bebinog stomaka, što je sasvim normalno, kako su one tek na početku svog razvoja. Krčanje creva kod beba može biti praćeno i grčevima u stomaku, što ćete primetiti po tome da beba plače i postaje razdražljiva. Ovo ne treba da vas uspaniči, jer većina beba se susreće sa grčevima u stomaku uz krčanje creva. Ovo je posebno izraženo u prva 3 meseca bebinog života. Ono što je na vama, to je da pratite stanje svoje bebe, da li se smiruje, da li se javljaju dodatni simptomi – u tom slučaju, treba odvesti dete kod pedijatra.

Krčanje debelog creva

U crevima su uvek prisutni gasovi koji potiču iz progutanog vazduha i oslobađanjem vodonika, ugljen dioksida i drugih gasova od bakterijske fermentacije nesvarene hrane u debelom crevu – otuda krčanje debelog creva. Međutim, krčanje debelog creva može da ukazuje i na neka ozbiljnija stanja, poput sindroma iritabilnog kolona ili nekih drugih bolesti debelog creva. Svakako, treba voditi računa o pojavi propratnih simptoma pored krčanja debelog creva, kao i o njihovoj učestalosti.

Kako sprečiti stalno krčanje creva

Evo nekih saveta kako sprečiti stalno krčanje creva:

Izbegavajte prekomernu potrošnju hrane bogate vlaknima i ugljenim hidratima. Mleko, mlečni proizvodi, pasulj, mahunarke, pšenica, braon pirinač, semena, kupus, spanać, brokoli, asparagus, prokelj, šargarepa, karfiol, rotkvica, luk , grašak, krompir, artičoke, mesne prerađevine, kokice, hot sosovi, jabuke, kajsije, grožđe i sušeno voće su neke od najčešćih namirnice koje podstiču proizvodnju crevnih gasova. Ne treba da eliminišete ove stavke iz vaše ishrane, samo ih jedite umereno. Osim toga, istražite bolje opcije kao što su nisko-masni sir, smrznuti nisko-masni jogurt, kremasti kikiriki puter, pire krompir bez kože, supe od povrća itd. Plus, jedite voće sa niskim sadržajem vlakana kao što su grožđe, bobice, šljive, kivi itd.

Izbegavajte da pijete pivo, alkohol, kafu ( kofein deluje kao stimulans) i gazirana pića. Korišćenje veštačkih zaslađivača i teži da izazove gasove. Konzumirajte kašičicu maslinovog ulja ujutru tokom doručka i ovo može pomoći u smanjenju crevne buke, jer sprečava crevne kontrakcije. Uz to, redovno uzimanje aloe vera soka je korisno za smirivanje creva, posebno kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog creva sa opstipacijom.

Navike kao što su pušenje, žvakanje žvake, sisanje bombona i pijuckanje tečnosti uz pomoć slamke – može da učini da progutate više vazduha. Tako, ograničite ova ponašanja. Slično tome, nemojte da pijete vodu ili neku drugu tečnost dok jedete.

Uzmite uravnoteženu ishranu sa malim, čestim obrocima . Ustvari, pokušavajte da jedete svoje obroke u određeno vreme. Osim toga, možete da popijete šolju čaja posle jela.

Ako ste dugo bez hrane i čujete krčanje creva, jedite malu užinu. U slučaju da se to desi zbog gasa onda možete uzeti lek za olakšanje od gasova.

Budite opušteni i smanjite stres i anksioznost, jer ova pitanja takođe mogu izazvatikrčanje creva.

Uključivanje u fizičke aktivnosti može da pomogne da izlečite ovaj problem jer poboljšava varenje i smanjuje stres. Vežbe koje uključuju savijanje, naročito, su korisne u ovom slučaju. Takođe, veruje se da ako duboko udahnete kada osetite krčanje može da bude od pomoći u zaustavljanju krčanja creva privremeno. Držite dah na nekoliko sekundi, to jest, dok krčanje ne prestane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply