Citrus dijeta je pre svega namenjena za detoksikaciju i brzo mršavljenje, zbog njene restriktivnosti ne bi je trebalo dugo držati. U ishranu pre svega treba da uvrstite namirnice poput narandže, grejpa i limuna, znači pretežno voća. Rezultati sigurno neće izostati, koliko kilograma ćete gubiti zavisi pre svega od vašeg organizma tj ubrzanosti metabolizma. Zbog velikog prisustva citrusa u ovoj dijeti, ista se preporučuje isključivo zdravim osobama koje nemaju problema sa želucem i koje ne muči gastritis, to je posebno važno kada je u pitanju konzumiranje limuna. U nastavku pročitajte koje su namirnice poželjne da se konzumiraju tokom citrus dijete, kao i koja pravila treba da poštujete ukoliko želite da brzo smršate.

Citrus dijeta pravila

Ukoliko želite da izgubite kilograme pomoću citrus dijete, veoma je bitno da se pridržavate nekih osnovnih pravila. Jedno od njih je da tokom dijete ne smete piti alkohol, takođe vrlo je bitno da namirnice konzumirate po redu kako je navedeno. Na vama je da izaberete da li ćete jesti tople ili hladne namirnice tako da ovo pravilo vi sami određujete.

citrus dijeta brza

Takođe, bitno je da pre započinjanja citrus dijete budete upoznati sa osnovama. Ovu dijetu, koja spada u restriktivne, ne bi trebalo da držite duže od 7 dana, nakon tog perioda gledajte da napravite pauzu od 3 dana. Pored ove, postoji i citrus dijeta od 15 dana o kojoj će posebno biti reči. Ako imate bilo kakvih problema sa stomakom, varenjem ili hipoglikemijom, onda ova dijeta nije za vas. U osnove ove dijete spada i to da jednom u 3 dana za doručak možete jesti parče tosta, kuvano jaje i mladi sir. Ne zaboravite da tokom citrus dijete pijete dosta vode i biljnih čajeva

Citrus dijeta sa narandžama jelovnik

Pre nego što vam predstavimo jelovnik citrus dijete sa narandžama , bitno je da napomenemo kako postoje dve varijante jelovnika, restriktivni, kojeg ne smete da se pridržavate duže od nedelju dana i drugi koji može da se konzumira do mesec dana uz pauze. U narednim redovima pročitajte jelovnike za citrus dijetu sa narandžama koja traje 15 dana.

S obzirom da je ovde reč o brzom mršavljenju, potreban vam je jelovnik za brzu dijetu.

Tokom ove dijete sa narandžom, doručak je uvek isti i jede se ili jedna pomorandža ili 1/2 grejpfruta uz jedan dvopek i šolju čaja ili kafe, bez šećera.

1.dan
Za ručak prvi dan jedete jednu pomorandžu, kuvano jaje i jednu kiselu pavlaku, dok za večeru imate 2 paradajza, 2 kuvana jajeta i jedan krastavac ili malo zelene salate.

2. dan
Za ručak možete uzeti 1 pomorandžu i jedno jaje, uz to uzmite i 1 kiselu pavlaku i dva dvopeka.
Za večeru možete uzeti 125 grama mlevene junetine, 1 paradajz, 1 pomorandžu, 1 dvopek i 1 šolju čaja/kafe.

3. dan
Ručak: 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, 1 kisela pavlaka i 1 glavica salate ili npr 2 krastavca možete pojesti. Podrazumeva se da se konzumiraju samo pića bez šećera.
Večera je ista kao drugi dan, samo što umesto junetine možete uzeti bilo koje drugo mleveno meso

4.dan
Za ručak se jede 125 grama kravljeg sira, 1 paradajz i 1 dvopek dok je večera ista kao u prethodna dva dana

5.dan
Za ručak se peti dan jede 200 grama kuvanog mesa ili ribe, 1 paradajz i dvopek. Dok za večeru ide pola kilograma kuvanog povrća uz 1 jaje i paradjz.

Posle petog dana, dijetu ponovite još dva puta, dijeta traje 15 dana. Nakon tog perioda napravite pauzu.

Citrus dijeta saveti

Citrusi su dobri za lučenje želudačnih sokova zbog čega i dolazi do ubrzavanja metabolizma tokom ove dijete. Isto tako, glavni uspeh ove dijete je bolje varenje i ubrzavanje metabolizama. Što se saveta tiče, vrlo je bitno da se pridržavate svih pravila koje smo već naveli a jedno od najbitnijih je da se prati unos namirnica, jedite ih onim redosledom kojim su napisane u jelovniku i nemojte ih kombinovati. Savet je da sažvaćete jednu pa tek onda da krenete na drugu namirnicu.

Takođe, ono što je dobro, kod citrus dijete se rezultati primete već u prva tri dana, tako da vam savetujemo da je izdržite jer ćete sigurno na kraju biti zadovoljni.

Iskustva i rezultati

Iskustva tokom držanja citrus dijete su različita, pa tako, iako se u ovoj dijeti unosi dosta vitamina zbog čega između ostalog i dolazi do brzog mršavljenja, krajnji rezultat često može da bude i opuštena koža. Zato je veoma bitno da uvedete lagane vežbe tokom držanja dijete.

Isto tako, iskustva su pokazala da su mnogi tokom držanja citrus dijete osetili malaksalost i umor zato što u njoj nema dosta tzv čvrste hrane i zato što citrusi nemaju puno kalorija. Posle završene dijete, napravite pauzu od tri dana, a ukoliko želite da ponovite još jedan ciklus, posavetujte se sa vašim lekarom. Iksustva mnogih su pokazala da šo više kilograma imate, sa ovom dijetom ih brže gubite Ukoliko to ne bude slučaj sa vama, nemojte se demoralisati, već budite uporni sve dok ne budete u potpunosti zadovoljni rezultatima.

Rezultati u ovoj dijeti sigurno neće izostati, a za mesec dana možete izgubiti od 8 do 15 kilograma. Neki prosek je 10 kilograma mesečno, rezultati u mnogome zavise od metabolizma.

Citrusno voće za mršavljenje

U citrusno voće spadaju pomorandže, kivi, mandarine, limun i grejpfrut, znači svo kiselo voće koje u mnogome utiče na mršavljenje Ovo voće je inače puno vode i istovremeno i hidrira vaš organizam i tokom mršavljenja vam pomaže da izbacite višak vode u čemu je njegova osnovna funkcija. Izbacivanjem vode ujedno se rešavate i viška kilograma. Pored toga što uz ovo voće mršavite, istovremeno unosite i dosta vitamina C koji je ključan za dobar imunitet i zdravlje.

Limun za mršavljenje

Limun već dugo važi za namirnicu koja je idealna za mršavljenje, poznata su odlična svojstva limunade na mršavljenje, pogotovu ako se pije bez šećera. Poznata je i dijeta sa limunom, koja traje 14 dana i koju možete da držite samo ako imate perfektno zdrav želudac. Ovo ističemo jer se tokom određenih dana pije limunada u koju dodajete sve više i više limuna koji je dobar za mršavljenje ali koji isto tako može da uništi slab želudac. Isto tako, za mršavljenje se preporučuje da ujutru popijete čašu tople vode u koju ćete razmutiti malo meda i ukapati nekoliko kapi limuna.

Grejpfrut za mršavljenje

Grejpfrut se s pravom zove voće koje topi kilograme jer zaista to radi zbog čega je glavna užina u mnogim dijetama. Iako postoji i dijeta sa grejpom koja je isto restriktivna, dovoljno je da ga unosite jednom dnevno i budite sigurni da ćete bez ikakve dijete mesečno samo zbog grejpa gubiti i do 2 kilograma. Najbolji efekti se postižu kada se pojede polovina grejpfruta pre svakog obroka, u tom slučaju se gubi i više od 2 kilograma mesečno. Tajna u grejpfrutu je to što on sadrži naringenin koji pomaže u sagorevanju masnoće.

Narandža za mršavljenje

S obzirom na to da spadaju u citrusno voće, narandže su odlične za mršavljenje. Skoro su se na tržištu pojavile specijalne mini narandže koje isto tako utiču na kiladžu ali generalno gledano, narandže su zaista voće koje dosta doprinosi mršavljenju. Poznat je i čaj Dr Oza za mršavljenje kod kojeg je glavni sastojak upravo narandža. Isto tako, nutricionisti savetuju da se za mršavljenje dnevno pije 2 litra ceđenog soka od narandže. Uz balansiranu ishranu, primetićete rezultate vrlo brzo.