Prirodna rešenja za čišćenje zubnog kamenca i naslaga na zubima

Možda ne mislite o njima svakog dana, ali vaši zubi bi trebalo da vam budu važni. Ukoliko ih ne perete dobro ili redovno, možete se probuditi jednog dana i primetiti da imate nagomilan kamenac na zubima, loš zadah ili još gore, neku opasnu bolest desni.

Zašto je kamenac tako opasan ?

Svi pričaju o tome kako je vrlo bitno za oralno zdravlje da nemate kamenac na zubima, ali po čemu je on tako poseban? Zubni kamenac ili plak je užasan. On se vremenom, malo po malo stvara na zubima zahvaljujući milionima mikroskopskih bakterija koje žive u vašim ustima. Ako ne odvojite vreme da se pobrinete za zubni kamenac, on može izazvati bolesti desni, karijes i propadanje zuba.

kamenac na zubima

Kako primetiti zubni plak kod kuće ?

U kućnim uslovima, ponekad je teško primetiti  kamenac na zubima o kom vam zubar priča. Zato, možete pomešati par kapi boje za hranu u čaši vode, promućkati usta i isprati običnom vodom.

Boja će se zalepiti na zubni kamenac. Kada primetite gde se nalaze, možete se fokusirati na ta mesta; boja će nestati zajedno sa naslagama. Pre nego što počnete ovaj proces, stavite balzam za usne kako vam se boja za hranu ne bi zadržala tu.

12 prirodnih lekova za skidanje zubnog kamenca i naslaga

 1. Čišćenje koncem za zube

Ovo možda i nije ‘lek’ za kamenac na zubima ali redovnim čišćenjem zuba koncem, uklonićete kamenac sa i između zuba. Plus, na ovaj način smanjujete rizik od karijesa i bolesti desni. Zubari savetuju čišćenje koncem za zube sa dobrim razlogom!

 1. Mućkanje ulja u ustima

Ovaj jednostavan proces može ukloniti naslage i kamenac na zubima i sprečiti njihovo taloženje. Sve što vam treba je ulje- ekstradevičansko kokosovo će biti sasvim dobro, jer sadrži antiupalna i antimikrobska svojstva koja uništavaju bakterije u ustima. Mućkajte jednu kašiku istopljenog kokosovog ulja u ustima, 15-20 minuta. Nemojte ga grgotati, niti progutati. Ispljunite, pa isperite usta vodom i operite zube kao i obično. Bilo bi najbolje kada biste mogli da steknete naviku da mućkate ulje u ustima svakog jutra, pre jela. Ili, možete iskoristiti vreme dok ste pod tušem, dok kuvate kafu, i slično. Ponavljajte proces svakog dana, za najbolje rezultate.Ovo je efikasna metoda za čišćenje kamenca na zubima ali i za prevenciju.Ako ste išli za skidanje plaka kod zubara, počnite odmah sa mućkanjem ulja kako se zubni kamenac ne bi ponovo nataložio.

 1. Soda bikarbona

Kada je reč o prirodnim, kućnim rešenjima za uklanjanje kamenca na zubima, ne možemo preskočiti soda bikarbonu. Jednostavno, vlažnu četkicu umočite u malo soda bikarbone i operite zube. Ovaj trik je vrlo efektan za uklanjanje naslaga i kamenca. Ukoliko vam treba malo abrazivnija metoda, možete dodati mrvicu soli i tako četkati.

Perite zube 5 minuta i pljuckajte povremeno višak soda bikarbone. Isperite sa rastvorom od tople vode u koju ste sipali čep hidrogena. Nakon toga, isperite usta i običnom vodom. Ponavljajte ovaj proces jednom nedeljno, ili po potrebi, kako bi uklonili kamenac na zubima.

 1. Jagode i paradajz

Ako ste se pitali kako se rešiti kamenca na zubima evo odgovora.Ko bi rekao da trljanje voća o zube može pomoći u njihovom čišćenju? Jagode i paradajz, zajedno s drugim bobičastim voćem, narandžom, paprikom (baburom), limunom i limetom čine grupu voća koje je bogato vitaminom C, neophodnim sastojkom dobre oralnog zdravlja. Sve što treba da uradite jeste da protrljate zube sa nekom od ovih voćki i nakon 5 minuta isperete sa rastvorom vode i soda bikarbone. Zubi će nakon ovog tretmana biti beli i čisti a ako ponavljate ovo dok je sezona jagoda i paradajza kamenac na zubima se neće ponovo taložiti.

 1. Sir

Tvrdi sirevi, kao što su švajcarski i čedar, pomažu vašem organizmu da proizvodi alkalnu pljuvačku, važnu komponentu za borbu protiv bakterija. Ukoliko budete jeli ovakve sireve, napravićete zaštitni omotač oko zuba, koji će sprečiti kiselo taloženje, a same zube ćete remineralizovati kalcijumom i fosfatima.Ovo nije pravi lek za skidanje kamenca ali za prevenciju sledeći put u marketu potražite čedar sir.

 1. Aloe vera

Aloe vera je poput tečnosti za ispiranje usta, pošto vas može rešiti lošeg zadaha i naslaga kamenca na zubima. Uz to, ima antimikrobsko dejstvo, što znači da efektno ubija štetne bakterije u ustima, pre nego što vam naprave problem. Isecite list Aloe vere i izvucite gel. Ako nemate biljku kod kuće, gel možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane, ili na internetu. Nanesite Aloju direktno na zube i liniju desni i dobro je utrljajte. Ostavite 10-15 minuta pa isperite usta hladnom vodom i operite zube. Ponavljajte dva puta dnevno, za najbolje rezultate.Pored velikog broja upotreba aloje je i lek za čišćenje kamenca na zubima.

 1. Karanfilić

Verovatno ste čuli da je karanfilić dobar protiv zubobolje, ali da li ste znali da možete napraviti prirodnu pastu koja će zube zaštititi od kamenca? Jednostavno, pomešajte kašikicu karanfilića u prahu sa onoliko maslinovog ulja koliko je potrebno za pastu. Ostavite 5 minuta, pa isperite toplom vodom. Ukoliko se koristi dva puta dnevno, pomaže u borbi protiv gingivitisa, kamenca na zubima i mikroba koji uzrokuju loš zadah. Ako vam ne smeta ukus, možete probati i da žvaćete par karanfilića svakog dana, za svež dah i zdrava usta.

 1. Sirće

Belo (obično) sirće je jedno od onih proizvoda sa hiljadu namena, koje je uvek korisno imati u ostavi. Sirće ne samo da je dobro protiv kamenca na zubima, nego i sprečava demineralizaciju gleđi na zubima. Pomešajte dve kašike sirćeta sa kašikom morske soli u ¼ šolje vruće vode. Ova mešavina je neka vrsta prirodne tečnosti za ispiranje usta, koja će izbeleti zube i pomoći u održavanju oralnog zdravlja.

 1. Kora narandže

Jedan od efikasnijih prirodnih lekova za čišćenje zubnog kamenca.Koliko god čudno zvučalo, istina je da trljanje unutrašnje strane narandžine kore direkno na zube, pre odlaska na spavanje, može poboljšati kvalitet vašeg osmeha. Isperite usta vodom ujutru. Ovaj proces doprineće svežini vašeg daha i ukloniće naslage sa vaših zuba. Plus, narandže su ukusne, a rezultate ovog jednostavnog melema videćete vrlo brzo.Dakle prvo pojedete narandžu a onda upotrebite koru za kamenac na zubima.

 1. Esencijalno ulje ruzmarina

Esencijalno ulje ruzmarina sadrži neverovatna antibakterijska svojstva koja će se pobrinuti za sve potrebe vašeg oralnog zdravlja. Ono deluje kao dezinfekciono sredstvo, te ubija sve bakterije koje stvaraju naslage, loš zadah, karijes i druge bolesti, a uz to razgrađuje kamenac koji već postoji. Pomešajte dve kapi ulja ruzmarina u kašikici nosećeg ulja (na primer kokosovog) ili vode, i mućkajte u ustima 10-ak minuta. Ispljunite i operite zube, pa ponavljajte dva puta dnevno, za najbolje rezultate.Ovo lekovito ulje možete naći u prodavnicama zdrave hrane a osim za kamenac na zubima možete ga koristiti i za mnoge druge probleme.

 1. Crni čaj

Osim što ima izvanredan ukus, čisti crni čaj može se koristiti i za borbu protiv bakterija i za kamenac na zubima. Sadrži brojna antioksidantska svojstva i obnavlja zubnu gleđ, štiteći zube od propadanja. Skuvajte šolju crnog čaja, sačekajte da poprimi bogatu tamnu boju, i dobro iscedite kesicu pre nego što je izvadite, kako bi izvukli sva antibakterijska svojstva. Kada se čaj ohladi, isperite usta, i ponavljajte svakog dana za čišćenje zubnog kamenca.

 1. Pravilna tehnika četkanja zuba

Pranje zuba trebalo bi da traje dva minuta. Provedite to vreme fokusirano na četkanje. Koristite kratke, odlučne poteze (bez jakog trljanja) i obratite pažnju na desni, zube u zadnjem delu usne duplje i druga teško dostupna mesta. Očetkajte i jezik, za svežiji dah. Zamenite četkicu nakon tri meseca upotrebe, ili kad počnu da se primećuju znaci istrošenosti.Kamenac na zubima se kod nekih taloži zbog gušće pljuvačke što je genetski predodređeno ali pravilnim i redovnim pranjem zuba se može preventivno delovati.

Osim ovih prirodnih rešenja za uklanjanje zubnog kamenca kod kuće, redovno idite kod zubara, obratite pažnju na način pranja zuba i hranite se zdravo. Perite zube dva puta dnevno mekom četkicom i ubacite neko od ovih rešenja u svakodnevnu rutinu pa će kamenac na zubima postati prošlost.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply