Zašto se javljaju akne na bradi i šta one zapravo predstavljaju? Kako se rešiti akni koje se javljaju ispod brade, na vratu i duž donje vilice? U sledećim redovima navešćemo koji su mogući uzroci pojave akni na bradi, istražiti hormonalnu osnovu njihovog porekla, i prodiskutovati o simptomima koji dolaze sa pojavom akni poput bola, svraba i drugih smetnji.

Akne nastaju kao posledica prljavštine, povećane aktivnosti lojnih žlezda i taloženja odumrlih ćelija. Ukoliko se ujedine svi navedeni faktori, dolazi do zapušavanja otvora pora i formiranja akni. Pravi uzrok i krivac za pojavu akni su bakterije koje nastanjuju lojne žlezde čekajući povoljan trenutak za eskaliranje upalnog procesa i formiranje bubuljica ili akni.

Hormonalne cistične akne na bradi velikih su dimenzija, upaljene i prati ih osećaj svraba, takođe, crvenkaste su boje, ispunjene gnojnim sadržajem i potrebno im je dosta vremena da zarastu.

Akne se mogu pojaviti kod svih uzrasta, a posebno pogađaju mlade od 15-35 godina. Obično se ispoljavaju na licu, a fokus ovog teksta biće akne na bradi, i u manjoj meri ćemo se pozabaviti poreklom akni na donjoj vilici, vratu i lateralnim stranama brade kod odraslih i dece.

Koji su uzroci pojave akni na bradi kod odraslih ?

Akne na bradi su čest problem kod pojedinih odraslih ljudi a posebno žena. Ukoliko sumnjate u ovaj podatak, istraživanja Univerziteta u Pensilvaniji dokazala su da su blaže forme akni na bradi prisutne kod određenog broja žena u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama. Naravno, uzroci su evidentni, neki su već navedeni, a druge ćemo tek izneti u nastavku teksta. Najčešći uzroci zbog kojih se javljaju akne kod odraslih uključuju držanje dijeta, stres i hormonalne promene. Za razliku od tinejdžera u pubertetu, kod odraslih osoba akne se ispoljavaju na vratu, bradi i donjoj vilici, a vrlo retko na obrazima i čelu.

akne na bradi

Akne na bradi kod dece (bebi akne)

Iako ne tako često kao kod adolescenata, akne na bradi se mogu javiti i kod dece. Poznate su pod nazivom „bebi akne“, koje su prisutne u vidu malih belih bubuljica, uglavnom na obrazima, i ponekad na čelu, bradi ili na leđima novorođenčeta, pri tom koža dobija crvenkastu boju. Takođe, akne se mogu javiti i kod malih beba starih svega dve nedelje. Kod nekih beba dolazi do pojave akni prilikom nicanja zubića, kao i kod mlađe i starije dece. Roditelji bi trebalo da imaju na umu da ukoliko je njihova beba u nekom trenutku dobila akne, to ne znači da će ih imati i u odraslom dobu. Kod dece je normalna pojava akni na bradi ili ispod brade.

Adekvatna higijena i redovne posete dermatologu predstavljaju najbolji način za prevenciju pojave akni na bradi kod vaše bebe. Odlazak dermatologu neophodan je radi utvrđivanja eventualnog prisustva keratoze pilaris, standardno dečjeg dermatološkog oboljenja.

Akne na bradi i vratu

Akne na bradi i vratu mogu biti indikatori pojave sindroma policističnih jajnika. Ovo oboljenje može izazvati pojavu akni na obrazima, vilici, bradi, kao i gornjem delu vrata. Uzročnici pojave akni ispod brade takođe mogu izazvati i nastanak akni na vratu. Učestalo prisustvo akni na vratu može biti znak da se vaše telo bori sa nekom bakterijskom infekcijom.

Povezano>>>  Akne i bubuljice na vratu mogući uzroci, lečenje, prevencija

Koji su ostali uzroci pojave akni na bradi ?

Kao što je već navedeno, bubuljice i akne nastaju pod uticajem začepljenja otvora pora na koži usled nakupljanja odumrlih slojeva ćelija. Ponekad prisutna bakterija u pori može dovesti do crvenjenja i oticanja ugroženog područja.

Generalno, mnogi faktori mogu izazvati akne po bradi.

U nastavku ćemo vam izneti par konkretnih uzroka i pružiti par korisnih informacija o pojavi istih.

Akne na bradi i hormoni

Hormonski disbalans (pojava tzv. hormonalnih akni na bradi)

Jedan od glavnih faktora pojave akni na bradi može biti narušena hormonalna ravnoteža koja pogađa ljude u različitim životnim stadijumima, a posebno tokom puberteta (kod oba pola), ovulacije, menopauze, trudnoće ili menstrualnog ciklusa.

Takođe, način života i ishrana mogu uticati na pojavu promena na koži lica. Hormonski disbalans uzrokovaće pojavu hormonski indukovanih akni na bradi, o čemu će biti reči u nastavku.

Oslabljeni limfno-drenažni sistem

Može dovesti do pojave bubuljica na bradi kao posledice nemogućnosti oslobađanja tela od toksina. Akumulacija štetnih materija često se dešava u viličnoj regiji, izazivajući pojavu akni na bradi, vilici i vratnoj regiji.

Akne na bradi nastale pod uticajem stresa

Zapaženo je da šanse za pojavu akni povećavaju pod dejstvom stresa ili anksioznosti. Još uvek nije rasvetljena priroda korelacije ove dve pojave, mada, budući da ćelije zadužene za produkciju sebuma poseduju stres receptore, donekle se može objasniti relacija između pojave akni i stresnih situacija koje utiču na istu. Iako su okidači za pojavu akni gomilanje sebuma, nečistoća, odumrlih ćelija i bakterija, vodeći uzrok nastajanja akni leži u stresu, te bi stoga trebalo u najvećoj mogućoj meri zaobilaziti tenzione situacije. Intenzitet i obim pojave akni direktno je uslovljen nivoom stresnih događaja.. Svakodnevna dešavanja na profesionalnom, porodičnom ili socijalnom polju mogu doprineti pojavi tzv. stresnih akni.

Korišćenje šminke

Balzami, karmini i sjajevi za usne mogu sadržati određene sastojke koji izazivaju pojavu akni na bradi i oko usta.

Saznajte>>> Zašto se javljaju bubuljice i akne na bradi i kako ih ukloniti

Nedovoljna lična higijena

Loša lična higijena može dovesti do pogoršanja akni, ili pak njihovog širenja na druge regije. Neke od uobičajenih aktivnosti koje mogu dovesti do pojave ili pogoršati akne na bradi su:

 • Dodirivanje brade i vrata prljavim telefonom, ili naslanjanje istog na glavu i vrat dok razgovarate ili obavljate druge poslove. Bakterije nastanjene na prirodnom loju vaše kože stupiće u interakciju sa štetnim mikrobima prisutnim na telefonu i tome dovesti do pojave akni na bradi, vilici i u predelu vrata.
 • Dodirivanje brade, lica ili vrata prljavim rukama može izazvati pojavu akni u predelu brade.
 • Nanošenje šminke na predeo vilice i brade može dovesti do zatvaranja pora.

Ostali potencijalni uzroci pojave akni ispod brade

 • Prestanak kontracepcije može dovesti usled hormonalnih promena do pojave akni.
 • Pojačano znojenje može uzrokovati zatvaranje pora i na taj način podstaći razvoj akni.
 • Loša ishrana koja uključuje unos namirnica niskog glikemijskog indeksa kao i hrane koja je inflamatornog karaktera.
 • Pušenje povećava šanse za razvoj mitesera.

Napomena: infektivna oboljenja poput čireva, lupusa eritematozusa, bradavica, rozacee, gljivičnih infekcija kože, apscesa, aktinične keratoze, ujeda insekata, mladeža, melanoma, perioralnog dermatitisa mogu, pored mnogih drugih činilaca uticati na pojavu bubuljica na bradi. Ukoliko sumnjate na pojavu akni ispod brade, obratite se dermatologu radi potvrde iste.

Saznajte više>>> Kako koristiti beli luk za bubuljice i akne

Kako se rešiti akni na bradi?

Ukoliko vam se stalno javljaju akne na bradi u predelu donje vilice, na vratu ili bilo kom delu lica, pokušajte da se pridržavate sledećih preporuka za lečenje, sprečavanje i ublažavanje istih:

 • Unosite veće količine vitamina, uključujući niacin, vitamin E, i primenjujte cink u terapijske svrhe.
 • Nanesite pripremljenu pastu od lišća piskavice i držite je na ugroženim područjima lica tokom noći.
 • Pokušajte sa upotrebom izdrobljenih pilula aspirina. Nanesite na lice i umijte se nakon što se primenjeno sredstvo osuši.
 • Upotrebite limunov sok za akne na bradi zbog njegovih korisnih kiselih svojstava svojstava. Ovo sredstvo uticaće na smanjenje širenja i dimenzija bubuljica, kao i na isušivanje istih.
 • Nanesite izrendani krastavac na lice.
 • Stavite sirovi usitnjeni beli luk na aknama pogođena područja.

Slično>>> Evo kako se koriste cimet i med protiv bubuljica i akni

Kako uspešno eliminsati i izlečiti pojavu hormonskih akni?

Različiti životni periodi praćeni pojavama hormonskih disbalansa mogu dovesti do nastanka akni i bubuljica na bradi. Akne tokom trudnoće, ovulacije, porođaja, PMS-a, menopauze i dojenja uslovljene su hormonalnim promenama. Istovremeno, različiti životni stilovi, uključujući stres i dijetu mogu dovesti do fluktuacija u nivou hormona, a time i do pojave akni.

Hormonalne cistične akne na bradi velikih su dimenzija, upaljene i prati ih osećaj svraba, takođe, crvenkaste su boje, ispunjene gnojnim sadržajem i potrebno im je dosta vremena da zarastu. Nakon povlačenja akni, očekujte pojavu ožiljaka, ili pak manjih lezija koje nisu praćene osećajem većeg bola poput cističnih akni na bradi. Pojava bubuljica na bradi obično nije praćena prisustvom crnih ili belih mitesera, mada je moguće nastajanje belih mitesera u minimalnoj meri koja ne ruži izgled površine kože lica.

Više>>> Soda bikarbona za akne, bubuljice i mitisere

Oralni antibiotici

Ukoliko patite od pojave bolnih i svrabom praćenih akni na bradi, pokušajte sa korišćenjem oralnih antibiotika. Oralni antibiotici mogu vam pomoći u smanjenju upalnog procesa uspešno kontrolišući razvoj bakterija. Ipak, potrebno je da zatražite recept pre početka primene istih.Najčešće se koriste Dovicin ili Doksiciklin koji se mogu kupiti i bez recepta.Takođe postoje i antibiotici za akne u vidu losiona Eritromicin i Klindamicin.

Iskustva u lečenju su različita a rezultat zavisi od toga da li su uzrok nastanka akni i lek koji koristite protiv njih pravilno određeni.Takođe mogu se čuti jako pozitivna iskustva o upotrebi srebrne vode protiv akni.Bitno je napomenuti i da ona pored lečenja sprečava pojavu ožiljaka od akni.Može se nabaviti u svakoj apoteci.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply