Šipak je, naime, jedan od simbola jeseni. Bogat je hranljivim materijama i vitaminom C, likopenom, nekim od vitamina iz grupe B, kao i vitaminima P i K. Veoma je efikasan u preventivi prehlada. Zri u pravo vreme, stoga preporučujemo da ga naberete, probate i čuvate.

Nepotrebno je kupovati vitamine u tabletama, kad ih upravo u ovo vreme ima svuda oko nas. I to besplatno! Jedino što se za njihovo branje treba naoružati strpljivošću. Grm šipka prepun trnja brani svoje plodove po svaku cenu. Pa, i pored toga ćete uspeti da ga pobedite i da bar nešto donesete kući. Osim toga, berbu šipka možete kombinovati sa jesenjom šetnjom, čime ćete postići dvostruku korist.

Lekovita svojstva šipka

Još su naše bake i prabake znale za lekovita svojstva šipka. A možda ste ga i vi obavezno nosili u školu. Šipak je stalno u modi, mada se o njemu mnogo ne govori. Sve što se u apoteci može dobiti za prehladu i grip (i što ćete papreno platiti) nalazi se u ovim crvenim jajastim plodovima. Ima ih svuda oko nas i žele da nam pomažu. Naši preci su od šipka pravili čaj, marmeladu, razne paste ili vino, a i sušili su ga da bi ga imali u rezervi. Neosporno je da su znali zašto! Šipak je, naime, jedna od najboljih preventiva za prehladu i infekcije. On poboljšava snabdevanje ćelija kiseonikom, učvršćuje krvne sudove i pomaže kod bolova od proširenih vena, povoljno utiče na neke enzimske procese, blagotvoran je za nerve i poboljšava mogućnost koncentracije. Stimuliše libido i povećava potenciju, deluje diuretički pojačava znojenje, pomaže kod upala mokraćne bešike i bubrega. Cvet šipka (divlja ruža) je van konkurencije kao sredstvo za zaceljivanje rana koje teško zarastaju, potpomaže srastanje kostiju kod preloma, poboljšava rad mozga i ubrzava razmenu materija u organizmu. Kombinacija kalcijuma, rutina i vitamina C čini od šipka lek protiv paradentoze i oboljenja desni.

sipak

Šta sve šipak sadrži

Kada se radi o vitaminu C, u šipku ga ima desetostruko više nego u limunu. U 100 g pulpe ima 200-250 mg vitamina C. U šipku ga ima najviše na prelazu iz septembra u oktobar. Što se ostalih vitamina tiče, šipak sadrži i veliku količinu karotena – provitamina A, kao i vitamine iz grupe B. Nisu zanemarljivi ni minerali, elementi u tragovima, organske kiseline, tanini i isceljujuće sluzaste materije. Pored navedenog, šipak sadrži i invertni šećer, saharozu, pektin, limunsku i jabučnu kiselinu, vitamin K, fosfor, kalcijum, kalijum i magnezijum. U starom Rimu se plod šipka koristio čak i kao preventiva besnila kod ujeda obolelih pasa.

Bacite lekove za prehladu

Istraživanja su pokazala da su lekovi za temperaturu i prehladu svi slični i da funkcionišu po istom principu. Često deluju protiv bolova, organizam počne više da se znoji i time se brani od neželjenih virusa. Po ovom principu deluju upravo pomenuti topli napici za prehladu, tablete i sirupi. Često su aromatizovani i mame reklamiranjem visokog sadržaja vitamina C, a njihovo dejstvo se dokazuje navodnim naučnim istraživanjima. Ukoliko upotrebite šipak, imaćete u suštini isti lek, samo potpuno besplatno. I to bez dodavanja hemijskih materija koje baš i nisu pogodne po zdravlje.

Sačuvajte vitamine!

Vitamin C se uništava kuvanjem. Ukoliko želite da ga što više sačuvate, onda probajte sledeći čaj, ali računajte s tim da je njegovo pripremanje malo komplikovanije: Šipak izmrviti (kuhinjskom oklagijom, u vodenici ili avanu) i preko noći ostaviti da stoji u hladnoj vodi. Na 1 l vode pripremiti oko 20 plodova šipka. Alternativno se mogu upotrebiti celi, neizmrvljeni plodovi šipka, ali u tom slučaju bi morali stajati u vodi najmanje 24 sata, tečnost se potom ne mora procediti, ali bi se morala upotrebiti veća količina šipka, nego ukoliko su plodovi izmrvljeni. Sutradan pre konzumiranja sve zagrejati na temperaturu od oko 70-80°C i potom procediti, najbolje kroz platno, kako bismo odstranili zrnca šipka, a pre svega dlačice iz ploda.

Budite oprezni!
Za ceđenje je, imajući u vidu osetljivost vitamina C, bolje ne koristiti metalnu cediijku već plastičnu ali u svakom slučaju dlačice se neće tako dobro zadržati, zato dodajte platno ili duplu gazu. Ukoliko se za ovaj čaj koriste plodovi šipka koji su pre sušenja očišćeni od semena i dlačica, čaj se ne mora filtrirati. Dlačice iz semena mogu izazvati iritirajući svrab u sluzokoži grla i usne duplje.

Leči krvne sudove i parodontozu

Apoteka prirode je u ovo godišnje doba širom otvorena i svako ko želi da iskoristi njenu ponudu bi trebalo da požuri. Ne kaže se uzalud da je šipak lek za sve boljke. Osim što je u stanju da likvidira većinu virusa i bakterija, on našem organizmu pomaže da se bori sa oboljenjima sa kojima tradicionalna medicina ne može da se izbori…

Šipak se prvi put u herbarijumu pojavio u XI veku i od tog vremena je ovaj divlji žbun doslovce ideal za sve one koji u prirodi traže dragocene plodove pune vitamina. Ukažimo i na to da se radi o neprevaziđenom preventivnom lekovitom sredstvu za prehladu i grip. Šipak u sebi krije još tajni. Hajde da ih zajedno otkrijemo…

Za srce i bubrege

Šipak je jedinstven za sve one koji pate od upale mokraćnih puteva ili imaju problema sa bubrezima. Plod šipka je u stanju da izazove izbacivanje peska iz bubrega, kao i da postepeno razbija kamen u bubregu koji se potom izlučuje prirodnim putem -preko mokraće. Za ove probleme su još bolje cecidije, što su u stvari mrkocrvene dlakave gužvice koje već na prvi pogled ne izgledaju kao nešto prirodno. Njihovo stvaranje, naime, izaziva strani organizam – Diplolepsis rosae. U pitanju je insekt koji ih „pravi” kao hranu za svoje larve. Radi se o zaista izuzetnom proizvodu od koga se priprema tinktura koja ne samo da jača organizam, već i efikasno vodi računa 0 zdravlju naših mokraćnih puteva. Osim ovog dejstva šipak je veoma dobar za sve krvne sudove. Ovo ekskluzivno lekovito dejstvo dugujemo kombinaciji tri materije koje šipak u sebi sadrži – kalcijumu, rutinu i vitaminu C, koje leče ne samo oboljenja krvnih sudova, već i parodontozu i krvarenje desni. Pomaže u jačanju zidova krvnih sudova, kao i kod bolesnih krvnih sudova. Toplo preporučujemo da, ukoliko imate dugotrajnih problema sa proširenim venama ili hemoroidima, isprobate barem tromesečno lečenje šipkom. Možda ćete biti prijatno iznenađeni…

Za povećanje libida i potencije

Bomba za muškarce
… i to doslovno. Postoji mnogo egzotičnih biljaka koje se preporučuju za potenciju. Neke od njih se teško nalaze ili su prilično skupe. Mogu se „isprobati” i hemijski preparati, koji skoro uopšte ne deluju ili trenutno prave više štete. A pritom je pomoć na dohvat ruke i potpuno besplatna… Takoreći na svakom koraku. I to doslovce. Plod divlje ruže, šipak, je naime jedinstveni pomoćnik za povećanje libida i potencije.
Ne samo za muški rod:

Vitaminska bomba od šipka

Pripremite meke plodove šipka, izmrvite ih, stavite u neku posudu i prelijte kvalitetnom rakijom u odnosu 1:1. Promešajte i ostavite da stoji 3-4 ne-delje. Povremeno protresite. Po isteku navedenog perioda masu procediti, a čvrste delove izgnječite, sipajte u tegle i pre svakog korišćenja ponovo protresite. Ujutru i uveče uzeti po jednu supenu kašiku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply