Kako smanjiti apetit prirodnim putem ?

Glavna prepreka koja većinu ljudi sprečava da počnu dijetu jeste okrutna realnost da će prečesto biti gladni (druga je da je hrana ukusna, ne želimo da je se odreknemo). Postoji mnogo prirodnih načina pomoću kojih možemo smanjiti apetit i podjednako mnogo onih koji će ih poništiti. Kako da obuzdate apetit? Evo nekih metoda pomoću kojih ćete umanjiti glad i držati se dijete.

kako smanjiti apetit

Kako da smanjite apetit za hranom na prirodan način: 10 originalnih metoda koje će vam pomoći da lako smanjite želju za hranom..

1 Pijte više vode

Verovatno najvažniji savet ako želite smršati – ispijanje tona vode držaće glad na odstojanju. Postarajte se da je pijete pre, tokom i nakon obroka kako bi vam dala veći osećaj sitosti. Kada dobijete napad gladi, popijte veliku čašu vode pre nego što vam padne napamet da uzmete hranu; ovo bi trebalo da vas spreči da jedete više.

Ako vam obična voda dosadi, probajte ovo da biste je osvežili: voda sa limunom ili krastavcem učiniće da piće bude ukusnije i osvežavajuće. Osim što će stimulisati vaš jezik, dodatni vitamini biće od suštinskog značaja jer vam neki mogu nedostajati zbog ishrane. Isecite krišku limuna ili komadić krastavca i držite u čaši sa vodom celog dana.

2 Operite zube

Ako ste ikada popili sok od pomorandže nakon pranja zuba, onda znate šta je neprijatan ukus. Mentol paste za zube imaju takvo dejstvo na nepce da uništavaju ukus zašećerenih namirnica. Štaviše, manja je verovatnoća da ćete pojesti nešto posle pranja zuba jer će sve imati grozan ukus, a i zašto biste se mučili da ih ponovo perete.

Međutim, nikada ne perite zube više od tri puta dnevno jer ćete preteranim pranjem oštetiti zube (istanjićete sloj gleđi). Radite to nakon tri glavna obroka.

Takođe, žvakanjem mentol žvakaće gume možete prevariti organizam osećajem sitosti. Koristite one bez šećera, naravno!

3 Čekajte

Žudnja dođe i prođe pa ako možete da preusmerite pažnju na nekih 15 minuta, do tada bi trebalo da nestane. Za promenu, uradite kratku, intezivnu vežbu. Sagorećete kalorije umesto da unesete nove, a lučenje endorfina će vam dati osećaj zadovoljstva. Uradite 20 sklekova, trčite uz i niz stepenice ili izađite u brzu šetnju.

4 Budite stalno u poslu

Kada se dosađujete, imate potrebu za jelom. Višak slobodnog vremena uvek se može ispuniti hranom zato po pravili više slobodnog vremena znači jači apetit. Budite aktivni na poslu i kod kuće, tražite nešto što biste radili i izbegavajte da vam odlazak u kuhinju bude jedina aktivnost. Družite se sa ljudima, igrajte kompjuterske igre, prošetajte po parku, bilo šta, samo ne dozvolite svom telu da shvati da je gladno!

5 Jedite đumbir

Đumbir je vekovima poznat kao moćno sredstvo za poboljšanje varenja, a takođe je efikasan i kao lek za smanjenje apetita na prirodan način. Narendajte malo u kašasti sok ili napravite indijski kari, đumbir greje telo i poboljšava varenje, čini da duže vreme budete manje gladni.

6 Popijte šolju zelenog čaja

Ako ne pijete kafu, a ne možete čitavog dana da pijete samo vodu, srknite vreli zeleni čaj. Ne samo da će vam dodatna tečnost dati duži osećaj sitosti, već će i katehini u čaju usporiti prenos glukoze u ćelije masti i usporiti rast nivoa šećera u krvi pa će na taj način sprečiti porast insulina i smanjiti skladištenje masti. Stabilan šećer u krvi znači stabilan apetit !

7 Sveće sa mirisom hrane

Koristite sveće sa mirisom hrane ili mirišite neku hranu tokom dana. Poznato je da miris peperminta, banane, vanile i zelene jabuke smanjuju ukupan unos kalorija kod ljudi, sjajan trik koji izvodi vaš mozak. Možete pokušati i sa mirišljavim balzamom za usne radi istog efekta.

8 Jelo na plavom tanjiru

Tokom sledećeg obroka probajte ovaj mali psihološki trik za smanjenje apetita. Jedite hranu iz plavog tanjira. Istraživanja su pokazala da je plavo boja koja smanjuje apetit jer u prirodi nećete naći hranu plave boje pa će vaš apetit prirodno biti protiv nje. Narandžasta, žuta i crvena će vam povećati apetit i izazvati želju pa je to razlog što restorani brze hrane koriste te boje za svoje logoe.

9 Dobro spavajte

Nedostatak sna povećava apetit kako bi nadomestio osećaj umora. Na kraju žudite za visoko kaloričnom, lošom hranom i jedete više tokom dana. Previše sna ima isti efekat. Držite se preporučenih 7 do 8 sati noćnog sna da bi vam apetit bio stabilan i da biste se osećali dovoljno energično za donošenje pravih odluka.

10 Izbegavajte zaslađivače

Zaslađivači podižu nivo insulina (stanje poznato kao šećerna groznica), što dovodi do umora nakon pića, a onda vam izaziva želju za nekim zalogajem. Izbacite zaslađivače iz kafe ili čaja. Ako vaše piće mora da bude slatko, onda zaslađujte manje; tako će piće biti slatko, dok će nivo insulina biti na uobičajenom nivou.

Nadamo se da ste dobili barem deo odgovora na pitanje kako smanjiti apetit na prirodan način.Smanjenje apetita prirodnim putem znači bez upotrebe hemijskih sredstava poput pilula za suzbijanje apetita.

Saznajte više>>>  Kako smanjiti apetit i smršati – ultimat vodič i recepti

Kako smanjiti apetit prirodnim putem i smršati – važne činjenice

  • Prejedanje je često uzrok za pojačan apetit ali i jedan od osnovnih uzroka gojaznosti.Jedite više puta tokom dana ali manje obroke.
  • Jedno od rešenja kako smanjiti apetit za hranom je izbegavanje hrane bogate ugljenim hidratima.Ove namirnice se brzo vare i glad se javlja veoma brzo nakon obroka.Svi slatkiši, grickalice, prizvodi od belog brašna, krompira i belog pirinča sadaju u grupu namirnica koje izazivaju povećan apetit.
  • Bolesti tiroidne žlezde mogu izazvati pojačan apetit.Osobe koje duže imaju ovaj zdravstveni problem su ekstremno gojazne.
  • Depresija, napetost i stres takođe utiču na povećanje apetita.Trudite se da se opustite kako bi izbegli negativne posledice ovih stanja.
  • Pronalaženje načina kako smanjiti apetit za hranom nije lako i zavisi od osobe do osobe ali sam izbor pravih namirnica može biti od velike pomoći.Ako jedete više nemasnog mesa (pileće grudi, svinjska kremenadla) više povrća, i proizvode od integralnog brašna umesto proizvoda od belog sigurno ćete smanjiti česte napade gladi i smanjiti apetit.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply