Gubitak težine može se desiti pod dejstvom različitih faktora. Gubljenje kilograma može zavisiti od unetih kalorija, nivoa fizičke aktivnosti, zdravstvenog stanja, starosne dobi, čak i od ekonomskog statusa osobe. Međutim, naglo mršavljenje pod nejasnim okolnostima zahteva posebnu brigu zbog mogućnosti prisustva ozbiljnog zdravstvenog oboljenja.

Šta dovodi do naglog mršavljenja ?

Postoje različita stanovišta o tome kada bi nagli gubitak težine trebalo da bude predmet briga i diskusija. Većina lekara slaže se sa činjenicom da bi se trebalo zabrinuti u slučaju gubljenja 5% svoje težine u vremenskom razdoblju od šest meseci do godinu dana, što posebno važi za starije osobe i kod muškaraca.

Kroz praktični primer gledano, ukoliko osoba koja teži 72 kg izgubi 3,6 kg u roku od šest meseci, smatraće se da je u pitanju naglo mršavljenje.

mrsavljenje-bez razloga kod muskaraca

Bezazleni uzroci za nagli gubitak kilograma

I muškarci i žene mogu smršati zbog stresa i okolnosti poput menjanja posla, prolaženja kroz bitne životne promene (razvod ili smrt u porodici) ili pod uticajem blaže potištenosti ili depresije.Međutim, povratkom uobičajenom životnom režimu može doći do vraćanja izgubljenih kilograma.

Poremećaji u ishrani takođe mogu uticati na nagli gubitak kilograma. Ipak, ovaj problem ne pripada ozbiljnoj kategoriji zato što je moguće rešiti ga odlaskom kod stručnog lica.

Kada postoji razlog za brigu ?

Ukoliko se gubljenje kilograma odvija bez vašeg uticaja ili delovanja, trebalo bi što pre da se obratite lekaru zbog
pogućnosti postojanja težeg zdravstvenog oboljenja koje dovodi do naglog gubitka telesne mase. Neki od ozbiljnih uzročnika koji mogu dovesti naglog mršavljenja mogu biti:

Hipertireozapredstavlja ubrzanu aktivnost štitne žlezde, koja može izazvati nagli gubitak težine, čak i u slučaju da obolela osoba unosi veće ili pak optimalne količine hrane. Prateći simptomi navedenog oboljenja mogu biti i ubrzani rad srca, znojenje, stomačni problemi, osetljivost na toplotu, problemi sa spavanjem, krta i lomljiva kosa, nervoza ili anksioznost. Hipertireozu teško je dijagnostifikovati zato što simptomi često nalikuju onima kod drugih bolesti.

Povezano>>>  Koji su simptomi hipertireoze i kako se leči

Hipotiroidizam – podrazumeva pojavu umanjene aktivnoti štitne žlezde što utiče na usporavanje telesnih procesa. Kod obolelih od hipotiroidizma obično se javljaju promene u apetitu, zajedno sa promenama na nivou čitavog tela. Osim što se javlja naglo mršavljenje, simptomi uključuju osetljivost na hladnoću, umor, zatvor, promuklost, proređivanje kose, bolove u mišićima i zglobovima. Oboljenje se leči hormonskom terapijom koja podstiče funkcionisanje tiroidne žlezde.

Dijabetes – navedeno oboljenje pogađa podjednako i muškarce i žene i sve starosne grupe. Manifestuje se uz , nervozu, stalni osećajem gladi, čestim mokrenjem, zamagljenim vidom, učestalim infektivnim procesima u organizmu, a prisutan je i osećaj frustriranosti zbog svih zdravstvenih komplikacija koje dijabetes sa sobom nosi.Neželjeno mršavljenje dešava se čak i ako osoba unosi veće količine hrane.

Povezano>>> Dijabetes simptomi i lečenje

Adisonova bolest ima nekoliko ključnih simptoma: tamnjenje kože, želju za slanim, osećaj slabosti u mišićima, ozbiljnu iscrpljenost, nedostatak apetita, nizak nivo šećera u krvi, nizak krvni pritisak, depresiju, bol u mišićima i zglobovima, gubljenje kose i prisustvo stomačnih problema. Zbog želudačnih problema i nedostatka apetita osoba može naglo izgubiti na telesnoj masi, što može biti zabrinjavajuće.

Rak – naglo neželjeno mršavljenje može biti jedan od vodećih simptoma pojave određenih tipova kancera. Rak jajnika često može izazvati nagli gubitak telesne mase, što može biti slučaj i sa drugim tipovima oboljenja poput kancera debelog creva, raka pankreasa, kao i određenih vidova kancera pluća.

Ostali uzroci koji dovede do neželjenog i naglog mršavljenja kod muškaraca i žena su: stomatološki problemi, promene u režimu ishrane i apetitu, promene u ukusu po pitanju hrane, konzumiranje alkohola i droge, unutrašnje infekcije (HIV, tuberkuloza, infekcije srčanih valvi i slično, zatim problemi sa intestinumom (čirevi, Kronova bolest, pankreatitis, itd). Takođe, određeni psihološki problemi poput anksioznosti i depresije, sporedni efekti lekova, neurološka oboljenja poput Parkinsonove ili Alchajmerove bolesti, insuficijencija bubrega, hronična opstruktivna bolest pluća koja utiče na nivo kiseonika u telu, kao i zloupotreba prepisanih lekova mogu izazvati neželjeno naglo mršavljenje.

Kad bi se trebalo obratiti lekaru?

Ukoliko ste neželjeno izgubili oko 5% težine u periodu od šest do dvanaest meseci poželjno je da se obratite lekaru radi otkrivanja uzroka naglog gubitka kilograma: medicinsku pomoć u rešavanju ovog problema posebno bi trebalo da traže starije i slabašne osobe kao i muškarci u punoj snazi.

Lekar će vam postaviti čitav niz pitanja, pored obaveznog pregleda sa ciljem otkrivanja osnovnog uzroka gubitka telesne mase. U mnogim slučajevima, neophodna je samo promena u režimu ishrane koja će uticati na povraćaj izgubljene težine, što će lekar utvrditi jednostavnim testiranjem i razgovorom sa pacijentom.Ipak u veoma retkim slučajevima neželjeno mršavljenje kao simptom koji otkriva opasnu bolest može spasiti život.