Šta izaziva vrtoglavicu i mučninu?

Vrtoglavica i mučnina su česta stanja. Teško da postoji neko ko ih nije osetio. Osećaj je veoma neprijatan, dovodi do gubitka ravnoteže i osećaja nestabilnosti. Uzroci za pojavu vrtoglavice su različiti i većina nije opasna po život. Međutim, situacija može da bude mnogo ozbiljnija i ne sme da se zanemari.

Pitanje je kako prepoznati zabrinjavajuće slučajeve i kako reagovati na vreme. Termin „vrtoglavica“ se koristi da bi se opisalo nekoliko stanja. Da bi lekaru pomogli da utvrdi ozbiljnost problema, objasnićemo simptome što je moguće jasnije.

Drugi simptomi koji prate vrtoglavicu i mučninu

Postoje neki tipični simptomi koji se javljaju kada imate vrtoglavicu ili mučninu.

Simptomi

Ošamućenost– Osećate slabost kao da ćete se onesvestiti. Ovaj osećaj može da bude praćen znojenjem, mučninom i zamućenim vidom. Ovi simptomi obično brzo prolaze.

Nalet vrtoglavice – Ovo stanje je najčešće povezano sa dehidracijom ili krvarenjem. Simptomi se pogoršavaju kada stojite i povlače kada legnete. Ovo stanje je poznato i kao hipostatska hipotenzija.

Neujednačen srčani ritam – Poremećaj srčanog ritma ponekad nastupa iznenada i može kratko da traje, mada može i da se produži. Srce može da počne da lupa brže što se često opisuje kao lupanje, sporije ili da ima ujednačen ritam.

Vertigo – Ovo je osećaj da vam se vrti u glavi. Javlja se iznenada i može da bude praćen mučninom i povraćanjem. Osobe koje imaju oboljenje unutrašnjeg uha mogu da osete jaku slabost ili čak privremenu nepokretnost.

Problemi sa koordinacijom – Ovi simptomi su karakteristični za vertigo koji je posledica cerebralnih poremećaja poput moždanog udara i tumora. Pacijent može i da otežano hoda.

Saznajte više>>>  Vrtoglavica koji su uzroci i šta preduzeti

Tipični uzroci vrtoglavice i mučnine

 • Virusna oboljenja koja izazivaju oštećenje uha – Ovo može da bude uzrok jake vrtoglavice, poznate kao vertigo.
 • Migrena – Vrtoglavica ponekad može da se javi sama od sebe i ne mora da bude praćena glavoboljom.
 • Stres i anksioznost – Ovo stanje je često povezano sa otežanim disanjem.
 • Nizak nivo šećera u krvi – Ovo je obično povezano sa dijabetesom.
 • Nagli pad krvnog pritiska – Do ovoga često dolazi kada naglo sednete ili ustanete i prolazi nakon što legnete. Ovo stanje je poznato kao posturalna hipotenzija i često se viđa kod starijih osoba.
 • Dehidracija – Do dehidracije dolazi kada ne pijete dovoljno tečnosti tokom napornih fizičkih aktivnosti. Može da bude i posledica bolesti koja izaziva povraćanje, dijareju ili temperaturu.
 • Vertebrobazilarna insuficijencija i aterosklerozaVertebrobazilarna insuficijencija je nedovoljan dotok krvi u zadnji deo mozga. Oboljenje koje se zove ateroskleroza znači da su krvni sudovi koji se protežu od srca do mozga začepljeni.

Povezano>>> Mučnina u stomaku i malaksalost – uzroci i lečenje

 1. Retki uzroci vrtoglavice i mučnine
 •  Bilo kakva ozbiljna bolest koja zahvata čitav organizam.
 • Rekreativne droge ili zloupotreba alkohola (bilo redovna ili povremena).
 • Neke vrste medikamenata poput antidepresiva i lekova za regulisanje krvnog pritiska.
 • Poremećaj srčanog ritma poput atrijalne fibrilacije (ubrzano lupanje srca).
 • Trovanje ugljen monoksidom.

Kako se leče vrtoglavica i mučnina

Vrtoglavica i mučnina su prilično neprijatne i mogu da ometaju svakodnevne aktivnosti. Najčešće sa njima možete sami da izađete na kraj ali ako je slučaj ozbiljniji, trebalo bi da tražite profesionalnu pomoć.

Prirodni lekovi protiv vrtoglavice i mučnine

Sedenje ili ležanje – Kada imate vrtoglavicu i mučninu, brzo sedite ili lezite. Ostanite u sedećem ili ležećem položaju nekoliko minuta dok vrtoglavica i mučnina ne prođu.

Uzimanje tečnosti – Vrtoglavica i mučnina se često javljaju usled dehidracije. Ako ne možete da pijete mnogo vode, pokušajte sa nekim napicima, na primer, energetskim pićima, čajem sa malo šečćera, supom ili čorbom ili voćnim sokom razređenim vodom.

Jelo – Vrtoglavica i mučnina mogu da budu posledica niskog nivoa šećera u krvi. Kada osetite ošamućenost, pojedite nešto na brzinu, po mogućnosti sa visokim sadržajem šećera ili ugljenih hidrata koji će brzo sagoreti. Kockica čokolade ili banana su dobar izbor.

Fokusiranje na jednu tačku – Ovaj trik koriste plesači da bi sprečili vrtoglavicu ili mučninu dok se vrte. Fokusiranje na neku tačku na zidu ili neki mali predmet u sobi čine vas svesnima da su vam noge čvrsto na podu uprkos osećaju da vam se vrti u glavi.

Duboko disanje – Vrtoglavica i mučnina mogu da budu posledica stresa ili napada panike. U takvom slučaju pokušajte da dišete brže. Pokušajte da dišete sporije i dublje. Tako ćete se smiriti pa će i osećaj nestati.

Zamračen prostor – Ako osećate vrtoglavicu ili mučninu, izbegavajte jaku svetlost, uključujući i onu koju zrače ekran televizora ili monitor računara. Jako svetlo će vas učiniti dezorijentisanima i pogoršati stanje. Bolje je da legnete u mračnu sobu dok vrtoglavica i mučnina ne prođu.

Eplijev manevar (repozicioni manevar)

Eplijev manevar je vežba za glavu i vrat koja služi za otklanjanje simptoma vrtoglavice i vertiga.

Lezite, držite telo u horizontalnom položaju, a glavu okrenite na stranu pod uglom od 45 stepeni. Ostanite u tom položaju oko 1 – 2 minuta. Potom okrenite glavu pod uglom od 90 stepeni na drugu stranu – sada bi trebalo da gledate u pod. Ostanite tako neko vreme. Možda vam se vrtoglavica i mučnina pogoršaju, međutim, veoma brzo će se povući. Polako se vratite u sedeći položaj.

Slično>>>  Vrtoglavica – bolesti koje je izazivaju i njihovo lečenje

Medicinski tretman različitih oboljenja koja izazivaju mučninu i vrtoglavicu

Ako ne možete sami da se izborite sa vrtoglavicom i mučninom, obratite se lekaru. Specijalista će ispitati simptome i prepisati vam odgovarajući način lečenja.

Oboljenje Način lečenja
BPPV (benigni paroksizmalni pozicioni vertigo)Ovo oboljenje se često leči jednostavnom fizioterapijskom procedurom – lekar podesi položaj glave. Obično su potrebne dve ili tri seanse da bi se osetilo dejstvo tretmana.
Oboljenja unutrašnjeg uhaVežbe za ravnotežu, poznate i kao vestibularna rehabilitacija, čest su tretman za vestibularnu disfunkciju poput vestibularnog neuronitisa ili labirintitisa. Ovo su vežbe kojima vas uči vaš terapeut i koje vežbate kod kuće. Radi trenutnog ublažavanja vrtoglavice ili mučnine lekar može da prepiše i neke lekove. Radi uspostavljanja vestibularne funkcije, moguće je da neko kraće vreme dobijate kortikosteroide.
Menijerova bolestMenijerova bolest je još jedno oboljenje untrašnjeg uha koje utiče na ravnotežu. Lečenje se svodi na smanjenje količine telesnih tečnosti. To se obično postiže diureticima ili ishranom sa niskim unosom soli. Ponekad specijalist može da se odluči za injekcije ili operaciju.
Vestibularna migrenaOsnovno kod lečenja ovog stanja je da se ustanovi uzrok koji izaziva napade migrene. Tek potom lekar može da preporuči promene u ishrani ili svakodnevnoj rutini u cilju sprečavanja ovih napada. Neki lekovi mogu da ih spreče ili ublaže eliminisanjem neprijatnih simptoma mučnine i povraćanja. Vežbe za ravnotežu takođe ublažavaju ovo stanje.
Anksiozni poremećajiOvi poremećaji se leče lekovima ili psihoterapijom, ili kombinacijom oba. To će vam pomoći da prevaziđete anksioznost i odagnaće vrtoglavicu i mučninu.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply