Kako nastaje voda u kolenima

Efuzija kolena, kolokvijalno poznata kao voda u kolenu, nastaje kada se višak tečnosti akumulira u ili oko zgloba kolena. Postoje mnogi uzroci za ovaj otok, uključujući artritis, povrede ligamenata ili meniskusa, ili kada se tečnost sakuplja u burzi. Ovo stanje je poznato kao prepatelarni burzitis.

Prema medicinskom rečniku, efuzija kolena je “velika burza između donjeg dela butne kosti i tetive na mišiću kvadriceps femorisa. Obično komunicira sa šupljinom zgloba kolena i patološki je proširena sa krvlju ili sinovijskom tečnosti u suprapatelarnom burzitisu (“voda u kolenu”).

Mala količina tečnosti postoji u normalnim zglobovima. Kada artritis utiče na zglob, naročito inflamatorni artritis kao što je reumatoidni artritis, nakupljaju se povećane abnormalne količine fluida, a koleno postaje otečeno.Voda u kolenu nastaje od tkiva koja su pogođena artritisom i koja oblažu zglob.

voda u kolenu

Uzroci otoka mogu uključivati artritis, povredu ligamenata kolena ili nesreće, nakon čega je prirodna reakcija tela da opkoli koleno sa zaštitnom tečnosti.

Takođe, uzrok može biti osnovna bolest ili stanje. Tip tečnosti koja se akumulira oko kolena zavisi od osnovne bolesti, stanja ili vrste traumatskih povreda koja je izazvala višak tečnosti. Otoci mogu, u većini slučajeva, da se lako leče.

Ako neko ima osteoartritis ili učestvovanje u sportovima visokog rizika koji uključuju brze pokrete kolena, fudbal ili tenis na primer,  ima veće šanse da se kod njega razvije voda u kolenu.

Kod gojaznih osoba telo stavlja veću težinu na zglob kolena. Ovo uzrokuje više habanja u zglobu. Tokom vremena, telo će proizvoditi višak tečnosti u zglobu pa se i zbog toga može javiti voda u kolenu.

Voda u kolenu simptomi

Znaci i simptomi vode u kolenu zavise od uzroka nagomilavanja viška tečnosti u zglobu kolena. Sa osteoartritisom, bol se javlja kada se nosi određena težina. Bol se obično povuče sa odmorom i relaksacijom.

Da li bol i otok ukazuju na vodu u kolenu? Kao što smo videli, bol se može javiti. Jedno koleno može biti veće od drugog. Oticanje kolena oko koštanih delova postaje istaknuto u odnosu na drugo koleno.

Kada se pojavi voda u kolenu, može postati teško da se savija ili ispravi u određenim slučajevima.

Ako je pojedinac povredio svoje koleno, on može primetiti modrice na prednjoj strani, sa strane ili sa zadnje strane kolena.I bol je tada nepodnošljiv.

Voda u kolenu lečenje

Uz bilo kakvu medicinsku negu, voda u kolenu dobro reaguje na jednostavne mere samo-zaštite, kao što su odmor i podizanje kolena, kao i na led i vežbe. Kao i kod bilo kakve povrede, led treba da se primeni na ugroženom području samo 15 do 20 minuta odjednom. Kod vežbanja, niz fitnes aktivnosti utvrđuje fizioterapeut, da se ojača oblast da podrži oslabljeno koleno.

Većina tretmana za vodu u kolenu se zasniva na osnovu uzroka stanja. Međutim, mnogi ljudi sa vodom u kolenu treba da uklone višak tečnosti, tako da se može proći kroz proceduru poznatu kao aspiracija.

Konačno, može biti potreban niz injekcija kortikosteroida, nesteroidni anti-inflamatorni lekovi (ibuprofen) ili antibiotici da smanje inflamaciju ili leče infekciju.U nekim slučajevima operacija kolena ili čak zamena zgloba može biti neophodna opcija.

Prirodno lečenje

Prirodno lečenje vode u kolenu može zaista pomoći da se oslobodite neprijatnih simptoma vezanih za ovo stanje, pre svega bola i otoka, a može pomoći i u bržem izlečenju.

Prirodni lek za vodu u kolenu:

Topikalne kreme i melemi koji sadrže arniku se obično koriste u borbi protiv upala, uključujući i za vodu u kolenu. Zbog toksičnosti arnike, njena primena je ograničena na homeopatsku ili topikalnu primenu. Većina prodavnica zdrave hrane imaju kreme bazirane na arniki. Gavez je tradicionalno lokalni tretman za modrice, uganuća i inflamatorna stanja kao i kod vode u kolenu. Naime, list sadrži alkaloidna jedinjenja koja inhibiraju aktivnost leukocita, specijalizovanih belih krvnih ćelija koja ‘’žure’’ na mesto povrede i proizvode otok. Biljka je komercijalno dostupna kao ulje ili melem, ili se sveži listovi mogu potopiti u toplu vodu i primeniti kao tople obloge.

voda u koljenu lecenje

Aleva paprika

Pomešajte dve supene kašike aleve paprike u prahu sa pola šolje toplog maslinovog ulja, te primenite ovu smesu na pogođenom području dva puta dnevno tokom minimum jedne nedelje.

Takođe možete pomešati 1/4 ili 1/2 kašičice aleve paprike u prahu sa jednom šoljom jabukovog sirćeta, zatim natopite čistu krpu u ovaj rastvor, te je primenite na zahvaćeno područje oko 20 minuta. Rdite ovo jednom ili dva puta dnevno dok se bol i zapaljenje ne smanje.

Takođe možete lokalno primeniti gel koji sadrži 0,0125% kapsaicina da se smanji bol u kolenu.

Ulje eukaliptusa

Pomešajte 5-7 kapi svakog od ulja eukaliptusa i pepermint ulja, te umešati 2 kašike maslinovog ulja. Dobijenu mešavinu treba da čuvate u tamnoj staklenoj boci, daleko od direktne sunčeve svetlosti.

Utrljati ovu mešavinu u koleno svaki put kad vas zaboli.

Masirajte lagano, tako da ulje može da prodre duboko u kožu.

Čuveni narodni lek za vodu u kolenu:

Svako veče pred spavanje treba uzeti punu šaku pasulja, te ga oprati i staviti da provri. Od trenutka kada pasulj provri, treba ga kuvati još nekih 15 minuta. Zatim procedite pasulj i pustite da se malo prohladi.

Ipak, neka pasulj bude dovoljno topao da vaše koleno može da podnese toplotu, ali da nije hladan i nikako vreo da se ne biste opekli! Zatim na pamučnoj krpi rastanjite pasulj, i to u širini vašeg kolena. Preko toga stavite kesu za zamrzivač, pa lanenu krpu, i na kraju vunenu krpu. Koleno se dobro ušuška sa ovim i sutra se sadržaj kesice baci. Postupak treba ponavljati svako veče tokom 40 noći, uvek sa sveže pripremljenim pasuljem.Prema tvrdnjama onih koji su primenjivali ovaj narodni lek voda u kolenu nestaje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply