Dishidrotični ekcem ili dishidroza je oboljenje kože za koje je karakteristična pojava plikova na stopalima i/ili dlanovima. Ovi plikovi obično svrbe i mogu biti puni tečnosti. Ovi plikovi obično traju oko dve do četiri nedelje i povezani su sa sezonskim alergijama i stresom.

Šta je uzrok dishidroze?

Uzrok dishidroze je nepoznat. Stručnjaci smatraju da je dishidroza povezana sa alergijama kao što je polenska groznica, tako da se plikovi češće javljaju u proleće.

Faktori rizika

Ko je u rizičnoj grupi od dobijanja dishidroze ?

Lekari smatraju da imate veće šanse da dobijete ovo oboljenje ako ste pod jakim stresom (fizičkim ili emotivnim) ili ste alergični na nešto. Neki stručnjaci smatraju da je dishidroza vrsta alergijske reakcije.

Verovatnije je da ćete dobiti dishidriotični ekcem ako su vam ruke ili stopala često u vodi ili izložena metalnim solima kao što su kobalt, hrom i nikl.

dishidroza simptomi na rukama

Dishidrioza kod dece

Ekcem se češće javlja kod dece nego kod odraslih. Čak 10-20% dece ima neku vrstu ekcema.

Simptomi

Ako imate dishidriotični ekcem, simptomi su pojava plikova na prstima (i na rukama i na nogama), šakama ili stopalima. Ovi plikovi se češće javljaju po ivicama i obično su puni tečnosti. Ponekad se stvaraju i veliki plikovi, što može biti jako bolno. Ovi plikovi obično jako svrbe i izazivaju perutanje kože. Obolela koža je ispucala i bolna na dodir.

Plikovima može biti potrebno i do tri nedelje pre nego što počne da se suše. Kada se sasvim osuše, liče na ispucalu kožu i obično je bolna. Ako ste češali pogođene delove kože, možda će vam koža izgledati zadebljalo ili će biti nalik sunđeru.

Dijagnoza

U većini slučajeva se dijagnoza dishidriotičnog ekcema postavlja nakon pregleda. Pošto su simptomi dishidrioze slični nekim drugim kožnim oboljenjima, možda će lekar sprovesti posebne testove, verovatno i biopsiju. Biopsija podrazumeva uzimanje uzorka kože koji se kasnije analizira laboratorijski. Biopsija će isključiti druge moguće uzroke plikova, kao što je gljivična infekcija.

Ako lekar smatra da je dishidroza ekcem direktno povezana sa nekom alergijom, verovatno će uraditi i alergijski test.

Lečenje

Kako se leči dishidrioza?

Postoje brojni načini za lečenje dishidrioze. Od težine plikova i drugih faktori će zavisiti lečenje i tretman koji će lekar predložiti. Možda će biti potrebno da isprobate i više od jednog leka dok ne uvidite šta vam odgovara.

Lekovi

Ako su simptomi srednje teški, obično se prepisuju kreme i melemi na bazi kortikosteroida. Ako su simptomi teži, ponekad se daju i ovakvi lekovi i injekcije. Drugi česti tretmani podrazumevaju:

  • Tretmane UV zračenjem
  • Drenažu plikova
  • Antihistamine
  • Različite kreme protiv svraba

Ako dođe do infekcije kože, verovatno ćete dobiti i antibiotike. U blažim slučajevima, lekari obično prepisuju antihistamine.

Prirodni lekovi za dishidrozu

Hladne, vlažne obloge vam mogu olakšati svrab. Lekar će vam verovatno preporučiti neki melem koji možete mazati nakon hladnih obloga. Hidratantno sredstvo će ublažiti suvoću kože i svrab. Kao hidratantna sredstva možete koristiti vazelin, mineralna ulja i hamamelis.

Ishrana

Promene u ishrani vam mogu pomoći ako vam lekovi ne pomažu puno. Pošto se smatra da ekcem mogu uzrokovati alergija na nikl ili kobalt, dosta će vam pomoći ako iz ishrane izbacite namirnice koje ih možda sadrže. Postoje tvrdnje da vitamin A dosta pomaže, ali se oko toga posavetujte sa svojim lekarom.

Tretman za stopala

Dishidrioza se može javiti i na stopalima, iako je ovo nešto ređi slučaj – obično se javlja na dlanovima i prstima na rukama. Tretman stopala je sličan.

Da ne biste pogoršali bol i svrab, pokušajte da ne češete plikove. Iako je važno da redovno perete ruke, koliko god je moguće izbegavajte kontakt sa vodom i često pranje ruku. Nemojte koristiti proizvode i hemikalije koje vam mogu iritirati kožu, kao što su parfimisane kreme i deterdžent za sudove.

Komplikacije

Glavna komplikacija koju izaziva dishidroza je obično neprijatnost zbog svraba i bolni plikovi. Ovo ponekad može biti toliko teško da ćete imati problema ako prečesto koristite ruke ili hodate. Postoji opasnost od infekcije. Osim toga, možete imati i problema sa spavanjem ako su svrab i bolovi jaki.

Prevencija

Nažalost, za sada nema pouzdanog načina da sprečite ili kontrolišete pojavu dishidriotičnog ekcema. Najbolje je da ojačate svoju kožu korišćenjem hidrirajućih sredstava, izbegavate iritanse kao što su parfimisani sapuni, i da ostanete dobro hidrirani.

Prognoze

Dishidrioza obično nestaje nakon par nedelja bez komplikacija. Ako ne češete plikove, verovatno vam neće ostati ni ožiljci. Ako češete pogođeni deo kože, biće vam još teže i biće potrebno više vremena da se dishidrioza povuče. Moguće je i da će se razviti bakterijska infekcija zbog češanja i pucanja plikova.

Iako se dishidriotični ekcem sasvim zaceli nakon nekog vremena, moguće je da se opet javi. Pošto uzrok ove bolesti nije poznat, lekari još uvek ne mogu da kažu ni kako da se ovo spreči.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply