biljka-anis

Anis je poznati narodni lek koji se koristi za mnoge tegobe pre svega za želudac i bolje varenje,mršavljenje pa čak i za povećanje grudi.Anis je dobar i za bebe…

Anis (Pimpinella anisum fam. Apiaceae) je aromatična, niska biljka koja potiče sa Srednjeg istoka, a prepoznatljiva je po nežnim žutobelim cvetovima koji se pretvaraju u sivkaste plodove – seme je prijatnog sladunjavog ukusa. Baš to seme se koristi osušeno, ili za pravljenje esencijalnog ulja. Sadrži 1-6 % esencijalnog ulja, a čak 90 % čini ga anetol koji anisu i daje prepoznatljivu aromu.Od ostalih korisnih i lekovitih sastojaka bitni su kumarini koji uključuju flavonoide i strelole.

Anis za želudac i varenje

Anis se najviše koristi za ublažavanje grčeva kod novorođenčadi,protiv nadimanja,protiv podrigivanja ,kod gasova i ostalih posledica lošeg varenja.Anis veoma povoljno deluje na želudac i poboljšava varenje a dobar je i za bebe.

S obzirom da deluje antispazmolitično, seme anisa je odlično sredstvo za ublažavanje menstrualnih bolova, a podstiče i varenje, jer povećava lučenje tečnosti u crevima. Deluje i kao sredstvo za iskašljavanje, pa se koristi u lečenju bronhitisa. Postoje naznake da esencijalno ulje anisa ima antibakterijsko i antigljivično svojstvo. Nerazblaženo se koristi kao sredstvo za spoljašnju upotrebu protiv vaški, dok se mast od anisa upotrebljava protiv šuge.

Anis za grudi

Smatra se da seme anisa ima estrogensko dejstvo, pa se koristi za ublažavanje porođajnih bolova, za pospešivanje rada mlečnih žlezda, kao i za regulisanje menstrualnog ciklusa. Poznat je i po tome što povećava seksualnu želju kod oba pola.Zbog svog estrogenskog dejstva anis je u narodu poznat kao sredstvo za povećanje grudi.Anis za grudi treba koristiti u dužem vremenskom periodu.

Anis za mršavljenje

Anis za mršavljenje treba koristiti u obliku čaja koji je zasladjen medom 15 do 20 minuta pre svakog obroka.Čaj od anisa ubrzava metabolizam a ispijanje čaja od anisa sa medom pre obroka smanjuje apetit.Ulje od anisa se može uspešno koristiti protiv celulita.

Bilo da je reč o zvezdastoj ili “običnoj” vrsti (koje nisu ni srodne, a kamoli bliske!), osobine, aroma i primena su im iste.

“Obični” anis (Pimpinella anisum)
Jednogodišnja je zeljasta biljka poreklom s Mediterana, koja se kasnije raširila po čitavoj Evropi. Zbog velike lekovitosti i izuzetne arome, nemački vladar Karlo Veliki naredio je svojim podanicima da ga obavezno uzgajaju u vrtovima. Dostiže visinu do 70 centimetara i ima sitne, bele cvetiće skupljene u cvasti iz kojih nastaju sitne, duguljaste semenke.

Anis se koristi kao začin za brojna jela u marinadama za ribu, karamelizovanom voću, pecivu, hlebu i kolačima. U nekim krajevima njime se začinjavaju sosovi, variva, salate, pekmez i kompot od šljiva. U svetu se proizvode likeri i rakije s mirisom anisa, medu kojima su najpoznatiji grčki uzo, turski raki, francuski pemo i makedonska mastika.

Zvezdasti anis (lllicium verum), zimzeleno drvo iz porodice magnolija, može da naraste do osam metara. Potiče iz istočne Kine, gde se milenijumima koristio za lečenje raznih tegoba, ali i kao neizostavan začin i dekoracija jela i napitaka. Iz mirisnih belih cvetova nalik jasminu formiraju se plodovi zvezdastog oblika koji se skupljaju tri puta godišnje, nakon čega se suše na suncu.

PAŽNJA: Japanski zvezdasti anis, kao i purpurni, koji raste na Floridi, ima otrovne plodove (semenke).

Čaj od anisa protiv nadimanja

Sastojci: 20 g zvezdanog anisa, 20 g kamilice, 10 g kantariona, 30 g žalfije, 10 g majčine dušice, 10 g vrbene.

Priprema: Pomešajte bilje u staklenoj tegli, pa kašiku mešavine sipajte u 2 dl vode. Sačekajte da proključa, potom sklonite s ringle, ostavite da odstoji 10 minuta, pa procedite. Po ukusu, možete dodati prstohvat cimeta i kašrčicu meda.

PRIPREMA I DOZIRANJE

Čaj od anisa za probleme sa varenjem i kašalj
stavite 0,5-1 g semenja anisa u 1 šolju ključale vode, sačekajte nekoliko minuta i pijte 2- 3 x dnevno posle obroka

tinktura
(1:1 u 45 %- tnom alkoholu)
uzimajte 5-10 kapi sa malo hladne vode 3 x dnevno posle obroka

prašak
uzimaj ate 3 g dnevno uz obrok

Protiv grčeva
10 minuta kuvajte 1 kašičicu semenja anisa u 250 ml mleka, procedite i pijte 2- 3 xa dnevno posle obroka

Spoljna upotreba – kod šuge i za čišćenje vaši
namažite kremu anisa na obolelo mesto prema uputstvu

Svi delovi biljke, a pre svega plod, sadrže eterično ulje, koje se dobija iz zdrobljenih semenki, pomoću destilacije vodenom parom. Glavni sastojak ovog preparata je anetol, koji mu daje slatkast ukus i specifičan, vrlo prijatan miris, zbog čega se često dodaje u parfeme. Lekovita svojstva anisa i danas su na visokoj ceni: primenjuje se u terapiji probavnih respiratornih tegoba, te u lečenju artritisa. Tradicionalno se upotrebljava za stimulisanje lučenja mleka kod dojilja.

Osim u vrtu, anis se može uzgajati i u saksiji, najbolje u mešavini treseta i humusa, s tim što mu se mora obezbediti dobra drenaža. „Obični anis” cveta u julu, a plodovi se beru u septembru, čiste se od peteljki i suše na prozračnom mestu uz često mešanje. Potrebno je da semenke anisa neko vreme odleže da bi dostigle punu aromu, a iskusni kulinari savetuju da se usitne neposredno pre dodavanja u jelo ili napitak.

NAPOMENA
-ne uzimajte anis sa preparatima gvožđa
-ne preporučuje se trudnicama i dojiljama
-velike doze mogu da izazovu mučninu i povraćanje
-ne izlazite se suncu dok koristite anis (moguća je preteranu osetljivost na sunčevu svetlost)
-izbegavajte anis ako koristite neki hormonski preparat

Od anisa se spremaju mnogi likeri i rakije od kojih su najpoznatiji grčki uzo i makedonska mastika.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply