biljka-glog

Kod nas raste nekoliko vrsta gloga, a najpoznatiji su crveni Crataegus oxyacantha L. i beli Crataegus monogyna L. glog.Kao lekovito sredstvo, glog se koristio još u 14. veku, ali protiv gihta. Delovanje na srce je uočeno tek krajem 19. veka, kada se glog počinje koristiti na Zapadu kao blag lek za umirenje, protiv nesanice, raznih uzbuđenja,gušenja, kao srčani sedativ i za snižavanje krvnog pritiska.

Kod nas tek se u novije vreme sve više upotrebljavaju lekovi od gloga.
Beli i crveni glog su trnoviti žbunovi. Mlade grančice su malo dlakave ili gole, sa trnovima na krajevima izdanaka ili u njihovom pazuhu. Listovi su rombični do jajasti sa 3-7 zašiljenih režnjeva kod belog gloga i okruglasto-jajasti sa 3-5 zaobljenih režnjeva kod crvenog gloga. Cvetovi gloga su bele boje, rede ružičasti i do 12 cvetovaje skupljeno u cvasti na krajevima izdanaka.Plod je crvena koštunica sa jednim semenom (beli glog) i dva semena (crveni glog).

Glog raste u srednjoj i južnoj Evropi i zapadnoj Aziji. Glog cveta rano u proleće i tada se sakupljaju same cvasti ili sa mladim listovima. Cvetovi se beru kad je u cvasti polovina cvetova otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Beru se cele cvasti po suvom i sunčanom vremenu, u korpama pažljivo prenose i u što tanjem sloju suše na promaji i u hladu, bez prevrtanja da se ne izlome. Cvetovi su izrazito mirišljavi i primamljivi za pčele. Osušena droga je blagog mirisa. U nekim zemljama glog se gaji kao živa ograda uz polja i puteve. U vrtovima se uzgaja onaj sa ružičastim cvetovima.

Glog je široko rasprostranjen i u našim krajevima. Najviše ga ima u suvim hrastovim i bukovim šumama i na ogoljenim, kamenitim i suvim mestima. Crveni glog je nešto osetljiviji na kontinentalnu klimu. Inače, beli glog je rasprostranjeniji od crvenog.

U lekovite svrhe koriste se osušeni cvet i list i zreo plod gloga. Cvet i list sadrže komplekse flavonoidnogheterozide i to 1-2%, zavisno od vrste i porekla. Sadrži još i polifenole i tanine.

Svež sok, biljni lekoviti deo ili droga, jednostavni galenski oblici, alkoholnovo-deni ekstrakti i fito-preparati izrađeni od gloga koriste se kao dopunska terapija za oslabljeno srce, ali i kao preventiva. Preparati i čaj od gloga pojačavaju snagu kontrakcije srca, šire krvne sudove i snižavaju povišeni krvni pritisak. Koriste se i za uspostavljanje normalnog srčanog ritma.

Čaj od gloga deluje i kao blagi diuretik.Povoljni efekti terapije čajem od gloga se primećuju posle najmanje 6 nedelja. Danas se uglavnom izrađuje standardizovani ekstrakt gloga, a od njega različiti tečni ili čvrsti fitopreparati.

Ekstrakt se priprema od suve usitnjene droge, a kao rastvarač koristi se 45% ili 70% etanol. Odnos droga-rastvarač je 4-7:1.

U našoj zemlji je Institut za proučavanje lekovitog bilja ,,Dr Josif Pančić” u Beogradu, među prvima proizveo preparat u obliku rastvora i kapsula, na bazi standardizovanovanog ekstrakta gloga, Fortikor.

Preparati i čaj od gloga se ne preporučuju za samolečenje, naročito ljudi sa visokim pritiskom i sa drugim kardiovaskularnim obolenjima. Takodje, ne treba da ga koriste trudnice i dojilje. Dužom svakodnevnom upotrebom, glog može izazvati nepodnošljivost i trovanje. Zato se posle 5-7 dana mora napraviti pauza od 2-3 dana.

Čaj od gloga

Čaj od gloga se priprema od 1-1,5 g lista i cveta ili 0,3 do 1 g smrvljenog ploda koji se preliju sa 150 ml ključale vode.Čaj od gloga treba piti3 puta dnevno.

Čaj od gloga za umirenje

po 25 g glogovog cveta, hmelja, odoljena i matičnjaka pomešati, pa 2 supene kašike ove smeše preliti sa 3 dl ključale vode i posle 2 sata odliti. Piti čaj u toku dana pre glavnih obroka, po 1 dl.

Čaj od gloga protiv visokog pritiska i arterioskleroze

Po 25 g cveta gloga i belog luka, 10 g rastavića i imele i 5 g kamilice pomešati i spremati i piti kao prethodni čaj.

Tinktura i čaj od gloga za pritisak
U narodnoj medicini se kao jedan od najefikasnijih lekova za srce smatra beli glog (Crataegus oxyacantha). I nauka je potvrdila da beli glog sadrži supstance koje pospešuju dotok kiseonika i krvi u srce. Osim toga obiluje flavonidima koji hrane manje krvne sudove ali i normalizuju krvni pritisak i snižavaju holesterol. Čaj od belog gloga preporučuje se i u slučaju aritmije, arteroskleroze, povišenog krvnog pritiska… Narodna medicina pored čaja preporučuje i tinkturu – 20 g cveta i ploda gloga potopite u 100 g alkohola, sačekajte da odstoji 21 dan, procedite i pijte pre jela po 15 kapi u čaši vode 2-3 puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply