Biljka divlji origano ili vranilovka važi za jednu od najlekovitijih biljaka u fitoterapiji. S obzirom da je ova biljka najbolja kada je u pitanju borba sa bakterijama, najviše koristi u vidu čaja od divljeg origana. Divlji origano je biljka koja je u medicini popularna poslednjih hiljadu godina. Pa tako, stari Grci su origano prepisivali kao lek za ujede zmija otrovnica, za rane i glavobolju.

Postoji legenda o divljem origanu: Smatra se da je ovu biljku u svom dvorištu gajila grčka boginja Afrodita koja ga je nazvala “lek za sve” što ujedno i to doba jeste bio. Odmah zatim, počeli su da ga koriste Arapi i to najviše kao začin. Odmah nakon njih, origano je stigao i do Britanaca koji su ga isto koristili najviše u kulinarstvu.

U narednim redovima pročitajte kako se priprema čaj od divljeg origana i zašto je dobar za kašalj, urinarne infekcije i prehlade.

Čaj od divljeg origana kao lek

Čaj od divljeg origana se obično drugačije zove i univerzalni lek za sve a pre svega se za ovaj čaj kaže da je smrt za bakterije, pogotovu za ešerihiju koli. Takođe, ovaj čaj ima odlična antibakterijska svojstva i dobro je koristiti ga u domaćinstvu kao začin jer ga i na taj način unosite preventivno. Ovaj čaj se odlično pokazao kao lek jer u sebi sadrži karvakrol koji se nalazi u listu ove biljke i koji ima jače dejstvo i od mnogih kupovnih antibiotika. Pored čaja od divljeg origana, lekovita dejstva ima i ulje od divljeg origana koje se dobija iz iste biljke i koji takođe eliminiše bakterije iz organizma i ne dozvoljava gomilanje novih bakterija i širenje infekcije. Takođe, čaj od divljeg origana se pokazao kao idealan lek za kandidu koja mnogim ženama zna da napravi problem. Malo su poznata i lekovita dejstva i ulja i čaja od divljeg origana kada su u pitanju bradavice, rane, astma, šuga, zubobolja, herpes i slično. Takođe je dobar i za jačenje oslabljenog imuniteta a pokazao se i kao odličan prirodni lek kada su u pitanju menstrualne tegobe.

divlji origano caj

Čaj od divljeg origana odličan je i kao diuretik pogotovu u kombinaciji sa rastavićem. Pored toga što se pije kao lek, ovaj čaj se može piti i kao konzumni čaj, naravno samo ukoliko vam prija ukus.

Cena čaja od divljeg origana nije baš pristupačna jer za vrlo malu gramažu (75 grama) treba da izdvojite oko 500 dinara. Ipak, ako uporedite cenu sa kvalitetom i lekovitošću ovog čaja, i činjenici da otklanja mnoge tegobe, doći ćete do zaključka da zaista vredi izdojiti toliku sumu.

Divlji origano ili vranilova trava

Divlji origano ili tačnije vranilova trava spada u zeljaste višegodišnje biljke. Ova biljka koja može porasti i do pola metra ima divne crvene cvetove, dok su joj listovi blago zaoštreni. Divlji origano se bere od juna do avgusta i kada se ubere suši se na promaji. Vranilovu travu možete naći skoro svuda, u šumama, pored puta, pa i u kamenitim područjima. Lako ćete je prepoznati po cvetovima i po divnom i jakom mirisu.

Čaj od divljeg origana priprema

Od vranilovke, tačnije od divljeg origana se mogu pored čaja praviti i različite lekovite kure i melemi koji spadaju u narodne recepte. Ima zaista mnogo varijanti kako se priprema ovaj čaj koji je odličan kao lek za skoro sve bolesti. Pa tako, ovaj čaj od divljeg origana se priprema na različite načine, u zavisnosti od tegoba koje vas muče.

Priprema čaja od origana je jednostavna, potrebni su vam sveži ili osušeni listovi ove biljke koje ćete preliti vrućom vodom. Ukoliko birate čaj od svežih listova, potrudite se da pronađete one koji nisu prskani hemikalijama. S obzirom da je ovaj čaj jak, možete ga zasladiti kašičicom meda nakon što ga procedite. Odličan je za kašalj, prehladu kao i u eliminisanju bakterija poput ešerihije i kandide o čemu će biti reči u jednom od narednih pasusa.

Upotreba

S obzirom da su poznata njegova antivirusna i antibakterijska dejstva, slobodno možemo reći da je upotreba ovog čaja od divljeg origana zaista široka. Pa tako, pored toga što se koristi za eliminisanje bakterija iz organizma, upotrebljava se i za smirivanje kožnih bolesti, ekcema, herpesa. U njegovom sastavu ima vitamina C i karvakrola koji smo već pomenuli, koji je najviše zaslužan za antibakterijsko dejstvo čaja. Njegova upotreba je široka i efikasna jer slobodno možemo reći da upotrebom ovoga čaja nećete morati da kupujete lekove.

Čaj od origana protiv ešerihije

Ešerihija koli je jedna od najupornijih bakterija koju je veoma teško izbaciti iz organizma. Postoje mnogi lekovi, i agresivni antibiotici koji leče ovu bakteriju ali dobra stvar je da čaj od divljeg origana igra istu ulogu u lečenju ešerihije. Ovaj čaj se obično koristi u kombinaciji sa drugim biljkama ali on je najviše zaslužan za otklanjanje ove bakterije.

Origano čaj za bubrege i urinarne infekcije

S obzirom da ubija skoro sve bakterije u organizmu, čaj od origana je odličan za pročišćavanje bubrega kao i za razne urinare infekcije. Pored čaja, dobro je piti i ulje origana koje je jače od čaja zbog čega bi trebalo da se konzumira mešano sa jogurtom. Uvek uzimajte ulje origana razblaženo, ili sa jogurtom ili sa maslinovim uljem pošto u dodiru sa kožom zna da izazove opekotine. Čaj od origana idealan je lek za urinarne infekcije i bubrege jer redovnom upotrebom uspešno čisti mokraćne kanale od svih bakterija.

Čaj od divljeg origana protiv kandide

Kandidu ima svaka osoba u organizmu i ona obično ne stvara probleme. Međutim, kada se ova bakterija usled neke prehlade namnoži, može stvoriti ozbiljne problem pa čak i izazvati sterilitet. Candidu na svu sreću možete izbaciti ispijanjem čaja od divljeg origana, samo morate da budete uporni jer treba da se pije 3 nedelje. Naravno, ukoliko se kandida stvorila u usnoj duplji, istu možete ovim čajem ispirati.

Origano čaj protiv kašlja i prehlade

S obzirom da je bogat vitaminom C, čaj od divljeg origana je odličan da se konzumira kada osetite prve znake prehlade koja obično počinje kašljom. Takođe, ukoliko vas kojim slučajem uhvati asmatični kašalj, skuvajte šolju ovog čaja i zasladite ga medom. S obzirom da sadrži timol ova biljka je i od lekara preporučena za lečenje prehlade, kašlja pa i bronhitisa. Kako bi se primetili prvi rezultati, u vidu smirivanja kašlja, potrebno je da isti pijete 4 do 5 puta dnevno.

Origano čaj u trudnoći

Što se tiče trudnoće, ne postoje pouzdane informacije da li je ovaj čaj bezbedan za trudnice. S obzirom da je u potpunosti prirodan, ne bi trebalo da bude problema u trudnoći, ali za svaki slučaj, posavetujte se sa svojim lekarom ukoliko rešite da ga pijete tokom trudnoće. Mnoge trudnice ga baš iz neznanja i straha nisu pile iako su se tokom trudnoće borile sa kandidom, pokazala su mnoga iskustva. Iako ovaj čaj oslobađa telo od kandide, bolje je ispirati se ovim čajem ali ne i konzumirati ga. Svakako se posavetujte sa lekarom pre nego što nešto uradite na svoju ruku.
Iako nema preciznih informacija da li je bezbedan za ispijanje u trudnoći, u kasnijem periodu, deci bez problema i straha možete davati čaj od divljeg origana. Odličan je za uklanjanje crevnih parazita ali naravno kada je reč o dnevnoj dozi, potrebno je da se posavetujete sa pedijatrom. Ovaj čaj koji spada u jače nema nikakve kontraindikacije i neće izazavati tegobe kod dece.