crveni-caj

Zdravstvene prednosti rooibos čaja ili čaja od crvenog grma, kako ga još zovu, brojne su i izuzetne.

Ova biljka raste iz malog žbuna, koji uspeva samo u regionu Cedarberg blizu Kejptauna u Južnoj Africi.
Za šta je dobar rooibos čaj?

1. Ne sadrži kofein – Rooibos biljka raste prirodno bez kofeina. Ovo je važno, jer to znači da ne mora da prolazi kroz hemijski proces da bi se otklonio kofein. To takođe znači da svako može da pije ovaj čaj, čak i oni koji ne žele da piju kofein, kao što su deca i trudnice. Druga ključna prednost toga što ovaj čaj ne sadrži kofein je to da može da se konzumira u neograničenim količinama. Neki stanovnici Južne Amerike konzumiraju 5-6 šolja dnevno.

2. Sadrži moćne antioksidante – Čaj od rooibosa sadrži širok spektar antioksidanata, koji pomažu da se telo zaštiti na nekoliko načina. Dva polifenolna antioksidanta zvana aspalatin i notofagin nalaze se u velikim količinama u ovom čaju. Ovi antioksidanti štite telo tako što se bore protiv slobodnih radikala. To su nestabilne ćelije, koje napadaju zdrave ćelije da bi se na taj način stabilizovale. Polifenoli, takođe, imaju antiinflamatorna svojstva i mogu da štite od bolesti srca.

3. Sprečava pojavu nekih vrsta raka – Neke studije pokazale su povezanost između konzumacije rooibos čaja i smanjenja kancerogenih hemikalija. To je zbog visokog nivoa dominantnih antioksidanata, od kojih neki imaju antimutagena (antikancerogena) svojstva. To znači da brane ćelije i DNK od oštećenja i sprečavaju ih da se razviju u rak.

4. Visoki mineralni sadržaj – Jedna od ključnih zdravstvenih blagodeti rooibos čaja je da sadrži nekoliko minerala koji su od vitalnog značaja za zdravlje. Ovo uključuje: magnezijum (od suštinskog značaja za nervni sistem), kalcijum i mangan (od suštinskog značaja za jake zube i kosti), cink (važan za metabolizam) i gvožđe (pomaže da krv i mišići sprovode kiseonik).

5. Poboljšava cirkulaciju – Jedan od mnogih snažnih antioksidanata u čaju od rooibosa je takozvani chysoeriol. On može da poboljša cirkulaciju tako što će sprečiti aktivnost enzima koji izazivaju kardiovaskularne bolesti. Konzumiranje rooibos čaja takođe je poznato po tome što smanjuje krvni pritisak i holesterol.

6. Ublažava tegobe u stomaku – Čaj od rooibosa sadrži visok nivo flavonoida, naročito jednog koji se zove kvercetin. On ima sposobnost da ublaži brojne stomačne bolesti kao što su grčevi, dijareja i loše varenje. Flavonoidi su poznati kao pomoć za smanjenje spazma, upala i alergija. Takođe je poznato da ovaj čaj utiče i na ublažavanje grčeva u stomaku kod beba. Pošto ne sadrži kofein uopšte, savršeno je bezbedan i za bebe.

7. Pomaže apsorpciju gvožđa – Za razliku od većine crnih čajeva, koji sprečavaju da telo efikasno apsorbuje gvožđe zbog tanina koje sadrže, rooibos čaj podržava telo da apsorbuje gvožđe. Čaj od rooibosa sadrži manje od polovine tanina koje sadrži crni čaj.

8. Može da ublaži probleme na koži – Nedavno istraživanje je pokazalo da čaj od rooibosa može da vam pomogne da izgledate lepše! Rooibos čaj sadrži fenilpiretičku kiselinu, koja može da pomogne kada su u pitanju akne, psorijaza i ekcemi. Možete naneti sveže skuvan i ohlađen čaj na problematične delove na koži i ovaj čaj će ublažiti i izlečiti svaku upalu.

9. Može da zaštiti od Parkinsonove/Alchajmerove bolesti – Konzumiranje rooibos čaja može da zaštiti od procesa poznatog kao lipidna peroksidacija. To se dešava kada slobodni radikali oštete moždane ćelije i nervno tkivo. Ako ovo traje duže vremena, na kraju može doći do pogoršanja bolesti mozga, kao što je Alchajmerova bolest.

10. Podstiče miran san – Rooibos je jedinstven po tome što se može konzumirati onoliko često koliko vi to želite i u bilo koje doba dana. Mnogi ljudi biraju da ga piju pre spavanja jer može da pomogne kod nesanice. Zbog visokog mineralnog sadržaja i nedostatka kofeina, rooibos čaj pomaže ljudima da se osećaju mirno i opušteno.

11. Rooibos čaj dobar za trudnice i bebe. Smatra se da ovaj čaj smanjuje grčeve kako kod trudnica tako i posle kod beba. Često se preporučuje da ga dojilje piju a zatim da kroz majčino mleko to proslede bebama. Iako ovaj čaj ne sadrži kofein, ipak pre konzumiranja se posavetujte sa lekarom.

12. Rooibos čaj je odličan za mršavljenje. On utiče tako što vam smanjuje želju za slatkišima i hranom generalno, pa nećete imati preveliki apetit i opasnost od prejedanja.

13. Čaj koji možete koristiti u borbi protiv akni. Pokazalo se da deluje i na smanjenje bubuljica odnosni akni, pa ga možete kombinovati sa ostalim tretmanima ukoliko imate problema sa aknama.
Priprema rooibos čaja

Priprema ovog čaja je vrlo jednostavna. Dovoljno je da u vrelu vodu spustite kesicu ovog čaja i da ga ostavite da odstoji tako 10 do 20 minuta. Zatim izvadite, promešate i spreman je za piće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply