uzgajanje banane u saksiji

Banana je divna egzotična biljka bujnog zelenog lišća koja bezo raste i može svaku baštu ili dom da pretvori u tropski kutak. Premda je zabluda da je banana drvenasta biljka, ona zapravo najveća zeljasta cvetnica na svetu. Još jedna zanimljivost u vezi sa ovom biljkom je ta da ona, za razliku od jagoda, spada u bobičasto voće.

Ako ste ljubitelj egzotičnih tropskih biljki i yanima vas uzgoj banane, a nemate dovoljno prostora ili živite u hladnom području, mogće je i gajenje banane u saksiji. Njihov uzgoj je veoma lak i da – banane uzgajane u saksijama daju plodove! Postoje brojne sorte banana koje odlično uspevaju u saksijama, kao i one koje mogu da podnesu pad temperature. Pomoći ćemo vam da odaberete pravu sortu i pokazati vam kako je laka nega banane u saksiji tako da izraste u zdravu i snažnu biljku.

Da biste momentalno postali ekspert, sve što bi trebalo da uradite je da pročitate ovih 10 saveta za uzgoj banane u saksiji.

Izbor prave sorte banana

banana uzgoj

Ako se opredelite za uzgoj banane u saksiji, trebaće vam patuljasta vrsta, posebno ako morate da je unosite unutra pre prvih mrazeva. Ono što je isto kod svih patuljastih sorti banana je njihov jedinstven ukus koji je mnogo bolji nego kod banana koje kupujete u prodavnicama. Patuljaste vrste banana mogu da rastu od 2 – 4m u visinu. Postoje brojne plodonosne sorte za uzgoj u saksiji u zatvorenom prostoru, na primer, od patuljastih tu su crvena, kavendiš, brazilska, jamajčanska, radžapuri, Vilijamsov hibrid, grand nain i druge, a kod nas se najčešće u te svrhe uzgajaju musa kavendiš i musa basjo (japanska končasta banana).

Ukoliko želite da gajite bananu kao ukrasnu saksijsku biljku, koja takođe daje plodove ali nisu jestivi zbog ukusa, onda pokušajte sa abisinijskom, musa sikimensis, odnosno „crvenim tigrom“, ili musa ornata sortom banana.

Kupovina drveta banane

Pošto donesete odluku koju vrstu banane želite da gajite, vreme je da kupite biljku. Sadnice možete da nađete u nekim rasadnicima ili preko interneta. Većina biljki banana može da se nađe u obliku krtole, ili rizoma, pa bi trebalo da znate šta bi trebalo da činite kada vam one stignu. Prvi korak je da krtolu dobro operete mlakom vodom da biste uklonili gljivice ili bakterije koje tokom transporta mogu da dospeju na nju. Nakon toga je vreme za sadnju.

(Kod nas mogu da se nađu već delimično formirane sadnice sa razvijenim nadzemnim delom i do 60cm visine ali i manje.)

Sadnja banane

banana sadnja

Počnite sa standardnom saksijom srednje veličine koja obavezno mora da ima rupu na dnu zbog dobre drenaže. Sada krtolu (rizom) okrenite uvis tako da sam vrh ostane nepokriven zemljom i izložen sunčevoj svetlosti. Krtolu možete da pokrijete zemljom nakon što se pojavi nekoliko listova. Kada se biljka dobro ukoreni, odnosno kada joj stara saksija postane „tesna, možete je presaditi u veću da biste bili sigurni da će dati plodove.

Izbor pravog mesta

Banana je tropska biljka pa je logično da voli dosta sunca i toplote ali i vlažan vazduh. Imajte ovo na umu kada birate mesto gde će vaša banana da stoji nakon sadnje. Izaberite mesto koje je osunčano većim delom dana i dobro zaštićeno od vetra.

Biljkama treba mnogo svetla, međutim, mlade biljke vole polusenku jer im koren nije dovoljno razvijen da bi transpiracijom same mogle da se zaštite od jakog sunca.

Najbolje mesto u kući je istočni, južni ili jugoistočni prozor. Zimi se preporučuje dopunsko osvetljenje, a leti ih treba izneti na otvoreno.

Zemljište

banana gajenje

Kada kupujete saksijsku zemlju za bananu ne žalite para, već kupujte onu najboljeg kvaliteta. Banani je potrebno dobro drenirano, peskovito tlo, bogato organskim materijama i kompostom. Možete i sami da napravite mešavinu zemlje za saksije, samo vodite računa da sadrži nešto peska, perlita, kao i komposta ili đubriva. Banane vole zemljište koje ima pH vrednost oko 6 -7. Ako vam je zemlja alkalna, dodajte malo sumpora da smanjite pH vrednost.

Vlažnost vazduha

Kao što smo rekli, banana je tropska biljka kojoj prija vlažan vazduh – vlažnost vazduha i preko 50%. Da biste obezbedili takve uslove, bananu morate da orošavate, a saksiju da držite u posudi sa šljunkom koja će biti puna vode. Na ovaj način ćete povećati vlažnost vazduha oko biljke.

Zalivanje banane u saksiji

banana u saksiji zalivanje

Bananu morate da zalivate bar jednom nedeljno, međutim, ako biljka prima puno direktne sunčeve svetlosti, a sobna temperatura je visoka, onda ćete morati da je zalivate svakog drugog dana. Pre svakog zalivanja proverite vlažnost zemlje na dubini od 2,5cm. Ako je zemlja suva, onda je pravo vreme za zalivanje. Da bi se vlaga duže zadržavala, nanesite sloj malča.

Prihrana

Pošto je banana biljka koja veoma brzo raste, očito je da joj je potrebna prihrana da bi izrasla u punoj snazi. Za mlade biljke koristite đubrivo bogato azotom jer će ono pospešiti rast. Kada banana dospe u fazu davanja prvih plodova, redovno je prihranjujte vodorastvorivim đubrivom 15:5:30.

Bolesti i štetočine

banana u loncu

Srećom banane su prilično otporne na štetočine. Međutim ima nekih štetnika koji mogu da napadnu vašu biljku, a to su u našem podneblju uglavnom biljne vaši. Da biste ih uništili koristite biološke pesticide. Ako primetite da list banane dobija smeđu boju, to znači da ste preterali sa zalivanjem. Ako listovi požute, banana nema dovoljno hranljivih materija.

Prezimljavanje banane

Kada temperatura padne ispod 10 stepeni Celzijusa, biljka prestaje da raste. Zato pre dolaska zime morate da nanesete debeo sloj malča i da orežete lišće. Kada je tako pripremite, prenesite biljku u toplu, svetlu prostoriju i čekajte sledeće proleće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply