Dijeta sa bananama

Spremite se da pobananavite! Ali ne brinite, nisu banane sve što ćete jesti u ovoj dijeti.

Jutarnja banana dijeta, poznata i pod nazivom japanska banana dijeta, potiče od jednog bračnog para iz Japana: Sumiko Vanatabe je apotekarka i medicinski stručnjak. Njen suprug, Hamači, je izučavao kinesku tradicionalnu medicinu na japanskoj Akademiji za negu tela.

Kada se drži jutarnja banana dijeta jede se puno voća, a vi ćete postati svesni svoje gladi i nivoa sitosti, i večerati do 20 časova. Ne postoji strogo određen raspored jedenja, niti se broje kalorije. Za ručak i večeru, ješćete kao i obično, ali se morate zaustaviti kada budete 80% siti, i preskočićete dezert nakon večere.

Tokom poštovanja dijete sa bananama, trebalo bi da ležete najkasnije u ponoć, jer je san izuzetno važan za mršavljenje, kao i vođenje dnevnika ishrane.

Možete smršati i samo zbog toga što ćete unositi manje kalorija. Osim iskustva ljudi koji su je isprobali, nema naučnih dokaza da ova dijeta deluje.

jutarnja banana dijeta jelovnik

Šta smete, a šta ne smete da jedete

Jutarnja banana dijeta postoji u nekoliko verzija, ali je generalni princip sličan.

Za doručak, jedete banane i pijete vodu sobne temperature. Banane su obavezno sirove, nikada kuvane ili smrznute. Možete menjati voće, ali samo jednu vrstu po obroku. Ukoliko ste i dalje gladni, sačekajte 15-30 minuta, pa pojedite nešto drugo.

Za ručak i večeru jedete normalno. Pravila banana dijete kažu da možete jesti šta god želite, ali se uglavnom preporučuje japanska hrana, pogotovo integralni pirinač, za ručak.

Banana dijeta nije tako restriktivna kao što na prvi pogled izgleda.Svakog popodneva možete užinati, a to je i jedino vreme u koje možete jesti slatkiše.

Takođe, preporučuje se izbegavanje mlečnih proizvoda i sladoleda.

Koliko treba da se potrudite: malo.

Ne morate puno da pazite na to šta i koliko jedete. Treba da izbacite mlečne proizvode i razmišljate o osećaju sitosti, kako bi znali kada da prestanete sa jelom.

Ograničenja: jutarnja banana dijeta je vrlo fleksibilna, ali ograničava izbor namirnica za doručak na banane.

Kuvanje i nabavka namirnica: možete praviti hranu ili jesti u restoranima, kao i inače.

Unapred spremljeni obroci, za podgrevanje i pripremu u mikrotalasnoj, nisu opcija.

Jutarnja banana dijeta ne zahteva vežbanje.Ohrabruje se svakodnevno šetanje, ali samo ukoliko vas to ne nervira.

Da li je dijeta sa bananama preporučljiva za sve ?

Banana dijeta je dovoljno fleksibilna, tako da i vegetarijanci i osobe koje ne smeju da jedu određene namirnice, mogu da je isprate.

Jutarnja banana dijeta jelovnik

Osim toga što se za doručak obavezno jede banana i pije čaša vode sobne temperature ne postoji jelovnik koji strogo određuje šta ćete jesti.U nekim varijantama se preporučuje da pojedete dve banane za doručak ali ako ste čvrsto rešili da smršate pridržavajte se originalnog pravila kako i sam naziv dijete kaže  jutarnja bana a ne jutranje banane.Iako ne postoji jelovnik iskustva onih koji su smršali kažu da je osnovna tajna uspeha da ustanete sa stola kad ste 80% siti.Prvih nekoliko puta će vam biti teško a kasnije ćete ovo raditi bez ikakvih problema i ako bilo kada imate problema sa viškom kilograma lako ćete se skinuti salo!

Šta još treba da znate

Cena: ne morate nabavljati nikakve specijalne namirnice. Čak možete i uštedeti nešto novca, pošto su banane nisu skupe a vi jedete po jednu svakog jutra.

Podrška: ukoliko vam je potrebna dodatna motivacija, možete ubediti nekog da zajedno sa vama počne jutarnju dijetu sa bananama, ali u većini slučajeva, možete sami izdržati ovu dijetu.

Da li deluje ?

Jutarnja banana dijeta deluje jednostavno, zbog toga što ćete jesti manje.

Ne postoji nikakva magija što se tiče večere u 8. Ali, ako sada kasno večerate, ovako ćete izbaciti višak kalorija. Ustajanje od stola kada ste 80% siti takođe pomaže.

Jako malo dijeta obraća pažnju na redovno spavanje, kao ova, ali mnoga istraživanja pokazala su da osobe koje spavaju 7-9 sati noću, imaju manje kilograma. Kada ste umorni, verovatnije je da ćete se prejedati i jesti nezdravu hranu.

Iako osnivači banana dijete brinu o tome da li će vas vežbanje stresirati, dokazano je suprotno, da vežbanje, zajedno sa dovoljno sna, uklanja stres, i sagoreva kalorije.

Ukoliko ne volite velike promene, banana dijeta će vam verovatno odgovarati, pošto nudi postepen prelazak na zdrav način ishrane i gubitak kilograma. Ukoliko usvojite ovu rutinu, primetićete da se kilogrami koje ste izgubili, neće vraćati.

Da li je banana dijeta pogodna za određena zdravstvena stanja?

Svaka dijeta uz pomoć koje ćete zdravo smršati je dobra za dijabetes, visok pritisak, visok holesterol i srčane bolesti. Ukoliko ispratite koncept banana dijete i izbacite nezdravu hranu, osetićete poboljšanje na zdravstvenom polju.

Zaključak

Jutarnja banana dijeta naučiće vas tehnike koje možete primeniti u bilo kom životnom stilu. Ukoliko uspete da se pridržavate ove strategije, imaćete veće šanse za dugoročno mršavljenje i poboljšaćete zdravlje.