[icegram campaigns=”13765″]

Dijeta 10 posto je idealna ukoliko želite da izgubite izvestan procenat masti, da ne izgubite mišićnu masu. Ova dijeta je pre svega namenjena ljudima koji žele da oblikuju svoje telo, uz redovno vežbanje, a mi preporučujemo i Vama da probate jer ćete nakon svega par nedelja dobiti savršenu liniju koja nema “jo-jo” efekat i uz pomoću koje ćete ostati zdravi, izgledati odlično, a uz redovne odlaske u teretanu – definisaćete telo kao nikada do sada!

Mnogi nutricionisti hvale dijetu 10% upravo zbog toga što je jedna od onih dijeta koje Vam neće “omlitaveti” već oblikovati.

 

Dijeta 10 posto osnove

Ukoliko želite da držite dijetu 10 posto, potrebno je da budete upoznati sa osnovama :

– u toku dana, potrebno je unositi namirnice koje su bogate proteinima i vitaminima

– nikakvo izgladnjivanje nije pogodno po organizam, jer gladovanje posle perioda prejedanja značajno utiče na hormone i na balans u organizmu

– nijedna dijeta, pa ni dijeta 10 posto, nema učinak sama po sebi, već uz nju morate redovno vežbati

dijeta 10 %

Kada govorimo o osnovama dijete 10 posto, potrebno je znati da ona počiva na 10 procentnom sagorevanju masti. Gubljenje više od 10 procenata ukupne telesne težine nema zadovoljavajuće rezultate jer već kada se izgubi 12 – 13 posto telesne težine, dolazi do jo-jo efekta.

Pre same dijete, izračunajte svoj indeks telesne težine, kako biste videli koliko masti treba da izgubite. Gornja granica za procenat masti u organizmu je oko 15, ali, ukoliko želite da definišete telo, “nabacite” trbušnjake i grudi, potrebno je da nemate više od 10 procenata masti u organizmu.

Profesionalni sportisti u proseku imaju oko 8 procenata masti, a vi veoma lako možete doći do te magične cifre od 10 % masti.  Iako je većina 10 posto dijeta bazirana na izbacivanju samo visokokaloričnih namirnica, mi ćemo Vam predstaviti dijetu koja traje 3 nedelje i jeste malo rigoroznija, ali koja, uz redovno vežbanje, dovodi do fantastičnih rezultata! Tokom tronedeljnog režima, na meniju neće biti masti i kalorične hrane, tako da ćete se osećati lakšim već nakon par dana dijete.

Tokom prve polovine dijete, svakog dana se konzumira jedna vrsta namirnice, a razlog tome je teorija da se kalorije lakše “eliminišu” iz organizma ukoliko se ne mešaju.

Druga nedelja je nedelja kada se namirnice mešaju jer se pretpostavlja da se rad creva uspostavio u potpunosti. Ipak, dijeta svoj puni efekat ostvaruje nakon pune 3 nedelje, a nakon završetka ciklusa, ukoliko niste zadovoljni rezultati, možete nastaviti sa dijetom jer nema nikakvih neželjenih efekata!

Dijeta 10 posto –  jelovnik

Tokom tronedeljnog režima, jasno su diferencirani dani tokom kojih treba uzimati samo jedan nutritivni element.

 1. dan dijete je dan za povrće! Ono što je bitno napomenuti jeste da od začina možete dodavati samo so i biber. Povrće možete kuvati, ali i jesti sirovo što Vam mi preporučujemo jer se iz sirovog povrća absorbuje više vitamina. Povrće koje je idealno jesti jesu paprika i kupus jer se mogu konzumirati na više načina. Iako smo napomenuli da od začina možete koristiti samo so i biber, domaći kiseli kupus i paprika iz turšije su dobro došli na trpezu jer su veoma zdravi! Tokom letnjeg perioda, akcenat stavite na krastavcu i paradajzu.
 2. dan je rezerviran za meso! Svinjetinu izbegavajte, ali zato teletina, piletina, ćuretina i sve vrste ribe ( izuzev šarana ) slobodno možete konzumirati u velikim količinama! Meso pecite, nemojte pržiti u ulju, a od začina, opet možete koristiti samo so i biber.
 3. dan je dan za pirinač! Preporučujemo Vam da pirinač barite. Ukoliko ste u mogućnosti, pripravite sebi kačamak od kukuruznog brašna koje je bogat izvor dijetalnih vlakana.
 4. dan je dan za mleko, jogurt sa niskim sadržajem masti i kefir! Jedite mladi sir i pijte jogurt – jogurt je odličan izvor probiotika koji će poboljšati rad creva i sprečiti taloženje masnih čestica za zidove creva.
 5. dan je malo neuobičajen – tokom celog dana dozvoljeno je konzumirati isključivo jaja. Jaja možete pržiti ili kuvati što je naša preporuka.
 6. dan dijete je dan za voće! Akcenat stavite na sezonsko voće, a tokom zimskog perioda, na jabuke i pomorandže. Grejpfrut izbegavajte zato što je gorak i može da izazove želju za drugom hranom – time otežavate sami sebi ovaj rigorozan dan!
 7. dan je dan za proteine! Ovo će najviše obradovati mušku populaciju jer su na meniju najrazličitije vrste mesa. Možete kombinovati meso sa grilovanim povrćem, sa posebnim akcentom na brokoli koji je odličan izvor proteina. Crveno meso, morska riba i mlada piletina su naša preporuka za ovaj dan.

Druga nedelja je nedelja koja je manje rigorozna jer se hrana kombinuje, a efekat nastavlja da biva pozitivan.

 1. dan druge nedelje dijete je rezervisan za meso i povrće. Pogledajte 7.dan prve nedelje i od ostataka od tog dana možete sebi napraviti fin obrok.
 2. dana kombinujte meso i povrće ali različito u odnosu na prethodna 2 dana. Ukoliko ste prethodnog dana jeli crveno meso sa brokolijem, danas jedite ribu sa krompirom. Ne zaboravite da od začina koristite samo so i biber.
 3. dana napravite vegeterijanski pilav. Skuvajte pirinač i u njega ubacite šargarepu, celer, papriku i paradajz. Osim što je ovaj obrok veoma ukusan, on je i jako hranljiv te ćete biti siti.
 4. dan je mlečni dan. Mleku, siru i jogurtu možete dodati i jaja i povrće.
 5. dana jedite kajgane sa tikvicama, paprikom i paradajzom
 6. dan je isključivo voćni dan
 7. dana napravite bogat ručak od mesa i povrća

Nakon 2 nedelje, ciklus se ponavlja, s tim što se nakon završetka 3.nedelje pravi pauza od nedelju dana a potom nastavlja ukoliko nije dala željene rezultate.

Dijeta 10 posto iskustva

Ova dijeta iza sebe ima veliki broj zadovoljnih korisnika, a najzadovoljniji su bili oni koji su tokom dijete redovno vežbali i pili 3 litara vode čime su pospešivali organizma na izbacivanje suvišnih kalorija. Pored vežbi i unosa tečnosti, savetujemo Vam da nakon svake nedleje izmerite telesnu težinu kako biste videli da li dijeta ima efekta. Iako je kod većine, ova dijeta imala odličan efekat, neki korisnici su se žalili na iscprljenost koju su osećali tokom dijete usled njene rigoroznosti.

Rezultati

Nakon 3 nedelje, izgubićete 10 procenata svoje telesne težine, ispod toga nije preporučeno dalje gubljenje, jer će dalje gubljenje izazvati jo-jo efekat! Nakon sprovođenja dijete, potrebno je da umereno jedete i da pripazite na dnevni unos kalorija. Ukoliko želite da nastavite sa treninzima, kako bi bili u top formi, nemojte preskakati obroke i nemojte dodavati nikakve suplemente ishrani jer ćete u proteinskim danima snabdeti telo preko potrebnim proteinima.