Reisi Pečurka – Stari  lek kraljeva

Reiši pečurke su poznate u medicini više od 4000 godina. S pravom nose naziv “Kraljevski lek”.

Kako je bilo teško naći reiši gljive u prirodi, bila je rezervisana samo za Azijsku aristokratiju i bogate ljude. U prirodi rastu u prašumi i, samo, na odredjenim vrstama drveća koja su u procesu raspadanja.

Gljiva reiši je pravo čudo medju medicinskim biljem zbog svojih superiornih zdravstvenih prednosti i zbog toga što nema apsolutno nikakvih štetnih efekata na ljudski organizam. U potpunosti je netoksična i ne možete se od nje predozirati.

gljiva reishi

SVE U JEDNOM

Gljiva reiši se može koristiti svakodnevno bez ikakvih štetnih efekata po ljudsko zdravlje. Uz svakodnevnu upotrebu, pečurka uspostavlja ravnotežu tela, omogućavajući svim organima da funkcionišu normalno.

Generalno, gljiva reiši nije dva-u-jednom, tri-u-jednom, pet-u-jednom itd., već sve-u-jednom. Ojačava, podešava i reguliše imuni sistem, otklanja cirkulatorne blokade, uklanja nagomilane toksine (otrove) i jača i revitalizuje telo.

Zbog svoje alkalne baze, nutrališe kiseline u telu. Reiši pečurka pomaze svim glavnim organima kod ljudi: srcu, plućima, jetri, pankreasu i bubrezima.

Gljiva reiši pomaže u lečenju ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, disajnih, kardiovaskularnih, digestivnih (za varenje), nefroloskih, endokrinoloskih, neuroloskih (kod nervnih poremecaja, hronicnog umora i nesanice), migrene, jakih napada glavobolje, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, astme, hronicnog bronhitisa, alergija (cak ih kompletno neutralise), HIV-a/side i hepatitisa A,B i C. Zahvaljujuci svojoj alkalnoj bazi, neutralise kiseline u telu, stimulise obnavljanje bronhijalne sluzi, deluje protiv upala, deluje antibakterijski protiv: stafilokoka, streptokoka i upale pluca izazvanim streptokokama, pomaze pri iskasljavanju i smanjuje nadrazaje pri suvom neproduktivnom kaslju.

Reisi ima jako antitumorno dejstvo, poboljsava aktivnost nasih celija-ubica, nasu prirodnu odbrambenost protiv celija raka.

Povecava proizvodnju interleukina-1 i interleukina-2, deluje protiv virusa, smanjuje nivo holesterola, poboljsava rad miokarda, povecava stvaranje celijskog tkiva u celijskom nukleusu kostane srzi, deluje protiv HIV-a, ima analgetska svojstva i pomaze u poboljsanju opsteg stanja celog organizma.

Vecina ljudi ne zna da emocionalno zdravlje zavisi 100 posto od mentalnog i fizickog zdravlja. Drugim recima, ukoliko poboljsate svoje mentalno i fizicko zdravlje vase emotivno zdravlje ce se, takodje, poboljsati.

Gljiva reiši pomaže u regulisanju celokupnog metabolizma – osiguravajuci normalno funkcionisanje svih organa, uključujući i mozak. Prema tome, pored ostalih titula koje ima, reisi pecurka nosi i naziv “prosvetitelj misli”.

gljiva reisi caj

Čaj od reiši gljive

Običaj ispijanja čaja od reiši gljive postoji već godinama na dalekom istoku, i i dalje je jedan od najboljih načina uz pomoć kog možete pokupiti sve pozitivne učinke ove lekovite pečurke.

Reiši gljiva (Ganoderma lucidum i druge vrste) kultiviše se na deblima ili piljevini. Iako je meka kada je sveža, postaje prilično čvrsta kada se osuši. To se dešava zbog prisustva čitina, ugljenog hidrata koji se nalazi u zidovima ćelija svih gljiva.

Kakve ovo veze ima sa vašim čajem od pečurki? To prosto znači da su u vašim, suvim reiši gljivama, zahvaljujući nesvarljivom čitinu, zaključani lekoviti molekuli. Zbog toga nam treba puno vrele vode, kako bismo izvukli ove molekule. Pored toga, trebaće nam mnogo duže vremena za pripremu, nego što je to slučaj kod običnog čaja.

Lekovita svojstva čaja  od reishi gljive dolaze iz polisaharida rastopljivih u vodi, koji se zovu beta-glukani. Ovi molekuli su poznati po tome što:

 • Podstiču imuni sistem da se brani od infekcije i stranih ćelija
 • Sprečavaju rast tumora
 • Snižavaju krvni pritisak
 • Stabilišu nivo šećera u krvi

Za ovaj recept preporučujem da kupujete sušene reiši gljive u zdravoj hrani.

Sastojci:

 • Sušene reiši gljive
 • Voda

Prilično jednostavno, količinu odredite sami. Standardna preporuka za čej od reiši gljive je 3-5 grama dnevno, a ukoliko patite od neke ozbiljnije bolesti, možete se opredeliti za dozu od 15 grama.

Ukoliko nemate vagu, treba da znate da je 3 grama otprilike jedna puna supena kašika mlevenih ili izlomljenih reiši gljiva.

Količina vode je takođe po vašem izboru. Zavisi od toga koliko šolji čaja želite da popijete. Uobičajeno se koristi 4-5 šoljica vode na svakih 3-5 grama reiši gljiva (ne morate da pazite u miligram).

Čaj od reisi gljive priprema

Manji delovi gljive reisi su lakši za izvlačenje iz vrele vode. Kad je to rečeno, da li ste ikada probali da pretvorite u prah Ganoderma lucidum? Jednom sam slomio mlin za kafu pokušavajući da sameljem jednu!

Iskoristite šta god da imate, kako biste ih izlomili u manje delove. Ukoliko imate neki uređaj koji bi to uradio umesto vas, tim bolje. U drugom slučaju, možete pokušati da ih izlomite prstima ili nožem. Ukoliko vam je ovo previše posla, možete staviti celu pečurku po lončiću vode.

Najlakša opcija je kupiti kesicu iseckanih suvih reiši gljiva ili ove gljive u prahu. To će vas poštedeti muka sa usitnjavanjem.

Uputstvo

Sipajte vodu u keramički lončić ili neki od nerđajućeg čelika i ostavite da provri. Nemojte koristiti sud od aluminijuma, jer će se čaj duže kuvati.

Dodajte kriškice pečuraka. Smanjite vatru dok ne počne da se krčka, i ostavite tako 2 sata.

Sklonite sa vatre, procedite i ostavite sa strane. Dozvolite čaju da se prohladi, pošto je prilično vreo. Možete ponoviti proces ceđenja sve dok čaj više nema boju ili gorak ukus.

Ali ukoliko je lošeg ukusa…

Šta!? Ne sviđa vam se?

Ok, to je ukus na koji se treba navići. Postoji nekoliko sastojaka koje možete dodati čaju, kako bi poboljšali ukus:

 • Zaslađivač poput meda. Nemojte sipati rafinisani šećer jer time poništavate celu svrhu pravljenja zdravog čaja
 • Đumbir
 • Sok
 • Zeleni čaj

Posebne napomene

Postoji još nekoliko stvari koje bi trebalo znati o čaju od reiši gljiva:

 • Alergijske reakcije i nemir u stomaku se mogu javiti, ali retko. Prvi put kada ga budete napravili, popijte malu količinu kako bi proverili da li vam smeta
 • Nemojte ga uzimati ukoliko pijete lekove za razređivanje krvi, jer ovaj čaj može pojačati krvarenje
 • Čaj možete čuvati u frižideru par dana, pa slobodno napravite veću količinu odjednom
 • Reiši gljive imaju antiupalni efekat. Ipak, te pozitivne strane dolaze iz natapanja gljiva u alkoholu, a ne u vodi. Kako bi smanjili upalu, bolje je da umesto čaja napravite alkoholni Ganoderma ekstrakt
 • Za više informacija o zdravstvenim svojstvima reiši gljiva, zajedno sa dokumentacijom kliničkih ispitivanja, preporučujem da pročitate knjigu Terija Vilarda „Reiši gljiva: biljka duhivne potencije i medicinsko čudo“
 • Ganoderma lucidum je jedna od najbolje proučavanih i najbolje iskorišćenih supstanci u biljnoj medicini. Ali, još uvek postoji puno buke oko reiši gljive. Isprobajte ovaj recept sa kvalitetnim, organskim pečurkama od pouzdanog dobavljača. Ne morate potrošiti čitavo bogatstvo!

suva gljiva reisi

Od 10000 stabala, reiši pečurka može da se nadje samo na 1-2 stabljike.

Poznati doktor Li Sizen, iz Ming dinastije, u svojoj knjizi “Compendium of Materia Medica” (“Sažet pregled materije iz medicine”) preporučuje koričćenje reisi gljive kao efektivno sredstvo u borbi protiv mnogih bolesti i napisao je da dugogodisnje korisćenje gljiva reiši, dozvoljava da se stvori imuno zdravo telo, u svakom pogledu.

Postojalo je mišljenje da je gljiva reiši najzdravija od svih medicinskih biljaka i stavljana je daleko ispred ginsenga (koji se tada smatrao za biljku dugovečnosti)

UZGAJANA KAO ČISTO ZLATO

Stvari su počele da se menjaju u drugoj polovini 20. veka, kada je krenulo organizovano uzgajanje crvene reisi gljive u Japanu. 1970.-te godine na Kjoto Univerzitetu, Jukio Naoi je uspela, posebnom metodom, da uzraste reisi gljive na organski prilagodjenoj i tretiranoj zemlji.

Pod ovim, se u stvari, garantovalo da će svaka pecurka imati maksimum medicinskih sastojaka i, time, sposobnost da odbaci bilokakvu zarazenost bakterijom ili otrovom.

Dok izrasta, svaka gljiva reiši je uskladistena i uzgajana kao cisto zlato. U Kini, ovaj metod je započet nesto kasnije – 1975-te, i otada cudesna reiši pecurka je postala dostupna svuda u svetu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply