Od koje godine se mogu očekivati simptomi menopauze

Simptome menopauze nije teško propustiti. Neke žene prolaze kroz menopauzu bez ikakvih komplikacija ili neprijatnih komplikacija. Ali kod drugih žena, simptomi menopauze mogu biti veoma nezgodni i otežavajući, počevši čak i tokom premenopauze i mogu da traju godinama.

Simptomi koji žene doživljavaju se prvenstveno odnose na smanjenu proizvodnju ženskih polnih hormona estrogena i progesterona.Znaci variraju zbog brojnih efekata koje ovi hormoni imaju na ženskom telu.

Estrogen reguliše menstrualni ciklus i utiče na reproduktivni sistem, urinarni trakt, srce i krvne sudove, kosti, grudi, kožu, kosu, sluzokožu, karlične mišiće i mozak. Kao rezultat toga, žene mogu da dožive simptome menopauze u celom svom telu.

Od koje godine se mogu očekivati simptomi menopauze? Početak menopauze se javlja negde oko 50. godine, аli je normаlаn opseg da počne između 45. i 55. godine.

Međutim, neke žene ulаze u menopauzu pre 40. godine – ovo je rana menopаuzа, koja se obično javlja zbog nekih poremećaja. Ukoliko se simptomi pojave pre 45. godine, onda govorimo o ranoj menopauzi.

znaci menopauze

Rana menopauza

Koji su to simptomi rane menopauze?

Rana menopauza uključuje:

 • neredovne menstruаcije
 • suvoća vagine
 • valunzi
 • noćno znojenje
 • problemi sа snom
 • česte promene rаspoloženjа
 • debljanje (gojaznost), usporen metаbolizаm
 • proređivanje kose
 • suvа kožа
 • gubitаk punoće dojki.

Simptomi rane menopauze se najviše odnose na nepravilnosti menstrualnog ciklusa, usled hormonske neravnoteže. Dešava se, mada veoma retko, dа žena u ranoj menopauzi ima normalan menstrualni ciklus svаkog mesecа, ali je ipak veća verovatnoća dа će imati neprаvilnosti u ciklusu. Menstruаcija se tokom rane menopauze obično jаvlja na svаka 2 do 4 mesecа, posebno u periodu 1-2 godine pre početka prave menopаuze.

Menopauza simptomi

Simptomi menopauze su opisani u nastavku:

Promene u menstrualnom ciklusu

Vaša menstruacija u ovom slučaju ne može biti redovna kao što je nekada bila. Možete krvariti teže ili lakše nego obično, a ponekad je prisutno tačkasto krvarenje. Isto tako, vaš period može biti kraći ili duži u trajanju. Ako vam izostaje menstruacija, uverite se da uradite test na trudnoću samo da se isključi trudnoća kao opcija. Ako niste trudni, propuštena menstruacija može ukazati na početak menopauze. Ako počnete da uočavate da nemate menstruaciju 12 uzastopnih meseci, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom kako bi se isključili bilo kakvi ozbiljni uslovi, kao što je rak.

Valunzi

Mnoge žene se žale na vrućinu, kao primarni simptom menopauze. Valunzi mogu biti iznenadni osećaj toplote ili u gornjem delu vašeg tela ili širom tela. Vaše lice i vrat mogu postati crveni, a možda ćete se osetiti znojavo ili zajapureno. Intenzitet vrućih naleta može da varira od blagog do veoma jakog, čak da vas probudi iz sna. Valung obično traje između 30 sekundi i 10 minuta. Većina žena doživljava valunge godinu ili dve nakon njihove poslednje menstruacije. Neke će ih imati duže, ali oni će smanjiti intenzitet tokom vremena.

Većina žena u menopauzi ima valunge, a neke odluče da traže tretman ako im valunzi značajno poremete život. Postoje mnoga alternativna sredstva na raspolaganju koja nude olakšanje od simptoma toplih naleta, ali neke žene biraju da uzimaju lekove za ublažavanje nelagode, uprkos mogućim neželjenim efektima.

Vaginalna suvoća i bol u toku odnosa

Smanjena proizvodnja estrogena i progesterona može uticati na tanak sloj vlage koji oblaže vaginalne zidove. Žene mogu da dožive vaginalnu suvoću u svakom životnom dobu, ali to je poseban problem u menopauzi. Znaci mogu uključivati svrab oko vulve, kao i peckanje. Vaginalna suvoća može da učini odnos bolnim i može dovesti do toga da olako krvarite ili osećate kao imate potrebu za čestim mokrenjem. U cilju borbe protiv isušivanja, probajte lubrikant na bazi vode ili vaginalnu kremu. Ako i dalje osećate nelagodnost, razgovarajte sa svojim lekarom.

Nesanica ili problemi sa spavanjem

Za optimalno zdravlje, lekari preporučuju sedam do osam sati sna svake noći za odrasle. Ali, tokom menopauze, to može biti teško da zaspite ili ostanete budni. Možda ćete se probuditi ranije nego što želite i imate problema da idete na spavanje. Da biste dobili što više odmora, pokušajte tehnike relaksacije i disanja. Takođe je važno da vežbate u toku dana, tako da ste umorni kada legnete u svoju posteljinu. Izbegavajte da koristite računar ili mobilni telefon pre spavanja, jer svetlost može poremetiti vaš san. Kupanje, čitanje ili slušanje blage muzike pre spavanja može pomoći da se opustite.

Učestalo mokrenje ili urinarna inkontinencija

To je uobičajeno za žene u menopauzi da izgube kontrolu nad svojom bešikom. Takođe možete osetiti stalnu potrebu za mokrenjem, čak i bez pune bešike, ili iskusiti bolno mokrenje. To je zato što tokom menopauze, tkiva u vagini i uretri gube elastičnost i sluzokoža se stanjuje. Okolni mišići karlice mogu takođe oslabiti. Da se ​​borite protiv urinarne inkontinencije, uzdržavajte se od previše alkohola, ostanite hidratisani i ojačajte svoju karlicu sa Kegelovim vežbama. Ako se problem nastavi, obratite se svom lekaru.

Infekcije urinarnog trakta

Tokom menopauze, neke žene doživljavaju povećanje broja infekcija urinarnog trakta. Snižen nivo estrogena i promene u urinarnom traktu ga čine više osetljivim na infekcije. Ako osećate stalnu potrebu za mokrenjem ili peckanje prilikom mokrenja, obratite se svom lekaru. Vaš lekar će verovatno da vas uputi na test urina i dati vam antibiotike.

Smanjenje libida

To je uobičajeno da se osećate manje zainteresovani za seks tokom menopauze. Ovo je prouzrokovano fizičkim promenama koje su posledica smanjenja estrogena. Ove promene mogu uključivati odloženo reakciono vreme klitorisa, usporen ili odsutni orgazam i vaginalnu suvoću.

Vaginalna atrofija

Vaginalna atrofija je stanje izazvano padom proizvodnje estrogena i odlikuje se stanjenjem i upalom vaginalnih zidova. Uslov može da učini seksualni odnos bolnim za žene, koje na kraju mogu da smanje svoj interes za seks. Na sreću, kreme ili tretmani na recept koji uključuju lokalizovanu estrogen terapiju, kao što je krema estrogen ili vaginalni prsten, mogu tretirati ovo stanje.

Depresija i česte promene raspoloženja

Promene u proizvodnji hormona utiču na psihičku stabilnost žena u menopauzi. Žene opisuju osećanja razdražljivosti, depresije i promene raspoloženja, a često idu od ekstremne visine do ozbiljnih padova u kratkom vremenskom periodu. Važno je da zapamtite da ove fluktuacije hormona utiču na mozak i da ovo nije neprirodno.

Promene kože, kose i drugih tkiva

Kako starite, doživećete promene u svojoj koži i kosi. Gubitak masnog tkiva i kolagena učiniće vašu kožu suvljom i tanjom i to će uticati na elastičnost i podmazivanje kože kod vaše vagine i mokraćnih puteva. Smanjena proizvodnja estrogena može dovesti do gubitka kose ili do toga da kosa postaje krta i suva. Uverite se da izbegnete teške hemijske tretmane kose, koji mogu dovesti do daljeg oštećenja.

Vrtoglavica kao simptom menopauze

Iako nije tako poznat kao valunzi ili neredovne menstruacije, vrtoglavica je čest simptom menopauze, a izazvana je hormonalnim fluktuacijama. Mnoge žene u menopauzi prijavljuju napade vrtoglavice, koja može ili ne mora biti povezana sa drugim simptomim menopauze, kao što su valunzi i anksioznost.

Prvi korak ka upravljanju vrtoglavicom tokom menopauze je da saznate više o svojim simptomima, uzrocima i lečenju.

Vrtoglavica je nespecifičan termin koji se koristi da opiše prolazne senzacije nesvestice, neravnoteže i dezorijentacije. Vrtoglavica može doći kada osoba seda ili ustaje prebrzo, kada je bolesna, dehidrirana ili ne jede pravilno. Epizode ​​vrtoglavice koje su uobičajene za menopauzu su često kratkotrajne, traju samo nekoliko sekundi. Ipak, ove epizode ​​mogu biti uznemirujuće i ponekad čak i onesposobljavajuće.

Tokom menopauze, glavni uzrok vrtoglavice je često menjanje u nivoima hormona. Vrtoglavica može biti povezana sa drugim simptomima menopauze. U retkim slučajevima, vrtoglavica u menopauzi može ukazivati na ozbiljnija stanja. Dok su ovi slučajevi veoma retki, ipak je mudro da budete informisani o svim mogućim uzrocima vrtoglavice

Menopauza i debljanje

Većina žena dobija na težini kako stare, ali višak kilograma nije neizbežan. Da bi se smanjilo debljanje u menopauzi, pojačajte svoj nivo aktivnosti i uživajte u zdravoj ishrani.

Šta izaziva dobijanje na težini u menopauzi?

Hormonalne promene u menopauzi mogu učiniti više šanse da dobijete na težini oko stomaka u odnosu na deo oko kukova i bedara. Međutim, hormonalne promene same po sebi ne moraju nužno izazvati debljanje u menopauzi. Umesto toga, debljanje je obično povezano sa starenjem, kao i načinom života i genetskim faktorima.

Na primer, mišićna masa se obično smanjuje sa godinama, dok se masti povećavaju. Gubitak mišićne mase smanjuje brzinu kojom organizam koristi kalorije, što može učiniti veći izazov da se održi telesna težina. Ako nastavite da jedete kao što ste uvek i ne povećavate svoju fizičku aktivnost, vi ćete verovatno da dobijate na težini.

Genetski faktori takođe mogu igrati ulogu u telesnoj težini u menopauzi. Ako su vaši roditelji ili drugi bliski srodnici imali dodatnu težinu oko stomaka, vi ćete verovatno imati isto.

Ponekad faktori kao što su stres usled odlaska dece od kuće, razvoda, smrti bračnog druga ili druge životne promene mogu promeniti vaše navike u ishrani ili vežbanju i doprinose debljanju u menopauzi.

Debljanje u menopauzi može imati ozbiljne implikacije za vaše zdravlje. Višak kilograma povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raznih vrsta kancera, uključujući kolorektalni kancer i kancer dojke.

Čajevi za menopauzu

Ako vam je potreban čaj za menopauzu, navešćemo neke od najčešće korišćenih, koji olakšavaju simptome menopauze.

Čajevi za menopauzu:

 • ginseng
 • koren divljeg jama
 • crni kohoš
 • laneno seme
 • dong quai
 • žuti noćurak
 • seme komorača
 • srdačica
 • alfaalfa
 • koren make
 • list maline
 • drvo čednosti.

Dojke u menopauzi

Kako starite, tkivo u grudima i struktura vaših grudi počinju da se menjaju. To je zbog promena u vašim reproduktivnim hormonima, izazvanih prirodnim procesom starenja. Kao rezultat ovih promena, vaše grudi počinju da gube čvrstinu i punoću. Takođe, sa godinama dolazi povećan rizik od razvoja abnormalne izrasline u dojci kao što su miomi i ciste, iako žena u reproduktivnoj dobi takođe može razviti ove promene.

Jedan od glavnih uzroka promena povezanih sa starenjem u dojkama je prirodni pad ženskog reproduktivnog hormona estrogena. Ovo smanjenje količine estrogena uzrokuje da koža postane suva, čineći je manje elastičnom. Sa manje elastičnosti, grudi gube čvrstinu i punoću i razvija se ‘’istegnut’’ izgled dojki. To nije neuobičajeno za starije žene da primete promene u veličini bradavica zbog promena koje se dešavaju unutar njenih grudi.

Većina promena u dojkama zbog starosti se javlja u vreme menopauze. Menopauza je prirodan proces u kome žena prestane da ima menstruaciju i nakon toga ona više ne može da ima decu. Ova faza obično se javlja u dobi između 45 i 55 godina. Međutim, žene koje su odstranile svoje reproduktivne organe hirurški, mogu da se razviju promene u dojkama povezane sa starenjem u bilo kom trenutku. Neke žene doživljavaju ove promene pre menopauze, iako su ove promene prisutnije u menopauzi. Ove promene utiču na vezivno tkivo, kožu i mišiće dojki.

Uobičajene promene koje se dešavaju u dojkama zbog menopauze uključuju:

 • izmeštanje bradavica (bradavice se ‘’pomeraju’’ na stranu umesto da stoje ravno)
 • strije
 • izdužen, protegnut ili spljošten izgled dojki
 • širi prostor između grudi
 • čvorići (može biti usled fibrocističnih promena u dojci ili ozbiljnih stanja kao što je rak dojke).

Bolne grudi u menopauzi su uobičajen simptom, a javlja se usled hormonalnih promena u nivoima estrogena i progesterona. Međutim, ponekad može ukazivati na neko ozbiljne stanje. Razgovarajte sa svojim lekarom ukoliko osećate bol u dojkama u menopauzi.

Ishrana

Neka valunzi i nagle promene raspoloženja postanu stvar prošlost i zahvaljujući primeni holističkih principa lečenja hranom. Prema principima zapadnjačke medicine, menopauza se dugo tretirala kao poremećaj ili problem koji treba rešavati primenom hormonske terapije estrogenom i progestinom, međutim, ova sredstva često uzrokuju i neprijatne nuspojave. No, s vremenom sve više žena (i lekara) počinje da prihvata menopauzalne promene kao neminovne i prirodne, te primenjuje prirodne preparate i metode za njihovo ublažavanje. Objektivno, u pitanju je prirodan proces u kome žene treba da usvoje neke nove životne prioritete i navike. Zdrava ishrana, kvalitetan san i odmor, efikasna kontrola stresa i ljubav najbližih najvažniji su faktori koji mogu da ublaže potencijalne tegobe tranzicionog perioda u životu svake žene. Evo i nekoliko načina da što bezbolnije prebrodite to vreme.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana je važna tokom celog života, a posebno za vreme menopauze zbog brojnih promena koje se odigravaju u ženskom organizmu. Za većinu se preporučuje konzumiranje visokohranljivih, integralnih namirnica, kao što su sveže voće, povrće, žitarice i semenke, a izbegavanje prerađenih namirnica. Nastojte da se na vašem meniju nađe:

– Od pet do sedam organskih jaja nedeljno.

– Više od tri porcije zelenog lisnatog povrća i korenastog povrća (brokoli, spanać, kelj, slatki krompir, blitva, celer, paprike i zelena boranija).

– Više od dve porcije voća dnevno. Poželjno je da to budu jabuke, kruške, šljive i bobičasto voće (borovnice, kupine, maline, jagode, ribizle). Započnite dan ukusnim napitkom uz doručak napravljenim od zamrznutog bobičastog voća, bademovog mleka, pšeničnog proteina u prahu, jabuka i lanenog ulja.

– Tri porcije masne ribe (losos i sardine) nedeljno.

– Od dve do tri porcije integralnih žitarica – kao što su ovsene pahuljice, smeđi pirinač, raž, heljda, kinoa i čija semenke.

– Jedna do dve porcije mahunarki (soja, pasulj, grašak, leblebija i sočivo) dnevno. Ove namirnice su bogate fitoestrogenima, koji regulišu hormonski status.

– Jedan do dva čena svežeg belog luka dnevno.

– Jedna do dve porcije fermentisanih namirnica dnevno, kao što su miso (supa), umeboši sirce, sirce od smeđeg pirinča, kiseli kupus, tempeh i umeboši šljive.

– Više od jedne salate ili povrtne čorbe dnevno.

– Jedna porcija organskog mleka i/ili organskog probiotskog jogurta dnevno.

– Šaka jezgrastog voća – badem, orah i brazilski orah – dnevno.

– Jedna do vrha napunjena kašika mlevenih semenki (suncokret, lan, susam i konoplja) dnevno.

– Opciono u ishranu možete uključiti i morske alge, jer su bogate vitaminima i mineralima.

– Ako jedete meso i ne želite da ga se odreknete, onda ograničite konzumiranje na tri dana u nedelji i, kada god je to moguće, birajte belo pileće i ćureće meso, kao i ono od organski uzgajanih životinja.

Započnite program suplementacije

Pod uslovom da ste eliminisali moguće organske uzroke simptoma koje osećate, određeni dodaci ishrani mogu ublažiti ili potpuno ukloniti brojne simptome menopauze. U njih spadaju:

Multivitaminski i mineralni preparati, uz koje svakodnevno treba uzimati 400IU vitamina E. To će znatno ublažiti i prorediti valunge.

Vitamin C s bioflavonoidima (1.000 mg) omogućava izgradnju kolagena, održava mekoću kože i umanjuje obilna krvarenja. Osim toga, kliničke studije pokazuju da bioflavonoidi ublažavaju valunge.

Omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline zbog svog protivupalnog dejstva i uspostavljanja ravnoteže hormona obezbeđuju organizmu esencijalne masne kiseline.

Kalcijum (najmanje 1.000 do 1.500 mg) u formi kalcijum-citrata, malata ili hidroksiapatita; magnezujum-citrat (330 mg do 600 mg), vitamin D (400 IU), vitamin K, cink i boron.

Proizvodi od fermentisane soje koji sadrže ekvivalentnu količinu aktivnih izoflavona iz japanske ishrane – oko
40 mg dnevno, što može ublažiti valunge.

Krema na bazi prirodnog progesterona, koju preporučuju stručnjaci iz pojedinih grana alternativne medicine. Naime, u jednoj studiji pokazalo se da je čak 83% žena koje su koristile bioidentični progesteron prestalo da oseća menopauzalne simptome, ili su im oni postali znatno blaži. Osim toga, krema može da poboljša funkciju i izgled kože, zaustavi osteoporozu, redukuje promene raspoloženja i poboljša kvalitet sna. Ipak, treba je koristiti samo po lekarevoj preporuci i pod njegovim nadzorom.