Njegovi narodni nazivi su dovoljni da se zna čemu je biljka vidova trava – vidac namenjena. Naime, u narodu je poznat i pod nazivom očanica, ali i vidica, pa je sasvim jasno da je njegova primarna upotreba za lečenje organa čula vida, odnosno očiju, mada je njegova lekovitost i polje primene znatno šire.

Vidova trava je prvi put pomenuta 1305. godine. Već tada, u 14. veku, opisana je kao lek za sve bolesti oka. Raste u Evropi, Severnoj Americi, Zapadnoj i Sevemoj Aziji. Ime eprhrasia potiče od grčke reči koja znači radost.

Vidova trava ima dugu istoriju korišćenja u tremanu problema sa očima. Kada se pravilno koristi, vidova trava smanjuje upale oka uzrokovane blefaritisom (upala ivica kapaka) i konjuktivitisom. Može se koristiti za ispiranje očiju, u obliku kapi za oči ili kao biljni čaj. Osim za probleme sa očima, vidova trava se, zbog svojih antiupalnih svojstava, koristi i u ublažavanju simptoma polenske groznice, sinusitisa, infekcija gornjeg respiratornog trakta i katara (upala sluzokože). Smanjuje preveliko zeludačnog soka, leči proliv, upalu usta i ždrela.

vidac caj

Kao astringent, vidova trava pomaže u zaceljenju rana. Tada se koristi u obliku obloga koje se stavljaju na ranu.
Takođe, može da se koristi i u tretmanu akni i kod drugih upala kože. Hladne obloge od vidove trave mogu da pomognu u zatezanju kože.Vidova mast leči čmičak na oku.

Možete popiti do 3 šolje nezaslađenog čaja dnevno, pre svakog obroka po jednu šolju. Ako se koristi u obliku kapi za oči, preporučuje se po jedna kap, 1-5 puta dnevno. U slučaju konjuktivitisa, može da se primenjuje na ovaj način od tri do 17 dana. Ako se koristi za ispiranje očiju, 2 g suve biljke prelijte sa 100 ml hladne vode, kratko kuvajte, procedite kad se ohladi i nekoliko puta tokom dana ispirajte oči.

Vidova trava – vidac

Zanimljivo je da vidova trava – vidac (lat. Euphrasia officinalis) pripada biljkama iz porodice zevalica, a inače je jednogodišnja biljka.

Ukoliko želite da je sačuvate za dalje korišćenje trebalo bi da znate da se to radi kada vidova trava – vidac cveta, ali isto tako i da je čaj od ove biljke jedan od jačih, pa je zato izuzetno bitno da se koristi onako kako je preporučeno, što se odnosi i na način pripreme i na količinu čaja koji se sme konzumirati u određenom vremenskom periodu.

vidac biljka

Biljka vidova trava

Biljka vidova trava, osim što se koristi kao najbolje prirodno sredstvo za lečenje različitih vrsta oboljenja i neprijatnosti koji su vezani za organe čula vida, pomaže i za smirenje, ali i varenje, a smatra se i da je jedno od boljih prirodnih sredstava za jačanje odbrambenih snaga organizma. Zato se uvek preporučuje imati ovu biljku u kućnoj apoteci.

Vidac trava lekovitost

Kao što smo već pomenuli, lekovitost ove biljke se primarno ogleda u lečenju različitih oboljenja očiju, a takođe važi i za jedno od najboljih sredstava koje nam je dala Priroda za lečenje bora u predelu oko očiju.

Vidac trava, lekovitost ispoljava i kod lečenja gripa, ali i prehlade, pa čak i bronhitisa. Takođe, smatra se da poboljšava varenje, kao i da pomaže kod otklanjanja bolova u želucu.

Uz sve to,vidac trava smanjuje nervnu napetost, a pomaže i u slučaju glavobolje kada je ona izazvana stresom ili nervozom. Uspešno otklanja i nesanicu, jer deluje umirujuće na nerve, a zanimljivo je da se vidac trava koristi i u slučajevima trovanja, bilo alkoholom bilo nikotinom, buduć da čisti organizam od otrova i pomaže njegovom jačanju.

Vidac čaj

Vidac čaj se priprema na sledeći način: 1 kafena kašičica čaja od ove biljke se prelije sa 25 mililitara ključale vode i ostavi kratko da odstoji ( najduže 10 minuta ). Zatim se procedi i koristi za obloge. Obloge se stavljaju na uobičajen način: natopi se komadić sterilne vatice, ocedi i stavi na zatvorene oči.

Vrlo je važno da vodite računa o tome da kada koristite vidac čaj za obloge uvek pripremate svež čaj, te ga ostavite najpre da se malo prohladi i onda koristite za pripremu obloga.

Ukoliko, pak želite da koristite za unutrašnju upotrebu vidac čaj, pripremate ga na isti način i pijete u gutljajevima. Takođe, možete se njim i ispirati, a u tom slučaju možete dodati vrlo malo morske soli u ovako pripremljen vidac čaj.

trava

Vidac biljka za oči

Najčešća oblast primene ove biljke jeste za lečenje različitih oboljenja očiju, ali i za smanjivanje bora oko njih. Vidac biljka za oči pomaže kod konjuktivitisa, glaukoma, ali i bilo kakvih drugih iritacija očiju.

Vrlo neprijatana, a česta pojava kada su oboljenja očiju u pitanju svakako je i čmičak. Ukoliko vas to bude mučilo, koristite jednostavno mešavinu ove biljke i kamilice, a nakon nekoliko dana stavljanja ovakvih obloga čmičak će sigurno nestati.

Ako imate problem sa podočnjacima i otečenim kapcima, vidac biljka za oči će vam sigurno pomoći. Dovoljno je da pripremite mešavinu od 30 grama ove biljke, koju ćete sitno iseckati i 10 grama komorača ( plod ). Potom 2 kafene kašičice ove biljne mešavine prelijte sa 200 mililitara proključale vode i ostavite da odstoji kratko ( oko 10 minuta ).

Nakon što procedite ovako pripremljen čaj, ostavite ga da se prohladi, pa u njega natopite sterilnu vaticu i koristite za obloge. U ovom slučaju je dobro koristiti i čaj od vidove trave za unutrašnju upotrebu, ali ne preterujte u količini – jedna šolja u toku dana je sasvim dovoljna.

Čaj za ispiranje nosa kod kijavice (po dr Jovanu Tucakovu)

Dve supene kašike biljke  popariti sa 200 g ključale vode, poklopiti, ostaviti celu noć a sutradan nos ispirati proceđenim čajem.

Lekovita mast (po dr Jovanu Tucakovu)

Pomeša se 5 g alkoholne tinkture od vidove trave i 2 kapi ulja kamilice sa 5 g lanolina i 15 g belog vazelina. Od 5 do 6 puta na dan stavljati pomalo  masti u nozdrve. Ova mast može da se koristi  i za skidanje čmička sa očnog kapka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply