Poreklom iz Indije, kurkuma, svestrana biljka, je zapravo suv i samleven rizom Kurkuma longa korena. Nazivaju je “indijski šafran”, a pripada porodici đumbira, poznatoj kao Zingiberacea. Kurkumin, aktivni sastojak u korenu ove biljke, je odgovoran za medicinske aktivnosti i pigmentaciju ovog čudesnog praha.

Široko istraženi prirodni antibiotik, kurkuma je najpoznatija po svojoj antiinflamatornoj, antibakterijskoj, antivirusnoj, anti-tumorskoj, antioksidantnoj, adstrigentnoj, anti-alergijskoj, antiseptičkoj, antispazmodičkoj, probavnoj sposobnosti i veoma je efikasna zamena za farmaceutske lekove.

kurkuma

Pored toga što je odličan prirodni lek za zglobove i kosti o čemu će biti reči u drugom delu teksta, kurkuma je i odlično sredstvo za izbeljivanje zuba.

Kurkuma za zube – prirodni izbeljivač

kurkuma za zube

Kako se koristi kurkuma za zube?

Navlažite svoju četkicu za zube, a zatim je umočite u 1/8 kašičice kurkume u prahu. Perite zube kurkumom kao i normalno, ali umesto ispiranja kada završite, dozvolite da kurkuma ostane na zubima 3-5 minuta, tako da može da uradi svoje. Ispljunite i dobro isperite usta, a zatim operite zube sa drugom četkicom koristeći svoju pastu za zube.

Ako primetite bilo šta žuto oko uglova usana, operite sapunom. Isto tako, ako je ostalo kurkuma praha na zubima ili desnima, to će izazvati blagu žutu nijansu, ali kada se kurkuma u potpunosti ispere, treba primetiti svetlije i belije zube.

Možda ćete primetiti razliku sa prvom upotrebom. Ako ne, trebalo bi već nakon nekoliko tretmana.

Kurkuma pasta za zube – recept

Sastojci:

1/4 kašičice kurkume u prahu

1/8 kašičice istopljenog kokosovog ulja

Priprema i upotreba:

Pomešajte ova dva sastojka da dobijete ujednačenu pastu.

Umočite četkicu za zube u ovu pastu i operite zube kao i normalno, ali umesto ispiranja kada završite, dozvolite da pasta odstoji na zubima 3-5 minuta, tako da može da deluje.

Ispljunite i dobro isperite usta i zube, a zatim operite zube sa drugom četkicom koristeći svoju običnu pastu za zube.

Primenujte redovno ovu prirodnu pastu ili samo kurkumu i imaćete belije i zdravije zube!

kurkuma za zglobove

Kurkuma kao lek

Jedinjenje koje se zove kurkumin u kurkumi je ono što je važno i to je ono što daje kurkumi njenu svetlo-žutu boju.

Značaj kurkume za zdravlje je odavno poznat u drevnoj medicini u Indiji (ajurvedskoj) i Kini (tradicionalnoj kineskoj medicini) i sada su novije naučne studije pokazale koliko mnogo zdravstvenih prednosti kurkuma ima za celo telo.

Klinički je dokazano da kurkuma može da ublaži bol u zglobovima i može pomoći da se poveća njihova fleksibilnost.

Možete jednostavno ubaciti kurkumu u prahu u bilo šta.

Očigledno je odlična za kari, ali isto tako možete dodati kašiku kurkume u supu ili sjajno začiniti svoj omiljeni recept.

Kurkuma sa mlekom je odlična kombinacija koja predstavlja prirodni lek za mnoge tegobe, pre svega za upalne procese u zglobovima i bolove u kostima. U šolju zagrejanog mleka treba dodati 2 kašičice kurkume u prahu i dobro izmešati. Posuti sa malo mlevenog cimeta i dodati malo sirovog meda da se zasladi po potrebi.

Kurkuma za zube, kosti i zglobove – kurkuma mleko

Hladno, kremasto belo piće – mleko – je puno jedinstvene ravnoteže hranljivih materija. Bogat je izvor kalcijuma koji gradi zdrave kosti i zube zadržavajući koštanu masu. Sadržaj proteina u mleku služi kao izvor energije, gradi/popravlja mišićno tkivo.

Kalijum pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska. Vitamin B12 pomaže u održavanju zdravih crvenih krvnih zrnaca i nervnog tkiva. Vitamin A promoviše zdrav imuni sistem; pomaže u održavanju normalnog vida i kože. Niacin je važan za metabolizam šećera i masnih kiselina.

U kombinaciji sa kurkumom, mleko postaje još delotvornije!

Kurkuma pomešana sa mlekom, tj. sa njegovim zdravim hranljivim sastojcima, čini predivnu kombinaciju i testiran prirodni lek za brojne bolesti. Da uživate u prednostima i dobroti ovog čarobnog čuda, pre svega morate da znate način izrade ovog slatkog nektara. Dakle, evo kako se to radi, da se dobije dnevna doza ovog egzotičnog pića i nadasve prirodnog leka.

Kurkuma mleko – osnovni recept:

Za osnovni recept za kurkuma mleko, treba kuvati ½ komada kurkume od oko 2.5 cm zajedno sa 240 ml mleka do 15 minuta ili dok mleko ne počne da vri. Procedite kurkumu i piti dobijeni napitak nakon što mu omogućite da se ohladi nekoliko minuta.

Sirova kurkuma u ​​prahu ima veoma gorak ukus, a mnogo je bolje kada se ipak kuva.

Zlatno kurkuma mleko

Da biste dobili zlatno kurkuma mleko, pomešajte u posudi 1 šolju mleka sa kašičicom bademovog ulja ili maslinovog ulja i ¼ kašičice kurkuma paste. Uz stalno mešanje zagrevati smesu i dovesti je do ključanja.

Da biste dobili kurkuma pastu, moraćete da pomešate ¼ šoljice kurkume u prahu i 2 ½ šolje vode. Dovesti do ključanja. Kuvajte na srednje visokoj temperaturi i mešati neprestano dok ne dostigne gustu koenzistenciju nalik medu. Ako postane suviše suva dok kuvate, dodati malo vode. Kada se ohladi, preneti sadržaj u hermetički zatvorenu posudu ili staklenu teglu i može se čuvati u frižideru do oko mesec dana.

Kurkuma za zglobove

Kurkumin, glavna komponenta kurkume, ima anti-inflamatorno dejstvo i pomaže u lečenju oticanja zglobova, što može biti izazvano reumatoidnim artritisom. Pomaže fleksibilnost zglobova i mišića, smanjujući upalu.

Konzumiranje kurkuma mleka dva puta dnevno pre obroka će olakšati jutarnju ukočenost, smanjuje bol i otok zglobova.

Kurkuma za kosti

Kao što svi znamo, mleko je dobar izvor kalcijuma koji održava kosti zdravim i jakim. U kombinaciji sa magičnim svojstvima kurkume, pruža dodatne pogodnosti za zdravlje kostiju.

Osteoporoza – dodavanje kurkuma mleka u svoju ishranu bi moglo da smanji gubitak koštane mase i ublažava simptome osteoporoze ili osteoartritisa.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply