Kako do duge kose ?

Kako da naterate kosu da raste? Da li čeznete za dugom, talasastom kosom? Pošto pročitate ove savete, moći ćete da održavate kosu jakom i zdravom, a time će ona rasti više i brže.

(A) Zdrave navike pomažu kosi da raste u dužinu

1.) Koristite preparate bez hemijskih supstanci

Koristite šampone i regenaratore bez hemijskih supstanci da bi vam kosa bolje rasla.Ako želite imati dugu kosu morate je negovati, a dobra nega kose podrazumeva upotrebu adekvatnih šampona i regeneratora. Od presudne je važnosti da koristite preparate koji će popraviti kvalitet kose.

Izbegavajte sulfate, ako želite dugu kosu. Mnogi šamponi sadrže hemikalije koje se zovu sulfati, a koji su štetni za kosu. Ove jake hemikalije mogu da oslabe kosu, izazovu pucanje i spreče rast dugih, lepoh uvojaka.Ako želite lakše do duge kose koristite šampone na kojima je naznačeno da ne sadrže paraben i sulfate, a takođe se čuvajte i šampona koji u spisku sastojaka imaju natrijum dodecil sulfat (SLS).

Postoji veoma popularan trend da se preporučuje izbegavanje upotrebe šampona jer organizam prirodno usmerava masnoću kose.

kako imati dugu kosu

Koristite adekvatne regeneratore da bi vam kosa brže rasla. Vodite računa da regenerator ne sadrži silikon jer se on taloži u kosi i vremenom prouzrokuje oštećenje. Regenerator nanosite samo na krajeve kose jer će ulja u regeneratoru uticati na promenu oblika dlačnih folikula i usporiti rast kose.

2.) Nemojte prečesto prati kosu

Preterano pranje kose može da izazove tanjenje dlake i sklonost ka krzanju. Većina deramatologa i kozmetičara-frizera tvrdi da je svakodnevno pranje kose nepotrebno. Tri do četiri puta nedeljno bi trebalo da bude dovoljno za većinu ljudi.

kako do duge kose

3.) Perite kosu hladnom vodom

Pranje kose vrućom, preterano toplom vodom može da naškodi stabljiki dlake i dovede do toga da je dlaka krta i sklona pucanju.Ako želite dugu kosu, perite kosu najhladnijom vodom koju možete da podnesete.

4.) Četkanje

Četkajte i češljajte kosu nežno da bi ona rasla. Četke, češljevi i druga sredstva za ovu namenu imaju značajan uticaj na zdravlje kose. Zamršena kosa i izgled frizure mogu da budu problem, međutim, vodite računa da kosu ne četkate i ne češljate prečesto. Ako koristite odgovarajuće metode i pribor, vaša kosa će biti jaka.

Ako želite dugu kosu četkajte je samo kada je neophodno, bilo da bi je razmrsili, bilo da pravite frizuru. Češalj je za mokru kosu i služi za raščešljavanje zamršene kose, a i za razdavajanje pramenova i raznošenje proizvoda za oblikovanje. Četka služi za raznošenje prirodne masnoće u kosi, oblikovanje i feniranje. Na primer, ako češalj koristite da biste razmrsili kosu, onda ćete to učiniti bez muke i kidanja kose. Četke se ne preporučuju za ovu majstoriju.

Koristite adekvatnu vrstu četke. Izbegavajte četke od plastike. One su štetne za zdravlje kose i dovode do pojave procvetalih krajeva. Umesto toga, izaberite gustu meku četku. Najbolje četke su one od svinjskih čekinja. Čvrste guste četke su najbolje za gustu i talasastu kosu jer takvu kosu ne možete četkati mekim četkama.

do duge kose kako

(B) Prirodno oblikovanje kose da bi bolje rasla

1.) Izbegavajte tolplotu

Ako želite da vam kosa brže raste, izbegavajte izvore toplote. Ovo je izuzetno štetno za kosu i ne bi trebalo da se koristi suviše često. Kada izlažete kosu toploti, trebalo bi da koristite neki serum za zaštitu kose. Vodite računa da temperatura aparata koji koristite nije podešena na veliki stepen.Ako želite da imate dugu kosu kada koristite fen, podesite ga na najniži stepen.

2.) Ne zatežite kosu

Izbegavajte frizure kao što su kike i punđe, jer one zatežu kosu i ometaju rast. Ovakve utegnute frizure mogu da dovedu do slabljenja i pucanja kose. Takođe, vrše pritisak na skalp i smanjuju protok krvi. Osim toga, kao posledica mogu da se jave i bolovi, a kosa neće dobijati hranljive materije.Zbog toga nećete imati dugu kosu.

  • Na mestima na skalpu koja su izložena najvećem pritisku može doći do opadanja kose.
  • Oblikujte kosu na opušteniji način i pokušajte da izbegnete upotrebu šnala sa metalnim delovima je se one mogu umotati u kosu i počupati je.

3.) Šišajte ispucale krajeve

Zvuči čudno, ali šišanje pospešuje rast kose. Kada se pojave procvetali krajevi, kosa slabi i puca. Ako se kosa često šiša, dolazi do značajnog smanjenja procvetalih krajeva, a time ona postaje jača i lepša. Svakih šest do osam nedelja secite krajeve.Ali samo za nekoliko milimetara ako želite da imate dugu kosu.

dugu kosu kako imati

(C) Ako želite dugu kosu učinite je jačom da bi brže rasla

1.) Stimulišite skalp

Ojačajte skalp masiranjem od korena kose ka čelu i u suprotnom smeru ka temenu i potiljku ili ga četkajte mekom gustom četkom; sve ovo će poboljšati rast kose. Ovo poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost dlačnih folikula, što je način da se folikuli hrane. Ovo pomaže i za ublažavanje migrene koja može da se javi usled frizura koje stežu kosu.

2.) Hranite se zdravo

Svko ko želi imati dugu kosu mora da se hrani zdravo.Zdrava ishrana ima ogroman uticaj na rast kose. Način ishrane utiče na hranljive materije u organizmu, a one pomažu novoj kosi da raste. Ukoliko se nepravilno hranite, vaše telo ne može brzo da proizvodi kosu, a osim toga ona neće biti jaka. Da bi pospešili rast kose, hranite se pravilno i unosite adekvatne hranljive materije.

Kako se hraniti da bi došli do duge kose

Proteini: Za stvaranje kose potrebni su proteini pa ako ih nema dovoljno, kosa neće biti jaka. Vaš organizam ne sme da oskudeva u proteinima, kao što su pasulj, smenke, orašasti plodovi, mleko; kelp (kombu) je dobar izvor proteina ali se mora konzumirati u kombinaciji da bi proizveo prave proteine.

Omega 3 masne kiseline: I one su potreben vašem organizmu da bi stvarao kosu. Kosa se sastoji od 3% masnih kiselina. Vaše telo ih ne proizvodi samo pa stoga morate da vodite računa da ih unosite ishranom. Riba (kao što je losos) i orašasti plodovi (kao što je orah) su odlični izvori ovih zdravih masti, a i proteina.

Cink: Bez cinka skalp postaje suv i nadražen. Ovo može da dovede do sporog rasta kose i čak do opadanja. Ishranu ćete obogatiti cinkom ako budete jeli cerealije i zrna, ljuskare i jaja.

Vitamin A i beta karoten: Unošenjem beta karotena pomažete organizmu da proizvodi vitamin A. Ovaj vitamin je mnogostruko koristan; između ostalog usmerava masnoću u skalp. Kada ovih masnoća nema, skalp postaje suv, a kosa oštećena. Beta karoten ćete uneti u organizam ako budete jeli puno šargarepe, slatkog krompira, bundeva i kajsija.

Gvožđe: Gvožđe je neophodno za oksigenaciju krvi. Kiseonik pospešuje rast zdrave kose. Nizak nivo gvožđa u krvi dovodi do opadanja kose, posebno kod žena. Gvožđa ima u zelenišu, jajima i mesu.

Vitamin B: Čitav kompleks vitamina B pomaže kosi da raste. Vitamin B5 pomaže razlaganju masnih kiselina, a B7 i B12 prerađuju proteine. B9 utiče na rast ćelija. B vitamina ima u ćuretini, ribi i sočivu.

Vitamin E: Vitamin E je od vitalnog značaja za zdravu kožu, a zdrava koža znači i zdrav skalp. Takođe, odličan je za kosu. Vitamin E ćete uneti u organizam ako budete jeli više avokada, orašastih plodova i suncokterovog semena.

3.) Uzimajte vitaminske suplemente

Ako želite do duge kose dobro je da uzimate suplemente.Uzimanje vitamina obezbeđuje organizmu dovoljno hranljivig materija za rast kose. Zdrava, uravnotežena ishrana, trebalo bi da obezbedi hranljive materije. Pravilna ishrana podrazumeva dovoljan unos vitamina. Vitaminski suplementi za trudnice su najbolji izbor za rast kose jer sadrže vitamine koji su važni za zdravlje kose.

4.) Kako se prave maske za jačanje kose

Ako želite imati dugu kosu podarite joj masku za jačanje. Nekoliko kašika maslinovog i kokosovog ulja svakih nekoliko nedelja obezbediće kosi antikancerogene agense koji će pomoći korenu kose da se izbori sa slobodnim radikalima.

  • Pomešajte ulja i zagrejte da mešavina bude mlaka. Pazite da ne izgorite skalp.
  • Češljem nanesite mešavinu na kosu. Pazite da nanesete i na krajeve i na koren.
  • Ostavite da deluje 20 do 30 minuta, operite i osušite kosu.

5.) Pijte vodu

Za dugu kosu neophodno je mnogo vode. Kada vaš organizam nema dovoljno vode, dolazi do dehidracije. Koža i kosa su prva mesta na kojima se ispoljava dehidracija. Trebalo bi da pijete osam čaša vode dnevno, međutim, to je ipak individualno.

6.) Spavajte dovoljno

Redovni ciklusi sna pomažu organizmu da održava nivo melatonina i kortizola, a i jedan i drugi utiču na rast kose. San je potreban da bi organizam bio u formi, a kada ga nema dovoljno počinju da se javljaju negativni procesi koji utiču i na kosu. Količina potrebnog sna zavisi od osobe do osobe, stoga vodite računa da spavate onoliko koliko je to vama potrebno.

(D) Prirodne maske za dugu kosu

1.) Ispraznite frižider

1. Ovo su sastojci koji su vam potrebni za osnovnu masku za dugu kosu:

  • 2 jajeta
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica slačice
  • 2 kašike ulja po izboru (ulje od semena grožđa, kokosovo, jojobino, ricinusovo, maslinovo ili agavino – možete i da ih pomešate!).

Naravno, možete da koristite i druge sastojke. Mleko, limun (pazite, od limuna kosa postaje svetlija), med i jabukovo sirće, podjednako moćno deluju. Ako ne volite miris slačice, izbacite je.

Maslinovo ulje je neverovatno dobro za kvalitet kose i njen sjaj. Mleko i kokosovo ulje čine je mekom i zanosnom. Med će učiniti da se kosa presijava, a jabukovo sirće će je vratiti u život. Što je kosa zdravija, to će brže rasti.

2. Pomešajte sve sastojke u posudi. Jaja moraju da budu dobro umućena. Ako imate jako dugu kosu, dodajte malo više ulja ili još jedno jaje da biste imali dovoljno smese da prekrijete celu kosu.

3. Mešavinu nanesite prvo na koren i dobro je utrljajte. Ne ustručavajte se da isprljate prste. Što je bolje utrljate, to će i rezultati biti bolji. Cilj je da svaka dlaka bude natopljena mešavinom!
Pošto prekrijete krajeve, počnite da prebacujete pramenove kose i nanosite mešavinu. Razdelite kosu više puta i dobro je pokrijte mešavinom i nemojte zaboraviti na deo oko ušiju.

4. Nakon što ste mešavinu naneli na čitavu kosu (od korena do krajeva), ostatak smese rasporedite bilo gde po kosi. Vodite računa da je mešavina dobro utrljana u skalp i čitavu kosu. Skalp je najvažniji za rast jer se na njemu nalazi koren kose. Ako mislite da ste završili, utrljavajte još nekoliko minuta.

5. Ostavite mešavinu da deluje 30 minuta. Punđa, kapa za tuširanje, pletenica, sve može – ali budući da nećete odoleti da dirate glavu, kapa za tuširanje je najbolji izbor. Možete umotati glavu i tankim peškirom. Radite malo joga vežbi dok gledate TV i čekate.

6. Dobro operite kosu hladnom vodom zbog jaja. Ako to budete radili toplom vodom, jaja će se skuvati na vašoj kosi. Jaja znaju da se zalepe za kosu pa zato pazite da je dobro operete. Još jedan razlog zbog koga morate dobro da operete kosu, je i taj što verovatno ne želite da mirišete kao tegla majoneza celog dana. Tegla majoneza sa fantastičnom kosom – svakako, ali ipak tegla majoneza.

Koristite šampon i regenerator, ako želite. Ako imate suvu kosu, šampon vam verovatno neće biti potreban. Znate kakva vam je kosa – hoće li je maska uopšte izmastiti?

7. Ovakvu dubinsku masku možete koristiti najviše jednom nedeljno. Trenutno ćete primetiti razliku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply