Šta je medicinski vazelin ?

Medicinski vazelin je proizvod dobijen iz rafinisane nafte. Najviše se koristi u farmaceutskoj industriji i za negu lica i tela. Najčešći je sastojak krema, maziva, kao i mnogih preparata namenjenih za estetiku. Jako jeftin i jednostavan preparat, koji odgovara svim tipovima kože!

Mnogi su prednosti vazelina za zdravlje i estetiku. Ipak, generalno se ne zna mnogo o poreklu ili izvoru ovog proizvoda. Istina je da je vazelin proizvod rafinisane nafte koju koristimo danas. Ali “mešanje” sa parom na visokim temperaturama i filtriranje su zaslužni zašto mi danas imamo mogućnost korišćenja prečićenog i više nego korisnog vazelina. To znači da je u pitanju prečišćena mešavina polučvrstih ugljovodonika iz fosila.

Iako je malo čudno kada pomislimo na to da stavljamo derivat nafte na kožu i da on poboljšava naše zdravlje, vazelin ima veoma dobre zaštitne osobine za organizam, čak se i za neke tretmane smatra nezamenljivim.

vazelin za lice

Upotreba

Vazelin se koristi kao krema za lečenje preterano suve kože, svraba kože i manjih iritacija na koži (npr. osip od pelena, opekotine kože od radijacije, crvenilo kože od sunca itd.). Omekšava i hidrira kožu i smanjenje svrab i ljuštenje.

Suva koža je prouzrokovana gubitkom vode u gornjem sloju kože. Supstance koje omekšavaju kožu formiraju uljani sloj na vrhu kože koji zarobljava vodu u koži. Petroleum, lanolin i mineralna ulja su uobičajni omekšivači kože.

Vazelin se uveliko i veoma uspešno upotrebljava u nezi kože lica, ruku, peta, trepavica, kose, zanoktica, laktova, kolena, usana, sitnih ožiljaka, pilinga, posle depilacije, kao i u domaćinstvu. Može se koristiti i kao sjajna podloga za senku oko očiju, ili da produži miris parfema.

Vazelin za lice

Vazelin predstavlja sjajan preparat za negu licu, pogotovo za negu suve kože. Kožu čini mekom i glatkom, a ujedno i štiti od hladnoće i vetra.

Vazelin se koristi i kao antirid u sprečavanju nastanka bora kao i u tretmanu protiv bora. Kako je suva koža sklonija borama od mešovite kože, vazelin suvoj koži daje elastičnost, neophodnu hidrataciju i sjaj, čime odlaže pojavu bora. Na isti način se primenjuje i za bore oko očiju, i čini vaše oči mlađim. Usporava proces starenja kože.

Kreme i gelovi koji sadrže glicerin i vazelin su se pokazali kao uspešni u tretmanima protiv akni i bubuljica. U slučaju korišćenja vazelina za akne i bubuljice, primenjuje se lokalno na zahvaćeno područje ili na celo lice. Preporučuje se u ovom slučaju, ali samo zimi.

Vazelin je odličan balzam za usne. Koristi se najviše kod ispucalih usana, a može svakako i kod zdravih, kao sjaj za usne.

Maska sa vazelinom

Ukoliko je vašoj koži neophodna hidratacija, maska sa vazelinom će vam svakako pomoći. Potrebno je:

  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda
  • 1 žumance
  • 2 kašičice medicinskog vazelina

Vazelin otopiti na pari i dodati ostale sastojke. Izmešati dok se masa ne sjedni i laganim pokretima naneti na lice. Skinuti posle 30 minuta.

Vazelin za trepavice

Vazelin se koristi i ukoliko želite duge, guste i sjajne trepavice. Vazelin na trepavice možete nanositi čistom četkicom za maskaru svako veče pre spavanja. Rezultati se vide već nakon nekoliko dana. Isto tako se može primeniti i na obrve.

vazelin za trepavice

Vazelin za kožu

Vazelin je najbolji i najjeftiniji prijtelj suve i ispucale kože. Naročito ako nam je u nekim slučajevima potreban tretman vazelinom cele kože tela. To je u najboljem slučaju ako nam je koža tela izuzetno suva, a naročito se primenjuje kod opekotina celog tela ili nekog dela tela, pre stavljanja gaze kod opekotina drugog stepena. Koristan je i u saniranju opekotina kože tela zahvaćene radijacijom ili nekim drugim vidom zračenja, opekotinama od sunca ili solarijuma.

Ruke

Gotovo da nema kreme za ruke koja ne sadrži glicerin ili vazelin. Neizostavan sastojak nege ruku, daje koži neophodnu hidrataciju i sanira i sprečava pucanje kože ruku. Naročito, jer su nam zimi ruke izložene hladnom vazduhu i vetru, i nega ruku je obavezna. Koža ruku takođe brzo ispuca ako se često kvasi.

Stopala

Vazelin se koristi i u nezi stopala, kao dodatna i neophodna nega daje stopalima neophodnu hidrataciju, naročito kada su u pitanju koža tabana i peta.

Pete

Vazelin, kao i preparati koji sadrže vazelin, jesu pravi melem za negu kože peta. Naročito ispucalih peta. Omekšava kožu i hidrira je. Najbolje je naneti uveče, i gotovo se preko noći vide rezultati.

Vazelin za kosu

Vazelin u nezi kose zamenjuje skupe preparate kao što su silikonske kapi. Pomaže kod tretmana suve kose sa ispucalim i procvetalim krajevima. Osim toga, štiti kožu od spoljnih uticaja i vetra. Pomaže i u oblikovanju frizure, tako da može služiti i kao zamena gelova za kosu. Koristi se i kao maska za kosu, pružajući kosi neophodnu hidrataciju i sjaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply