11 vitamina i minerala neophodnih za rast kose

Kada pričamo o lepoti, ne možemo da zaobiđemo bujnu i sjajnu kosu, koja doprinosi samopouzdanju i čini da se osećate dobro. A put do zdrave i lepe kose popločan je zdravom ishranom, punom vitamina i minerala neophodnih za njen rast i sjaj.

Nedostatak važnih vitamina za kosu dovodi do raznih problema kao što je suva, oštećena kuca sa ispucalim krajevima koja prekomerno opada.Nažalost tek kad počne intenzivno opadanje kose mnogi se sete da su za zdravu kosu potrebni vitamini.

Koji vitamini su najvažniji za kosu ?

 1. Biotin

Biotin se često naziva i vitamin B7 ili vitamin H (iz kompleksa B vitamina), a prirodno se nalazi u žumancu, orašastim plodovima i zelenom, lisnatom povrću. Ako želite dugu i zdravu kosu, ne zaboravite biotin! On obnavlja folikule dlake i pospešuje njihov rast. Važno je da unosite dovoljne količine biotina dnevno, jer njegov manjak može da dovede do opadanja kose. Mnogi proizvodi za kosu sadrže biotin, a ima ga i u namirnicama, pa je najbolje da kombinujete unos kako biste kosu nahranili iznutra i spolja.

vitamini za kosu

 1. Vitamin B

Ukoliko se osećate slabo ili umorno, skloni ste modricama, i primećujete da vam kosa raste sporije, možda vam fali vitamina B. Obezbedite sebi kompleks B vitamina kroz hranu i proizvode koji ih sadrže. Vitamin B12 se često izdvaja kao najvažniji vitamin za kosu, ali bitno je unositi ceo kopleks, i to svakodnevno.

 1. Vitamin C

Većina nas je svesna važnosti vitamina C. Dobar je za imunitet, ponaša se kao antioksidant u telu, ali da li ste znali da je dobar i za kosu? Vitamin C štiti kosu od slobodnih radikala koji uzrokuju lomljenje vlasi. Manjak C vitamina može da uzrokuje opadanje kose, rascvetale i suve krajeve. Vitamin C je najbolje unositi kroz hranu ali se možete poslužiti i suplementima, da zadovoljite dnevne potrebe organizma.

Povezano>>>  Vitamin C za kosu i kožu

 1. Vitamin E

Često zaboravljamo na vitamin E, a jedan je od neophodnih za zdrav rast kose. On je često u sastavu multivitaminskih napitaka, a treba ga unositi i kroz ishranu. Mnogi proizvodi za kosu sadrže vitamin E ali to uglavnom nije dovoljno za njen zdrav razvoj, pa se pobrinite da ga redovno konzumirate.

 1. Vitamin D

Manjak vitamina D ne mora neophodno da uzrokuje opadanje kose, ali je prilično povezano sa tim. Receptori vitamina D kontrolišu balans minerala u organizmu. Na primer, cink je jedan od minerala koji su pod kontrolom vitamina D, a manjak cinka dovodi do opadanja kose. Plus, vitamin D je dobar jer ubrzava rast kose i zato je izlaganje jutarnjem suncu najbolji način da obezbedite svom telu dovoljne količine „sunčevog vitamina“. Zimi, kada sunčanje nije opcija za unos vitamina D možete uzimati suplemente, ali naravno, prirodnim putem je uvek bolje.

 1. Folna kiselina

Osim što služi za prevenciju raka i defekta po rođenju, folna kiselina je odlična za rast kose. Ukoliko je ne unosite u dovoljnim količinama, kosa će biti retka i sporije će rasti. Namirnice bogate folnom kiselinom su džigerica, zeleno lisnato povrće, živina i svinjetina. Čim povećate unos folne kiseline primetićete da vam kosa brže raste.

 1. Vitamin A

Poznato je da je vitamin A dobar za vid, a uz to je i moćan antioksidant. Često se koristi u proizvodima za negu kože i kose. Važno je da ga unosite u dovoljnim količinama ali ne i da preterate, jer onda može biti kontra-produktivan po rast kose. Hrana bogata vitaminom A je bolji izbor od suplemenata jer oni često sadrže veće količine od neophodnih.

Vitamini za kosu nisu jedino što vam treba ako želite da ona bude potpuno zdrava i da ne opada.I pojedini minerali su takođe veoma važni za kosu pa treba obratiti pažnju na njihov dovoljan unos pre svega putem hrane.

Slično>>> Maslinovo ulje za kosu: Otkrijte 7 najkorisnijih osobina

Koji minerali su najbolji za rast kose?

 1. Gvožđe

Gvožđe igra veliku ulogu u organizmu, i potrebno nam je za dnevno funkcionisanje, ali, bitno je i za rast kose. Govedina je bogata gvožđem, ali ukoliko niste ljubitelj crvenog mesa ne brinite, ima ga i u drugim namirnicama. Pored toga, možete da koristite šampone za kosu bogate ovim mineralom, za veći efekat.

 1. Magnezijum

Još jedan mineral koji je važan za ceo organizam, magnezijum. Jedite hranu bogatu magnezijumom i obezbedite sebi čistu kožu glave i zdravu kosu.

 1. Proteini

Protein je jedan od najvažnijih sastojaka potrebnih za rast kose. On pomaže kosi da raste brže i stara se o vlasima, da budu jake i zdrave. Ukoliko primetite da vam kosa sporo raste, prvo razmislite o tome da li unosite dovoljno proteina. Sigurno ste ga videli na etiketama mnogih proizvoda za kosu; probajte ih, a ubacite ga i u ishranu, sastojak je svakog mesa. Protein nije nedostupan vegetarijancima i veganima- ima ga u spanaću, brokoliju i drugom povrću i voću.

 1. Cink za kosu

Možda ranije niste obraćali pažnju na cink, ali ako ga ne unosite dovoljno, vaša kosa će osetiti posledice. Na dnevnom nivou, ne trebaju vam velike količine, ali ako imate problem sa apsorbcijom cinka, oslonite se na proizvode za kosu.

Saznajte više>>> Ricinusovo ulje za kosu podstiče rast, sprečava opadanje, neguje ispucale krajeve

Ako ne biste da se zamarate izračunavanjem dnevnog unosa minerala i vitamina za kosu, postoje dobri suplementi, kao što „Fitoval“. Sadrže sve sastojke o kojima smo pisali, plus ekstrakte i nutritijente, za još bolje rezultate.

Ovi vitamini za kosu pomoći će vašoj kosi da raste brže, da bude jaka i gusta. Osim ovoga, treba da vodite računa o svojoj kosi, pažljivo je stilizujete i redovno posećujete frizera, kako bi održavali zdrav izgled. Nadamo se da ćete uvek biti srećni i zadovoljni prelepom kosom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply