Čuli ste da ljudi peru kosu pivom i da koriste pivski kvasac za kosu ali neznate tačno zašto? Počitajte odgovore u ovom članku i saznaćete za neverovatan način za negu kose !

Ako je pivo nezaobilazno među momcima, trebalo bi da bude prisutno u i u ženskoj rutina ulepšavanja. Pivski kvasac ima stotine koristi za kosu. Proces pažljivog pranja kose pivom će moći da reši sve probleme suve kose i neće biti inferioran u odnosu na bilo koji skupi proizvod za negu kose. Razlog je taj što komponente u pivu mogu odmah učiniti kosu glatkom i onda nećete imati problema sa prljavštinom, zagađenjem i vlagom.

1. Pivo i kosa

Pivo ima dugu istoriju u Evropi, verovatno hiljade godina unazad, i ovo piće je izuzetno popularno i danas. Pivo sadrži četiri osnovne komponente: slad , hmelj , vodu i kvasac. Tehnologija za pripremu napitka dolazi sa Zapada, što nam govori da su zapadne žene verovatno otkrile prednosti piva za rast kose i njenu finoću.

pivo za kosu

Najbitniji osnovni sastojci piva su slad i hmelj, koji sadrže veliku količinu proteina i pomažu u jačanju kutikule vlasi kose. Kutikula je sloj mrtvih ćelija okolo dlake, i deluje kao zaštitni sloj. Kada je ona oštećena, unutrašnji sloj se ne neguje i kosa postaje gruba i beživotna.

Ako koristite proteine u pivu za kosu, sloj kutikule će početi sam da se revitalizuje na pravilan način. U osnovi, proteini popravljaju oštećenu kosu izazvanu agensima iz procesa ulepšavanja kao što je sušenje, ispravljanje, uvijanje i bojenje kose.

Panje kose pivom čini da ona bude svetlija, sjajnija i zdravija. Proteini iz slojeva kutikula će učiniti da površina kose izgleda glatko, pa kosa bolje reflektuje svetlost. Ovo takođe znači da će kosa postati svetlija . Komponenta alkohola u pivu takođe pomaže da kosa izgleda bolje zahvaljujući vitamina B i prirodnim šećerima. Neki stručnjaci su upozorili da će alkohol isušiti Vašu kosu ako ga previše često koristite. Stoga, umerena količina je važna za ostvarivanje maksimalne koristi iz pivskog kvasca za kosu.

Osim toga, pranje kose pivskim kvascem je takođe veoma korisno za kožu glave; kvasac smanjuje proizvodnju sebuma i kontroliše masnuću na koži temena.

2. Glavne metode za pranje kose pivom

Metod 1:

– Pomešajte pivo i šampon u odnosu 3: 1 i operite kosu kao i obično
– Isperite običnom vodom

Metod 2:

– Operite kosu kao i obično šamponom i regeneratorom
– Isperite kosu vodom
– Upotrebite 1/3 boce piva i šamponirajte od korena dlake na krajevima, ne dopustite da pivo dospe u oči.
– Upotrebite topli peškir za inkubaciju kose u trajanju od 10 minuta
– Isperite kosu kao i obično, trebalo bi da kosu osušite prirodno. Onda ćete osetiti da kosa postaje mnogo glađa.

Metod 3: Dodajte pivo u regenerator

Takođe možete da koristite pivo kao regenerator: Posle pranja kose šamponom, pomešajte 1 šolju toplog piva sa 1 kašikom ulja jojobe i primenite ovu mešavinu na kosu od korena do krajeva. Ovaj preparat će pomoći da se ukloni sebum i da kosa bude prirodno sjajna.

Pored toga, drugi melem od piva za kosu je pomešati 1/2 šolje piva sa 1 belancetom i 1 kašičicom meda i primeniti ovu mešavinu na celu kosu. Umotajte kosu peškirom natopljenim u toplu vodu. Nakon 15-20 minuta, oprati kosu toplom vodom i pustiti da se prirodno osuši. Ova maska će smanjiti gubitak kose i doprineti njenom volumenu.

3. Upotreba piva za različite tipove kose

Za različite tipove kose, imamo različite načine korišćenja piva da biste dobili najbolje rezultate:

Za tanku i slabu kosu

Ukoliko imate tanku i slabu kosu, možete pokušati mešanje svežeg mleka i piva da biste rešili problem.

Potrebno je:

– 4 kašike piva
– 3 kašike svežeg mleka

Napravite smesu i nanesite na kosu. Masirati 15-20 minuta, a zatim isprati hladnom vodom i blagim šamponom. Ova mešavina pomaže ne samo da kosa izgleda svilenkasta, već i sjajna, gusta, i puna vitalnosti.

Za suvu kosu

Ako se bojite da visoka temperatura ispod uređaja za sušenje može povrediti vlasište, trebalo bi da koristite maslinovo ulje sa pivom za tretman kose. Masline sadrže vitamin E i druge hranljive materije koje će vam pomoći da imate sjajnu kosu i zdravu kožu glave. Količina maslinovog ulja u kombinaciji sa pivom svaki put kada perete kosu zavisi od dužine kose svakog pojedinca. Na primer, za kosu do ramena i blago suvu kosu, kašika maslinovog ulja je dovoljna.

Potrebno je:

– 100ml piva
– 2 kašike maslinovog ili kokosovog ulja

Pomešajte sve sastojke i nanesite na kosu. Isperite toplom vodom posle 20-30 minuta. Pored efekta protiv opadanja kose, maska od piva održava kosu  zdravom i sjajnom.

Za one koji prvi put probaju ovaj metod, ne moraju obično biti upoznati sa njim, jer on ne čini kosu glatkom kao regenerator. Međutim, ova mešavina piva i maslinovog ulja daje kosi mekoću. Kada se kosa potpuno osuši, prođite prstima kroz kosu da osetite taj vazdušast i lagan osećaj. Dugotrajni miris piva na kosi je prijatniji bez hemijskih mirisa.

Za masnu kosu:

Potrebno je:

– 1 kašika vode
– 2 kašike jabukovog sirćeta
– 3 kašike piva

Pomešajte sve sastojke i nanesite na kosu. Posle oko 15 minuta, operite kosu toplom vodom.

4. Neke napomene za pranje kose pivom:

Trebalo bi da izaberete prestižnu marku piva koju ćete i kasnije koristiti, ako ne želite da rizikujete. Osim toga, ne zaboravite da proverite sastav i datum isteka pre kupovine bilo koje vrste piva.

Držite pivo na sobnoj temperaturi . Kad god ga koristite, trebalo bi ga izvaditi iz frižidera i ostaviti da stoji dok se njegova temperatura ne izjednači sa sobnom.

Da biste ikusili koristi od piva za kosu, morate da pokušate sa upotrebom istog nekoliko puta, jer dovoljno je 2-3 puta nedeljno da bi se izbeglo isušivanje kose. Poslednja napomena, ali ne i najmanje važna, ne pijte alkohol kada počnete da tretirate kosu pivom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply