Kokos je veoma zdrava namirnica a mnogi ne znaju kako ga sve mogu iskoristiti za dobro zdravlje. Čak mnogi ne znaju koliko je njegov bitan produkt kokosovo mleko dobro po opšte zdravlje. Nemojte mešati kokosovu vodu i kokosovo mleko, kokosova voda se dobija kada prepolovite kokos dok se mleko dobija preradom mesa iz kokosa. S obzirom na to da je ovaj produkt bele boje, nazvan je mlekom.

Kokosovo mleko i zdravlje

Mleko od kokosa možete sami praviti a možete ga i kupiti u radnjama zdrave hrane, kako god da vam je lakše. Jedno je sigurno, jako je ukusno i veoma zdravo. Umesto na kokosovom ulju, slobodno možete sve pržiti na kokosovom mleku, nema masti kao ulje a daleko je zdravije. Isto tako, kao što kokosovo ulje koristite za mazanje, u kozmetici, na isti način možete koristiti i kokosovo mleko. Videćete kako će vam nakon njega koža biti meka i glatka.

kokosovo mleko

Ukoliko se redovno pije, ovo mleko od kokosa pozitivno utiče na sistem organa za varenje i takođe je dobar da se pije ukoliko je prisutno oboljenje bubrega ili jetre. Masne kiseline u ovom mleku utiču na dobro funkcionisanje jetre i takođe utiču na kompletnu detoksikaciju organizma.

Kokosovo mleko je odlična zamena za kravlje mleko, pogotovu je korisno za one koji su alergični na laktozu. S obzirom na to da ima visoku hranljivu vrednost, ovo mleko telo snabdeva magnezijumom, kalcijumom, fosforom i selenom. Svi ovi minerali su organizmu neophodni za pravilno funkcionisanje.

Kokosovo mleko je odlično da se pije kada je prisutna anemija, odnosno malokrvnost ili manjak gvožđa u organizmu, jer u samo 100 grama ovog mleka ima dosta gvožđa, čak 10 odsto preporučene dnevne količine. Posebno je dobro da se pije za zadravlje kostiju i zuba. Iako nije bogato kalcijumom nešto posebno, ovo mleko je bogato fosforom i magnezijumom koji su ključni za pravilno formiranje kostiju.

Opet, zbog prisustva masnih kiselina, kokosovo mleko dosta dobro utiče na jačanje imuniteta i pomaže telu da se odbrani od raznih bakterija i virusa koje ga napadaju. Prema mnogim istraživanjima, oko 90 odsto ljudi ne unosi dovoljno magnezijuma zbog čega pati od bolova u kostima i slično. Uz redovno konzumiranje kokosovog mleka, tih problema nećete imati a istovremeno ćete pozitivno uticati na ceo organizam.

Kokosvo mleko pozitivno utiče na snižavanje lošeg holesterola i to upravo zbog zasićenih masti kojima je bogato. Mast iz kokosovog mleka telo lako podnese i na taj način smanjuje nivo lošeg holesterola. Pored toga što odlično utiče na holesterol, ovo mleko umiruje i nerve ako se pije redovno. Za to je zaslužan visok nivo magnezijuma koji isto tako održava krvni pritisak na odgovarajućem nivou.

Vrlo je bitno da kada kupujete kokos, izaberete svežiji, jer taj je više bogat kokosovim mlekom nego stariji koji ima deblju koru i koji se lako može prepoznati. Od jednog kokosa tako možete dobiti plod, kokosovu vodu i mleko, a sva tri su odlična za celokupno zdravlje organizma.

Kokosovo mleko kalorije

Kokosovo mleko u zavisnosti od proizvođača ima od 160 do 180 kalorija na 100 ml.Bez obzira koliko je dobro za zdravlje, ukoliko želite da se rešite nagomilanih kilograma, preporučujemo vam da ne pijete stalno kokosovo mleko jer je veoma kalorično. Ukoliko se konzumira svaki dan i to u većim količinama, može uticati na kilograme. Iako je bogat mastima, oni nisu glavni uzrok gojenja jer su u pitanju zdrave masti, tj zasićene masne kiseline. Ali bez obzira, ako hoćete da smršate, pripazite na količinu. Drugo je kokosova voda koja je manje kalorična od mleka od kokosa.

Kako napraviti kokosovo mleko od kokosovog brašna

Kako biste bili sigurni da je mleko od kokosa koje unosite u organizam apsolutno bezbedno i provereno, najbolje je da ga napravite sami, u nastavku pročitajte recept i saznajte kako se ovo mleko pravi od kokosovog brašna. Potrebna vam je 3/4 šolje kokosovog brašna, 2 1/4 šolje vruće filtrirane vode ali ne ključale, i gaza za ceđenje. Kokos koji ste pripremili stavite u vruću vodu i ostavite tako dva sata. Za slađi ukus možete dodati vanilu ili malo meda. prebacite smesu u gazu i procedite je, to što ste dobili je vaše kokosovo mleko koje je potrebno držati u frižideru. Ovako napravljeno kokosovo mleko vam može stajati u frižideru 4 do 5 dana, nemojte se zabrinuti ukoliko se uhvati skrama na površini teglice, to je tzv kajmak koji vam može poslužiti kao krema za lice.

Kokosovo mleko za kožu i kosu

Kokosovo mleko poput kokosovog ulja odlično utiče na kožu lica i to tako što je hidrira i obezbeđuje joj neophodnu vlažnost. Takođe, jako je koristan i za skidanje šminke kada se pomeša sa dve mere maslinovog ulja. Na ovaj način istovremeno i skidate šminku i hidrirate kožu lica. Tokom leta, slobodno možete koristiti ovo mleko za ublažavanje bola kod opekotina od sunca.

Ukoliko ste rešili da objavite rat borama, kokosovo mleko je odličan saveznik. Ukoliko ga konzumirate u većim količinama, unećete vitamin C i bakar koji koži daju veću elastičnost i na taj način sprečavaju pojavu bora.

Koliko je korisno za kožu lica, toliko je ovo mleko korisno i za negu kose pogotovu kada je pojačavanje volumena u pitanju. Potrebno je da samo ovo mleko nanesete na kosu i da dok ga nanosite masirate kožu glave. Ostavite tako da odstoji nekoliko sati, posle nekoliko tretmana ćete primetiti promenu.

Postoje razni recepti sa kokosovim mlekom, pa tako ukoliko želite da vam sos za meso bude kremast, ubacite ga u saft u kojem spremate meso. Takođe, ovo mleko se može koristiti u kulinarstvu za sve, kao zamena za kravlje mleko. Posebno se koristi u pravljenju vegetarijanskih slatkiša jer je gušće i slađe od običnog mleka.

Gde kupiti kokosovo mleko

Na kokosovo mleko se u Srbiji gleda kao na luksuz zbog čega ni ne čudi njegova jača cena. Oni koji žele da se hrane zdravo i koji žele da ovo mleko konzumiraju zbog zdravstvenih tegoba, isto mogu nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. U tečnom stanju se ovo mleko može kupiti po ceni od 2000 dinara dok se u prahu može naći i za 300 dinara. Cene kao i svuda variraju zbog čega je dobro da pre kupovine uporedite cene. Nemojte uzimati mleko koje je baš jeftino jer se tu sigurno i štedelo na kvalitetu. Najbolje je da kokosovo mleko nabavljate u prodavnicama zdrave hrane.