Bol u grudima sa leve strane mogući uzroci

Bol u grudima sa leve strane je uvek razlog za veliku zabrinutost jer može biti povezan sa teškim medicinskim stanjima kao što je srčani napad. Međutim, to ne mora uvek biti razlog. Bol s leve strane grudnog koša koji imate može biti rezultat stanja manje opasnih po život. Ipak, bol u grudima može biti simptom težih stanja i ne treba ga zanemariti.

bol u grudima na levoj strani

Bol u grudima sa leve strane – mogući uzroci:

Angina pektoris

Ovo je najčešći uzrok bola u grudima sa leve strane kod odraslih osoba srednje dobi. To se najčešće opisuje kao osećaj nakupljanja pritiska, zajedno sa zategnutošću i suženjem na levoj strani grudnog koša. Nije neuobičajeno za ovaj bol da se širi u donjoj vilici, ramenu, leđima i ruci. Probadanje u grudima često prati anginu pektoris.

Bolovi u srcu su obično posledica navedenih stanja. Generalno, kada postoje bolovi u srcu, to nije dobar znak i morate se obratiti hitno lekaru.

Infarkt

Infarkt miokarda (srčani napad) je prouzrokovan blokadom arterije. Srce je mišić koji radi 24 sata dnevno i zahteva adekvatnu količinu krvi ispunjenu kiseonikom da radi ispravno. Kada se izgradi plak u arterijama, one počinju da blokiraju ovu krv da dođe do srca.

Kada srce prestane da dobija dovoljno krvi ispunjene kiseonikom, ono prestane da radi pravilno. Kada blokada traje duže od 15 minuta, primetićete bol u levoj strani grudi koji počinje da se razvija i širi se u levom ramenu i vratu kako srčano tkivo počinje da umire.

Srčana ishemija

Srčana ishemija je kada srce postaje nedovoljno snabdeveno adekvatnom količinom krvi tokom vremena, što može dovesti do srčanog udara, nepravilnog srčanog ritma ili srčane insuficijencije. Mišići srca će postati oštećeni i neefikasni. Najčešći simptom je povremeni bol na levoj strani.

Interkostalna neuralgija

Međurebarni nervi leže između rebara u grudnom košu. Kada postanu povređeni zbog infekcije ili traume, izazivaju jak bol. Većinu vremena je bol oštar i probadajući. Bol može da se pogorša ako kašljete, kijate, smejete se ili dodirujete oštećeni region. Probadanje u grudima takođe može da ukazuje na interkostalnu neuralgiju. Međurebarna neuralgija se dijagnostikuje kada su eliminisani svi ostali organski razlozi za bol s leve strane grudnog koša. Teško je dijagnostikovati ovo stanje i ne može se detektovati rendgenom.

Kostohondritis

Kostohondritis se javlja kada kosto-sternalni zglobovi, gde se rebra povezuju sa grudnom kosti, postaju upaljeni. Ovaj lokalizovan, oštar bol u grudima sa leve strane najčešće doživljavaju tinejdžeri ili mladi odrasli. Međutim, može se tretirati sa fizikalnom terapijom i anti-inflamatornim lekovima.

Bolesti respiratornog trakta

Hronične i kratkoročne bolesti u respiratornom traktu mogu da izazovu bol s leve strane grudnog koša. Neki od najčešćih uslova su: astma, bronhitis, rak, apsces pluća, pneumonija i tuberkuloza. To može uzrokovati blagi do akutni bol na levoj strani u grudima, praćen drugim simptomima kao što su kašalj, kratak dah i groznica. Infekcije i nezarazna autoimuna stanja imaju iste simptome i treba da se dijagnostikuju od strane lekara.

Kiselost, gasovi i gorušica

Ove pojave mogu izazvati blagi do jak povremeni bol na levoj strani grudi. Sve ovo se razvija u vašim crevima i prelazi na predeo grudnog koša. Može doći do nadimanja, nadutosti i bolova u stomaku uporedo sa bolom u levoj strani grudi. Ne bi trebalo da ignorišete ovaj bol jer je veoma sličan onom kod srčanog udara.

Naprezanje grudnih mišića sa leve strane

Sportisti i oni koji su uključeni u kontaktnim sportovima ili napornim vežbama mogu doživeti bol sa leve strane u grudima zbog naprezanja mišića u ovom predelu. Nije neuobičajeno za bol da se preseli u levo rame ili ispod pazuha i povećava se sa aktivnošću. Imajući pokidan ili istegnut grudni mišić, može se lako dijagnostikovati dodirom lokacije bola sa leve strane u grudima. Najbolji tretman je odmor, a ponekad i lekovi protiv bolova da se olakša bol.

Pleuritis

Pleuritis se dijagnostikuje kada postoji zapaljenje plućne maramice. Disanje, kašalj i kijanje mogu izazvati akutni bol na levoj strani grudi. Najčešći uzroci su bakterijske ili virusne infekcije, plućna embolija i pneumotoraks.

Želudačna (hijatalna) kila

Hijatalna ili želudačna kila nastaje kada se javlja protruzija (ispadanje) želuca u grudni koš kroz oštećenje na dijafragmi. Neki nikada ne moraju imati simptome, ali neki mogu da dožive bol s leve strane grudnog koša, gorušicu ili refluks kiseline. Bol se može čak i pogoršati kada legnete. Većinu vremena bol će se smiriti sam; međutim, može biti redak slučaj da je potrebna hiruška intervencija.

Način života

Stres, gojaznost i dijabetes mogu biti uzrok bola na levoj strani grudi. Stres ne može biti direktna veza sa srčanim udarom, ali je važno da se konsultujete sa svojim lekarom ako osećate bol od stresa.

Gojaznost i dijabetes takođe mogu dovesti do drugih zdravstvenih uslova, ukoliko se ne leče pravilno. Većinu vremena mogu se izbeći promenom ishrane, menjajući svoju zdravstvenu rutinu i smanjivanjem količine pušenja i alkohola.

Ostali uzroci

Bol s leve strane u grudima može biti posledica i oboljenja vezanih za organe sa leve strane stomaka. Nekoliko organa leže tik ispod leve šupljine u grudima. Bubrežne infekcije, kamen u bubregu, bol u slezini i gastritis su samo neke od bolesti koje mogu izazvati bol s leve strane u grudima. Ovaj bol može čak biti povećan kada jedete, posle jela ili pri disanju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply