Šta je artroza kolena

Artroza je termin za degenerativne bolesti zgloba gde hrskavica koja oblaže zglobove erodira tokom vremena. Artroza je širok pojam za degenerativne i druge bolesti zglobova i češće se razume u obliku osteoartritisa. Zbog toga se termin artroza ponekad smatra kao sinonim za osteoartritis, dok se u drugim prilikama artroza vidi kao uvod u ili rana faza osteoartritisa.

Šta je artroza kolena?

Artroza kolena ili gonartroza, kao i artroza kuka, je među najčešćim vrstama artroza. Koleno ima dve artikulacije, ali su artikulacija između butne kosti (femura) i kosti potkolenice (tibije) najvažniji kada je u pitanju artroza kolena. Ovaj zglob mora da izdrži veći deo telesne težine i suočava se sa značajnim uticajima tokom hodanja i trčanja. Stoga je razumljivo da je koleno više sklono habanju od ostalih zglobova.

artroza kolena simptomi

Pored normalnog habanja, za koleno je takođe veća verovatnoća da doživi deformaciju kod osoba koje su više fizički aktivne, posebno kod profesionalnih sportista. Još jedan važan faktor rizika za nastanak artroze kolena je gojaznost, kako prekomerna telesna težina stavlja dodatni pritisak na koleno, pored normalnog trošenja zglobne hrskavice kolena.

Simptomi artroze kolena

Bol i osetljivost kolena su glavni simptomi artroze kolena. Bol i osetljivost se pogoršavaju usled hodanja, dok se olakšavaju sedenjem ili spavanjem. Čak i dugotrajno stajanje na jednom mestu će izazvati bol kolena zbog telesne težine koja se prenosi na zglob kolena preko stopala. Krutost zgloba kolena je takođe prisutna, i ona ograničava normalan opseg pokreta i otežava hodanje. Zvuk škripanja se takođe češće čuje kada se zglob kolena savija.

Lečenje artroze kolena

Nošenje steznika za koleno može pomoći u izvesnoj meri, ali ključ je smanjenje težine na zglobu kolena. To se može delimično postići sa ambulantnim pomagalima kao što su štapovi za hodanje. Imobilizacija ekstremiteta, koliko je to moguće, treba da se podstiče, ali nije praktično na duži rok.

Lekovi se mogu koristiti za upravljanje bolom usled artroze kolena. Intra-artikularne injekcije (koje se ubrizgavaju direktno u zglob) kortikosteroida se koriste za smanjenje bola, a derivati hijaluronske kiseline za dodatno podmazivanje su efikasniji za zglob kolena u odnosu na druga mesta. Operacija se možda mora uzeti u obzir i ona uključuje smanjenje težine na dotrajalu čašicu kolena (osteotomija), kao i zamena zgloba kolena (artroplastika).

Prirodno lečenje

Prirodno lečenje artroze kolena je moguće biljkom koja se zove gavez. Najpre treba primeniti obloge od gaveza, a dobre rezultate daje i mast od gaveza, koju inače možete kupiti u apoteci.

Kako da prirpemite obloge od gaveza? Sveže listove gaveza treba izgnječiti uz pomoć oklagije i staviti ih na pogođena mesta, a zatim uviti plastičnom folijom i učvrstiti vunenim šalom. Ovo treba da deluje preko noći.

Istopiti na blagoj temperaturi 250 g svinjske masti ili maslaca, a zatim dodati malo sitno seckanog korena gaveza i mešati ovo pola sata, zatim skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru samo malo zagrejati, da se otopi, te procediti i držati u frižideru. Bolna mesta treba mazati ovom prirodnom mašću uveče pre spavanja, zatim ih uviti plastičnom folijom i učvrstiti šalom.

Kombinacija meda sa jabukovim sirćetom: pomešati jednake delove meda, brašna, jabukovog sirćeta i domaće rakije. Dobro promešati ovo, a kada se dobije homogena masa, treba je naneti na bolno mesto i uviti plastičnom folijom, zatim učvrstiti šalom. Ovo treba da deluje preko noći. Ponavljati ovaj recept oko 10-ak dana.

Tinktura od kestena takođe daje odlične rezultate kod artroze kolena, kada je lečenje biljem u pitanju. Ovu tinkturu treba utrljavati u bolno mesto svake noći pre spavanja i ostaviti da deluje preko noći. Ponavljati 3 sedmice.

Kamilica i zova u kombinaciji su još jedan odličan lek za artrozu kolena. Potrebno je pomešati po 3 kašike kamilice i zove, ovo sipati u pamučnu vrećicu koju treba dobro vezati i ubaciti nekoliko minuta u vrelu vodu koja ključa. Zatim izvaditi i staviti da se ohladi, te privijati na bolno mesto. Uviti plastičnom folijom i učvrstiti šalom, držati najmanje 2 sata. Ponavljati ovaj prirodan lek za artrozu kolena barem 10 dana.

Ishrana

Kada je ishrana kod artroze kolena u pitanju, najpre treba voditi računa o telesnoj težini – jer znamo da ona često uzrokuje i pogoršava ovo stanje, stavljajući dodatni pritisak na zglob kolena. Dakle, vodite računa o smanjenju unosa kalorija i smršajte ako ste gojazni.

Jedite što više voća i povrća. Neki antioksidansi, koji se nalaze u voću i povrću, kao što su jabuke, luk i jagode, mogu takođe doprineti smanjenju upale i bola zgloba.

Dodajte omega-3 masne kiseline. Omega 3 masne kiseline mogu pomoći da se ublaži bol u zglobovima i smanji jutarnja ukočenost. Oni deluju tako što smanjuju upale u telu. Jedan lak način da ih dodate u svoju ishranu je da jedete barem jedan-dva obroka masne ribe svake nedelje. Neki od najboljih izvora omega-3 kiselina su pastrmka, losos, skuša, haringa, tuna i sardine.

Koristite maslinovo ulje umesto ostalih masnoća. Jedna studija je pokazala da jedinjenje u maslinovom ulju, pod nazivom oleokantal, pomaže u sprečavanju upale. Ono funkcioniše na gotovo isti način na koji i lekovi protiv upale (nesteroidni antiinflamatorni lekovi). Oko 3,5 kašike maslinovog ulja nudi isti olakšanje kao 200 miligrama ibuprofena.

Ključni element za zdravlje zglobova, vitamin C, pomaže u izgradnji kolagena i vezivnog tkiva. Mnogo ukusne hrane može da vam da ovu hranjivu materiju. Pokušajte da jedete više južno voće, crvene paprike, jagode, brokoli, kupus i kelj. Preporučen iznos je od 75 miligrama dnevno za žene i 90 miligrama dnevno za muškarce.

Meso kuvano/pečeno na visokim temperaturama ima sastojke koji mogu da izazovu upalu u telu. Zato izbegavajte ovo.

Vežbe

Kada je u pitanju artroza kolena, vežbe mogu veoma da pomognu. Pre svega, vežbanje pomaže da izgubite suvišne kilograme – što je veoma važno kod artroze.

S druge strane, fizikalna terapija, tj. vežbe koje vam pokazuje vaš fizioterapeut, vam mogu pomoći da ojačate mišiće koji okružuju koleno, kako bi se zglob kolena rasteretio.

Takođe, joga može biti veoma korisna u ovom slučaju, jer će opustiti vaše mišiće, ali i čitav vaš organizam.

Kod artroze kolena veoma je korisno je izometričko vežbanje mišića. Takođe se preporučuju i: plivanje, kratke šetnje, vožnja bicikla i terapijske fizičke vežbe.

Fizikalna terapija je dopuna terapije vežbanjem i koristi sledeće metode: elektroterapiju, lasersku terapiju, magnetnu terapiju, akupunkturu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply