vucji trn biljka

Vučji ili pasji trn je voće koje se smatra super hranom, zbog toga što je pun hranljivih materija, minerala, vitamina, antioksidanata i organskih kiselina uključujući flavonoide, fenolsku kiselinu, aminokiseline i karotenoide.

Ova raznovrsna biljka se zahvaljujući mnogim hranljivim materijama može koristiti za lečenje raznih zdrvastvenih stanja i oboljenja. Iz samih bobica se može izvući ekstrakt za lečenje, one se mogu jesti same ili se može napraviti čaj od listova, koji takođe sadrže deo hranljivih sastojaka. Upotreba vučjeg trna u zdravstvene svrhe datira čak u doba Džingis Kana!

Bonus svojstvo ovih antioksidantskih bobica je uticaj na proces starenja. Ukoliko želite podmlađenu kožu lica, rešenje protiv bora i staračkih pega, antioksidanti u vučjem trnu će neutralisati štetu uzrokovanu slobodnim radikalima. Bilo da pijete sok od bobica, sipate ulje vučjeg trna u hranu, ili jedete bobice, ostaćete mladi.

pasji trn biljka

Ulje pasjeg trna

Postoje dve vrste ulja psjeg trna: ulje od semenki i voćno ulje. Oba se izvlače iz malih, žuto narandžastih bobica, koje su velike kao trećina borovnice. Ulje od semenki se dobija iz malih tamnih semenki, a voćno ulje iz mesnate srži.

Iako u svom nutrijentskom profilu dele neke sličnosti, ulje od semenki pasjeg trna i voćno ulje imaju naglašene razlike. Voćno ulje je tamno crveno ili narandžasto-crveno i prilično viskozno, dok je ulje od semenki svetlo žuto i tečnije. Oba ulja imaju jak, mošusni miris.

Upotreba

Za šta se koristi ulje vučjeg trna ?

Vučji trn ima dugu istoriju u tradicionalnoj medicini, koja datira hiljadama godina unazad. Tibetanski doktori tokom Tang dinastije su ga koristili za lečenje mnogih zdravstvenih problema. Čuvena Ajruvedska medicina se primenjuje od 5000 godina pre Nove ere. U 12. veku PNE, Stari Grci su koristili pasji trn za lečenje. Na Tibetu, u Rusiji, Mongoliji i Kini, vučji trn je poznat po tome što ublažava kašalj, poboljšava cirkulaciju, varenje i uklanja bol.

Ulje pasjeg trna je danas poznato po zaceljujućim i podmlađujućim efektima koje ima na kožu a posebno na lice. Kada se koristi lokalno, odličan je prirodan piling i pročišćivač. Takođe, zaceljuje opekotine, posekotine, rane, opekotine od sunca, osip i slična oštećenja kože. Svakodnevno korišćenje ulja pasjeg trna za lice usporava znake starenja tako što dubinski neguje kožu.

Povezano>>>  Pasji trn biljka

Sastav ulja pasjeg trna

Vučji trn polako postaje sve popularniji, baš kao i nar i acai bobice, zahvaljujući impresivnom nutritivnom profilu. On sadrži preko 190 nutrijenata i fitonutrijentata, uključujući vitamin C, kog ima 12 puta više nego u narandži. U njemu se nalazi velika količina vitamina, minerala, vlakana i proteina, zbog čega je pasji trn zaista super hrana.

U bobicama se nalazi isto onoliko vitamina E kao u pšeničnim klicama, tri puta više vitamina A nego što ga ima u šargarepi, i četiri puta više superoksida dismutasa, važnog enzima koji sprečava štetu koju nanose slobodni radikali, nego što se nalazi u žen šenu. Plus, ovo je jedini biljni izvor omega-3, 6, 9 i 7 masnih kiselina.

Saznajte više>>> Pasji trn upotreba i uzgoj

Obe vrste ulja pasjeg trna su bogati hranljivim materijama kao što su  karotenoidi, tokotrienoli i tokoferoli. Ulja su puna antioksidanata kao što su fenoli, terpenesi i glukosidi; vitamina A, C, i E; beta karotena; biljnih sterola; i mikroelemenata kao što su bakar, gvožđe, selenijum i mangan. Ulje vučjeg trna je važan biljni izvor polinezasićenih masnih kiselina, koji se nalaze u sastavu sluznih membrana. Ali, postoji velika razlika između sastava masnih kiselina u dva različita ulja.

Glavne masne kiseline u ulju od semena pasjeg trna su omega-3 i omega-6, pogotovo linolna i alfa linolna kiselina (obuhvata 70%). U voćnom ulju se nalaze mononezasićene masne kiseline i omega-7 (palmitoleinska i palmitinska kiselina).

Ulje pasjeg trna i zdravlje

Jedinstveno visok sadržaj masnih kiselina u ulju vučjeg trna i bogatstvo nutrijenata koje sadrži, čine biljku pasji trn jednom od najzdravijih danas. Veruje se da ima antioksidanstka, antiupalna i antivirusna svojstva, koja održavaju organizam zdravim. Ovo su potencijalne dobrobiti ulja pasjeg trna:

  • Pospešuje zdravlje kože. I oralna i loklana upotreba ulja vučjeg trna pozitivno deluju na probleme sa kožom. Ono pospešuje hidraciju kože, elastičnost i regeneraciju, a čak rešava i sprečava akne. Ulje pasjeg trna može biti dobro i za lečenje rosacea*, hroničnog upalnog stanja koje izaziva pojavu crvenih kvržica na licu.
  • Pomaže u održavanju telesne težine. Stručnjaci kažu da masne kiseline iz ulja vučjeg trna šalju signal organizmu da prestane sa taloženjem masti. Prema doktoru Mehmetu Ozu, ovo ulje vam može pomoći da se duže vreme ne ugojite, ukoliko se poredi efekat sa konvencionalnim programima za mršavljenje.
  • Pomaže u sprečavanju demencije i Alchajmerove bolesti. Vitamin B12 u ovom biljnom ulju može pomoći u poboljšanju kognitivnog pada. Omega-3 i druge masne kiseline u ovom ulju takođe doprinose.
  • Ubrzava lečenje čira i refluksne bolesti. Ulje vučjeg trna smiruje sluzno tkivo u digestivnom traktu, i može biti korisno za lečenje čira na želucu. Takođe, možete ga isprobati i za lečenje drugih problema sa stomakom, uključujući uznemiren stomak, dispepsiju i zatvor.
  • Ublažava suvoću očiju. Ulje pasjeg trna ublažava suve oči, stanje koje je često kod starijih ljudi i žena u menopauzi, i obično je uzrokovano hormonskim promenama. Prema doktroki Tori Hadson, istraživanje je pokazalo da oralna suplementacija u obliku ulja vučjeg trna kod osoba sa suvim očima je za tri meseca imala pozitivan efekat na osmolaritet i simptome suvog oka, kao što su crvenilo i osećaj peckanja.
  • Sprečava oštećenje jetre. Istraživanje na životinjama pokazalo je da ovo biljno ulje ima moćna hepazaštitnička svojstva, zahvlajujući antioksidantima. Ulje umanjuje količinu aflatoksina u jetri i uklanja štetu. Jedno klinično ispitivanje, objavljeno u „Žurnalu kliničke nauke“ otkrilo je da ulje vučjeg trna pomaže u normalizaciji enzima jetre i seruma žučne kiseline.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply