Leto je blizu i mnogi će ga dočekati nespremni. Ovaj put ne govorimo o kilogramima već o svetloj puti koju ćete vrlo brzo izložiti jakim sunčevim zracima. U želji da što pre pocrne, mnogi se izlažu suncu više nego što treba. To može da izazove opekotine od sunca koje pored toga što bole, mogu da izazovu veće probleme poput raka kože. Zato ne bi trebalo da se šalite sa svojim zdravljem i da ne izazivate opekotine od sunca, već da se zracima izlažete umereno uz odgovarajuću zaštitu.

Iako tamna koža, tj preplanula, mnogo lepše izgleda, pogotovu leti, ne treba se preterano izlagati riziku da izgorite i dobijete bolne i crvene opekotine od sunca. Iako suncobran i preparati mogu da vas zaštite od sunčevih zraka, preterano izlaganje nikako nije zdravo. Posebno bi trebalo da budete oprezni ako vam je koža puna mladeža. U narednim redovima pročitajte šta treba prvo da uradite kada izgorite kao i kako najbolje i kojim prirodnim preparatima možete da tretirate opekotine od sunca.

Prvi simptomi opekotina od sunca

Jedan od prvih simptoma opekotina od sunca je crvenilo koje se kasnije pretvara u svrab. Često se dešava da osobama koje su alergične na sunce krene da se širi alergija po celom telu što je još jedan razlog zašto bi trebalo da budete oprezni sa izlaganjem.

opekotine od sunca simptomi

Ukoliko vam se slučajno desi da zaspite na suncu, opekotine mogu biti mnogo gore i čak vam se mogu stvoriti bolni plikovi koji često zahtevaju i bolničko lečenje. Volite i negujte svoju kožu i ne dozvolite joj da je sunčevi zraci u tolikoj meri oštete. Kada je reč o opekotinama od sunca, postoje one prvog i drugog stepena, drugi stepen je svakako opasniji po zdravlje i mnogo više boli.

Na svu sreću postoje mnogi prirodni preparati koji mogu da ublaže bol, jedan od poznatijih je kiselo mleko koje skoro svi bar jednom koristimo na letovanju. Opekotine od sunca se mogu javiti na telu, licu, i po leđima zavisi u kom ste položaju bili izloženi suncu. Najviše se izgori u vodi jer nemate utisak da vam koža gori jer vas hladi voda. Tu čak može da se dogodi da dobijete drugi stepen opekotina od sunca.

Opekotinama su najviše skloni ljudi koji su pre sunčanja jeli celer ili piju antibiotike. U takvim situacijama može da se desi da se pojave i tamne mrlje po telu zbog čega treba biti posebno oprezan. Na svu sreću, postoji dosta prirodnih preparata koji uspešno leče opekotine od sunca. U narednim redovima pomenućemo neke od njih.

Prirodni lekovi za opekotine od sunca

Crvenilo se obično javi nakon 15 minuta jake izloženosti suncu a takođe, može da se pojavi i tek nakon 2 do 6 sati nakon sunčanja. Najveća bol nastupa oko 6 sati nakon sunčanja ali na svu sreću sve tegobe prođu za najviše tri dana što znači da opekotine od sunca vam neće upropastiti ceo odmor. Ipak, budite pametni pa ne dozvolite da vam opekotine oduzmu ni tri dana.

Šta je sve dobro da se koristi za opekotine od sunca? Mnogo toga a sve su skoro prirodna sredstva u pitanju. Za početak, uzmite hladne obloge ili krpu u koju ste umotali led i hladite mesto na kojem ste izgoreli. Postupak ponavljajte par puta dnevno na po 15 minuta.

Drugi prirodni lek je kupka odnosno mlaka voda u koju ste razmutili tri šolje sirćeta. Sirće će sprečiti da vam izađu plikovi od opekotina od sunca i dosta će vam smiriti iziritiranu kožu. Nemojte se brisati nakon ove kupke, pustite da vam koža upije sirće.

Dobro je da popijete jedan aspirin kako biste ublažili bolove koje osećate kao i da nabavite kreme koje u sebi sadrže umirujuću aloe veru koja prirodno smiruje upaljenu kožu. Poželjno je da za opekotine od sunca uzmete gazu koju ste potopili u hladno mleko i da time tapkate kožu. Mleko će vašoj koži omogućiti proteinsku zaštitu.

Takođe, kao lek za opekotine od sunca se često pominje i hladni krastavac koji ima analgetična svojstva. Uzmite jedan ohlađeni krastavac, izmiksajte ga u blenderu i nanesite ga na opekotine od sunca. Najbolje deluje na opekotine na licu. S obzirom da će vas koža boleti, poželjno je da nosite pamučnu meku odeću koja vam neće iritirati kožu.

Melemi i kupke za opekotine od sunca

Ove prirodne lekove možete slobodno primeniti i na dečiju kožu, opekotine kod dece znaju da budu jako bolne jer oni nisu navikli na toliku bol (pogotovu kada su jako mali). Među melemima koji se koriste za tretiranje opekotina od sunca, neprevaziđeni su svakako jogurt i kiselo mleko koji se nanesu na upaljenu kožu i onda isperu nakon 15 minuta.

Takođe, dosta pomaže kupka u koju ste razmutili malo zobene kaše, zob isto lepo regeneriše kožu. Telo možete pre kupke da namažete sa malo maslinovog ulja koje ste pre toga pomešali sa sirćetom, ovaj melem isto dobro pomaže i leči opekotine od sunca.

Zeleni čaj je izuzetno lekovit za opekotine, dovoljno je da popijete dve čaše pre izlaganja ali nemojte se osloniti samo na čaj. Ovaj napitak je dobar i za opekotine na licu, uzmite dve kesice, potopite ih u hladnu vodu i stavite ih na kapke. Taninska kiselina iz ovog čaja će ublažiti bol i opekotine

Od lekovitih ulja, odlično je nevenovo i kantarionovo koje možete mazati. Čaj od nevena je takođe lekovit, pripremite ga tako što ćete cvet nevena preliti ključalom vodom. Kada se u potpunosti ohladi, natopite njime gazu i mažite opekotine od sunca.

Kako ne biste došli u situaciju da vam koža izgori u tolikoj meri da vam je potreban neki od prirodnih lekova, trudite se da delujete preventivno. Nosite šešire, kreme za sunčanje, mažite se i ne izlažite suncu kada je najjače. Takođe, kada počnete da se ljuštite, to je dobro jer to znači da odumrli, izgoreli sloj kože spada. Nemojte taj sloj skidati sami već pustite da sam otpadne.

Od preparata koje možete kupiti u apoteci po mogima je najbolji izbor Jekoderm mast, ovo odlično sredstvo za opekotine koje proizvodi Galenika se sastoji od ribljeg ulja koje je puno vitamina A neophodnog za regeneraciju izgorele kože.Jekoderm mast je jeftin, dobro je imati ga u kućnoj apoteci i obavezno ga poneti na letovanje.

Bitna napomena: Ukoliko izgorite, trudite se da izbegavate masne kreme i puter jer oni mogu samo još više da zagreju kožu i da utiču na sporiji oporavak. Dakle, samo koristite preparate o kojima smo pisali i nećete imati problema poput glavobolje, mučnine i slično.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply