Možda se pitate „Šta je impetigo?“, a sasvim je moguće da su se u nekom periodu života i kod vas pojavili simptomi ovog oboljenja. Impetigo, poznat i kao medene kraste, je česta bakterijska infekcija kože kod dece, mada može da se javi i kod odraslih osoba.

Osip usled impetiga se obično javlja u obliku grupisanih ranica. Premda obično ne izaziva veće probleme, ranice koje izaziva impetigo deluju veoma ružno. Ukoliko se na vreme ne preduzme lečenje, ranice mogu da dovedu do trajnog oštećenja i mnogo ozbiljnijih komplikacija.

Šta je impetigo?

Impetigo je bakterijska infekcija kože. Izazivaju je dva različita tipa bakterija: sterptokok ili stafilokok. Obično ove bakterija napadaju kožu koja je oštećena posekotinama, ogrebotinama, ujedima, ekcemom ili drugim kožnim oboljenjima. Međutim, impetigo može da se javi i na zdravoj koži.

Kako se prenosi impetigo ?

Ovo oboljenje je izuzetno zarazno i veoma lako se prenosi, bilo fizičkim kontaktom bilo zaraženim predmetima (zajednički peškir, posteljina i odeća). To je jedan od razloga zašto se impetigo često javlja kod dece – lako se prenosi u grupama i mališani se zaraze u vrtiću ili školi. Međutim, odrasli isto tako mogu da se zaraze ako dođu u kontakt sa osobom koja ima impetigo.

impetigo na kozi simptomi

Vrste impetiga

Pošto impetigo izazivaju dve vrste bakterija, postoje i dve vrste infekcija. Simptomi impetiga se razlikuju u zavisnosti od vrste infekcije.

 • Sitnovezikulozni impetigo (nebulozni impetigo) – ovo je najčešći oblik impetiga i javlja se u najvećem broju slučajeva. Simptomi podrazumevaju pojavu sitnih plikova (vezikula) koji brzo prelaze u gnojnice (pustule). Ove gnojnice brzo pucaju i formiraju krastu boje meda.
 • Bulozni impetigo – se ređe javlja, a karakteriše ga pojava velikih plikova ispunjenih tečnošću koja menja boju od žućkaste do tamnije. Ponekad se javlja i gnoj. Nakon pucanja plika se formira žućkasto-braonkasta krasta iz koje curi tečnost. Ovaj tip impetiga je obično bezbolan.

Znaci i simptomi impetiga

Simptomi impetiga su brojni i tipični za ovu infekciju. Premda impetigo može da se pojavi na bilo kom delu tela, najčešće zahvata površine kože na licu, naročito oko nosa i usta.

Kod obe vrste infekcija neki simptomi su isti:

 • osip
 • ranice
 • plikovi
 • otečene žlezde
 • svrab ili nadraženost kože

Kod češćeg oblika impetiga, nebuloznog, infekcija obično počinje sa malim crvenim ranicama koje veoma liče na ujed insekta. Ove ranice brzo prerastaju u gnojnice ispunjene žutom tečnošću. Kada gnojnice puknu, formiraju se kraste koje na kraju prolaze. Premda je impetigo uglavnom bezbolan, ove ranice mogu da svrbe i ponekad su praćene temperaturom.

Kod nešto ređeg buloznog impetiga, formiraju se veliki plikovi ispunjeni gnojem, često na rukama, nogama ili leđima. I ovi plikovi pucaju i formiraju žutu krastu pre isceljenje. I u ovom slučaju mogu da se jave svrab i temperatura.

Uzroci impetiga

Bolest impetigo nastaje kada bakterije inficiraju kožu. Premda je uzrok impetiga samo jedan, postoje brojni faktori koji povećavaju šanse za nastanak infekcije.

Evo nekih od najčešćih faktora koji utiču na pojavu impetiga:

 • posekotine, ogrebotine i ispucala koža
 • osipi (tj. Osip od otrovnog bršljana), ekcem i druga stanja koja iritiraju kožu
 • alergije ili bilo šta što dovodi do upale kože
 • fizički kontakt sa osobom koja boluje od impetiga
 • korišćenje zajedničke posteljine, odeće, peškira, igračaka i drugih predmeta
 • ujedi insekata

Impetigo bolest može da se pojavi i na koži koja je naizgled zdrava, bez uočljivog uzroka. Bakteriju možete da dobijete od brojnih neočekivanih izvora.

Impetigo lečenje – terapija

Srećom, postoje metodi za lečenje impetiga koji veoma brzo stavljaju tačku na ovaj problem.

Najvažnije od svega je da se javite lekaru ako mislite da su kod vas prisutni znaci ili simptomi impetiga. Ukoliko se ne počne lečenje i ne primeni prava terapija, impetigo može da izazove trajno oštećenje i pigmentaciju kože. Osim toga, u retkim slučajevima može da dovede do oštećenja bubrega pa je zato najbolje da se odmah javite lekaru da biste izbegli bilo kakav rizik.

Terapija za lečenje impetiga su obično topičke antibiotičke kreme koje se nanose preko osipa ili plikova. Kod agresivnijih slučajeva, lekar može da prepiše i antibiotike za oralnu upotrebu.

Međutim, postoje i prirodni i kućni tretmani koje možete da koristite u slučaju impetiga.

Prirodni lekovi za impetigo

Higijena

Da li je impetigo zarazan? Da, ali postoje neke radnje koje možemo da preduzmemo i sprečimo širenje zaraze. Impetigo može da dobije svako, međutim, kada se pojavi, pravilna higijena pomaže sprečavanju širenja infekcije. Zahvaćene površine nežno operite toplom vodom i sapunom. Isto tako, često perite ruke, posteljinu, peškire i sav ostali materijal putem koga infekcija može da se prenese. Izbegavajte da dodirujete ili češete lice.

Ishrana

Bakterijska infekcija izaziva upalu kože i zato će antiinflamatorne i antibakterijske namirnice u ishrani pomoći protiv impetiga. Beli luk je moćan antibakterik, takođe. Malo više belog luka u ishrani ili suplementi belog luka, pomažu kod lečenja impetiga. Kao što će antiinflamatorne namirnice poput kurkume sprečiti da se stanje ranica pogorša.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je antibakterik i jedan od najdelotvornijih lekova za bakterijske infekcije svih vrsta. Možete da kupite proizvode za negu kože koji sadrže ulje čajevca ili da u prodavnici zdrave hrane kupite čisto ulje. Nanesite ga tek nakon što malu količinu ovog ulja razblažite nekim uljem koje je prirodni ovlaživač. Mešavina nekoliko kapi ulja čajevca i arganovog ulja naneta na površinu zahvaćenu impetigom, izlečiće infekciju. Dobro se raspitajte o količini ulja čajevca koju smete da koristite jer prevelika doza može da bude opasna.

Impetigo se često javlja kod dece, mada je moguće da ovu kožnu infekciju dobijete i kao odrasla osoba. Srećom, postoje brojni lekovi koji sprečavaju pogoršanje ovog oboljenja kože, kao i širenje infekcije na porodicu i prijatelje. Higijena, ishrana i prirodni lekovi, kada se koriste zajedno, mogu da izleče osip usled impetiga posebno kod odrslih i spreče da se ponovo pojavi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply