ananas dijeta za mrsavljenje

[icegram campaigns=”13765″]

Razvoj nutricionizma doveo je do razvoja velikog broja dijeta. Veliki problem mnogih dijeta jeste što počiva na konzumiranju mnogih namirnica koje nisu najukusnije, tako da kod osoba koje praktikuju ove dijete stvara odbojnost.

Prednost dijeta sa ukusnim a zdravim namirnicama leži u tome što stimuliše osobu da dijetu drži u dužem vremenskom periodu, a da tokom primene same dijete, u svoj organizam unese potrebne količine vitamina i minerala. Studije su pokazale da unošenjem polovine ananasa srednje veličine u organizam se unosi 80 % ukupnih dnevnih potreba organizma za vitaminom C.

Ananas je dobro sredstvo za mršavljenje usled postojanja velikog broja vlakana koje pomažu radu digestivne cevi, tako da se redovnom konzumacijom ananasa stimulieš redovno varenje i otklanjanje štetnih toksina i čestica iz organizma. Svojim antioksidantnim dejstvom, ananas pomaže organizmu da se se izbori sa slobodnim radikalima koji utiču na loše zdravlje imunog sistema.

Ananas – detoks dijeta

Ovo je brza ananas dijeta, koja se preporučuje utreniranim osobama koje su se vratile sa odmora ili ukoliko se najviše 2 nedelje nisu bavile fizičkim aktivnostima.

ananas dijeta

Ova ananas dijeta je brza ali i striktna, a nakon njenog izvođenja, možete se normalno hraniti kao i ranije. Osim ananasa, druge namirnice nisu dozvoljene!

Za pripremu detoks napitka od ananasa, potrebno je oko 2 kilograma ananasa, kao i 4 čaše sveže ceđenog ananasa bez dodatog šećera na dnevnom nivou. 2 kilograma ananasa podelite na 4 – 5 porcija, a između obroka pijte sok do ananasa ukoliko osetite glad.

Pored ananasa, potrebno je da uneste veliku količinu tečnosti u organizam kako bi se telo u što bržem roku rešilo nepotrebnih toksina. Nakon 3 dana, dolazi do gubitka kilograma ( oko 2 kilograma kod dobro utreniranih osoba ).

Petodnevna ananas dijeta

Kod ove dijete, doručak se sprovodi kao i obično. Pored prepisanih ručkova i večera, ananas možete koristiti kao užinu. Kao i kod detoks ananas dijete, potrebno je unositi veliku količinu vode u organizam kako bi se pospešilo varenje.

DAN 1

Ručak: 1 šolja kuvanog pirinča sa karijem ili kurkumom

Večera: 2 pečena krompira srednej veličina, 1 šolja ananasa sečenog na kocke, 1 šolja nemasnog jogurta ili 150 grama kravljeg sira

DAN 2

Ručak: piletina sa ananasom

Večera: 1 šolja ananasa na kocke, račići, salata od zelene salate, celera i krastavca sa dresingom na bazi sira

DAN 3

Ručak: salata od ananasa sa crvenim ljutim papričicama, salata od čeri paradajza i rukole sa dodatkom maslinovog ulja i soka od limuna

Večera: pečena riba, 1 parče ananasa, zelena salata i 1 parče pšeničnog hleba

DAN 4

Ručak: salata od grilovane piletine i ananasa. U salatu možete dodati ljute papričice, majonez, kari u prahu i sveži beli luk.

Večera: supa od celera i 1 parče ananasa

DAN 5

Ručak: 1 komad ananasa i 2 parčeta hleba od celog zrna

Večera: 2 šolje kuvanog pirinča pomešan sa sitno seckanim ananasom

Mediteranska dijeta sa ananasom

Ova ananas dijeta za mršavljenje je manje rigorozna u odnosu na prethodne. Dijeta je ciklusnog dana, sastoji se od dvodnevnog režima koji se ponavlja do dobijanja željenih rezultata.

  1. DAN

Doručak: nemasni jogurt ( oko 200 decilitara ), ovsene pahuljice i oko 100 grama sekcanog ananasa.

Ručak: supa od mešanog povrća sa dodatkom mlevenog žita. U supu se dodaje nekoliko kockica ananasa.

Večera: 200 grama pečene ribe ( preporuka je losos ili tuna ), salata od šargarepe, paprike i paradajza i sitno seckanog ananasa

  1. DAN

Doručak: napravite smuti od ananasa, pomorandže, kivija i grejpfruta

Užina: nemasni jogurt sa seckanim ananasom

Ručak: pečeno ćureće meso, grilovane paprike i tikvice sa malo maslinovog ulja, 2  parčeta integralnog hleba i kriška ananasa

Večera: supa od celera i tikvica, 1 kuvano jaje, pire od spanaća i sitno seckanog ananasa

Usled primene ove dijete, za otprilike 10 dana dolazi do javljanja pozitivnih rezultata. Tajna uspeha ove dijete jeste što se zasniva na ukusnim namirnicama, tako da je osobe rado praktikuju, a nakon 2 nedelje, poželjno je napraviti pauzu od 6 dana kako bi se meni obogatio drugim zdravim namirnicama koje nisu uključene u ovu dijetu.

Zašto je ananas dobar za mršavljenje?

Ananas je jedinstvena i preukusna biljka koja je siromašna kalorijama, ali ima dovoljnu količinu šećera koja može da zadovolji potrebu osobe za fruktozom. Ananas je poznat po postojanju veoma značajnog enzima, koji se naziva bromelain, koji utiče na zdravlje imunog sistema, pomaže u sagorevanju suvišnih masti i i pomaže u lečenju degenerativnih oboljenja. Zbog svog znatnog doprinosa u regulaciji masti u organizmu, bromelain se u sportskom svetu naziva i “fitnes enzim” – sagorevanje masti je brzo, dugotrajno i nakon pravilne konzumacije, teško dolazi do ponovnog nakupljanja masnih čestica.

Naučnici su otkrili da samo 1 gram bromelaina može da sagori više od 900 grama masti!

Dijetolozi savetuju konzumiranje 1 čaše soka od ananasa dnevno kao i ubacivanje šnita ananasa u svakodnevnu ishranu.

Saznajte više>>> Sok od ananasa

Pored bromelaina, ananas sadrži i druge enzime koji regenerišu telesne ćelije, a imaju i anti ejdžing efekat, te se koriste u tretmanima kože. Ananas je bogat vitaminima C, B1, B2, B12, A, a sadrži i brojne vredne minerale kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, jod i mangan.

Tokom dijete, pažljivo birajte komade ananasa. Dijetolozi preporučuju korišćenje ne toliko zrelih ananasa, pošto brojne studije dokazuju veću koncetraciju bromelaina upravo u ovim komadima. Naravno, potrebno je navići se na ukus ovakvih plodova pošto su malo kiseliji, ali mnogima ovaj ukus još više odgovara.

Bromelain za zdravlje organizma

Pored uticaja na redukovanje masti u organizmu, bromelain ima veliku ulogu u očuvanju zdravlja.

– smanjuje zapaljenje tkiva nosa i sinusa, naročito nakon težih hirurških intervencija

– odličan je kao suplement medikamentoznoj terapiji zapaljenskih bolesti creva ( pogotovo pomaže u lečenju ulceroznog kolitisa )

– pomaže bržem uklanjanju mrtvog ili oštećenog tkiva nakon težih opekotina ( debridman rane )

– prevenira nakupljanje vode u plućima i nastanak edema pluća

– opušta mišiće trbušnog zida

– stimuluše pravilne mišićne kontrakcije

– usporava krvarenje

– poboljašava absorpciju antibiotika

– poboljava učinak anti – ejdžing materija, tese dosta koristi u kozmetičkoj industriji

– uklanja slobodne radikale iz organizma i time podstiče ćelije imunskog sistema da se bore protiv stranih antigena