devojka-zdravlje-trening

Sa protokom godina gomilaju se mnoga pitanja, promišljamo o stvarima koje nas, kao mlađe, uopšte nisu interesovale. Jedna od stvari koja je posebno zanimljiva je i kako održati mladalački duh, budući da zalazimo ponekad u ozbiljne, zrele godine.

Ovo pitanje u sebi sadrži više slojeva odgovora. Zato ćemo se fokusirati na one koje smatramo najvažnijima, kako bismo došli do suštine problema koji nas zanima. Fokus mora biti na održavanju duha, ali i fizički izgled je ovde podjednako važno pomenuti, pošto nas on i te kako održava u formi.

Nega lica

Nega lica je veoma važna, naročito u poznim godinama. Ipak, mladolikost nakon 60. ne može doći preko noći. Zato je bitna konstantna nega lica još od mlađih dana, da bi lice bilo mladoliko i u kasnijem životu. Mladim licem smatramo ono gde je sve na svom mestu. Bitno je da ništa ne visi i da su bore, kojih mora biti, ne previše primetne.

Savetuje se da nega lica podrazumeva obavezno čišćenje, što od šminke, što od nečistoća koje se nalaze u vazduhu. Bez toga, lice ne može ni da upije kreme koje se na njega stavljaju, pa su problemi sa hidratacijom veći.

Dakle, čišćenje, nekada čak i dvostruko, svakako treba da postoji. Piling kože je jako važan i ne treba da izostane, jer se tada skida sloj izumrle kože, koji je takođe veoma bitan ako želimo da kasnije lice dobro upije kreme.

Pre krema, tu su serumi. U poznim godinama naročito važno ih je koristiti jer se u njima nalazi gro aktivnih sastojaka. Naravno, što se tiče krema, one treba da budu ozbiljne, hranljive, kako bi koža upila sve što je potrebno. 

Sve češće žene u godinama posežu za estetskom hirurgijom, kao i tretmanima koji se mogu pronaći u salonima lepote. Popularni su  hijaluronski fileri i botoks, a od tretmana mezoterapija, mezoporacija i laserske varijante. Ono što je važno, ako se odlučite za neki od ovih tretmana i zahvata, jeste da budete umereni i da se konsultujete sa lekarom oko toga  šta je dobro za vas.

Neke žene deluju podmlađeno jako kratko vreme, a onda se lice izobliči i izgubi svoj prvobitni oblik. Svedoci smo velikih promašaja po pitanju dodavanja hijalurona i botoksa, zato pažljivo. Kao i sa tretmanima, mada tu manje može biti greške.

Za mladalačkiji izgled važno je i kako ćete se šminkati. Kad je lepa koža, onda je šminka samo ukras. Imajte na umu, manje je više. Nikako se u poznim godinama ne treba šminkati napadno.. Samo umerenom šminkom može se postići savršen izgled.

Nega tela

Pored dobre fizičke kondicije, veoma je važna i nega tela. Kremice za lice su važne, ali i kreme za telo nam pomažu da koža bude baršunasta. Mnoge od njih služe da podignu tonus i zategnu telo, barem ono što vežbe nisu uspele.

Celulit je jedan od velikih problema žena, zato razni gelovi, ulja i masaže i te kako mogu pomoći. Neko bazno ulje, kao što je maslinovo, može se pomešati sa nekim od eteričnih ulja i tako da se stvori spa užitak za telo i za čula.

To je nešto što se može uraditi kod kuće, a još bolje je ako vam to stručna lica urade u salonu.

Boravak u prirodi

Jedna od stvari koja nam oduzima od životnosti je svakodnevni stres. On je neminovan u modernim uslovima života i veoma je teško napraviti otklon u odnosu na društvene teme koje nas okružuju. Poslovi koje u današnje vreme obavljamo su i te kako napeti i donose ponekad svakodnevne glavobolje.

Ono što sada većina misli je kako mi taj stres nikako ne možemo da izbegnemo. On je tu, vreba nas iza svakog ugla i nemoćni smo da mu se efikasno suprotstavimo, nažalost. Ipak, ima nešto što svako od nas može uraditi za sebe i tako se barem malo skloniti od svih stresova koji ga muče. Ujedno, i duh će se podmladiti. Reč je o boravku u prirodi!

Da, i ovde će mnogi pomisliti kako ne možemo ni tek tako boraviti u prirodi kada živimo u gradu. Ipak, postoje slobodni trenuci koje, sa porodicom ili samostalno, treba iskoristiti za boravak u sredini koja odiše prirodnošću. To može biti planina, selo ili pak more, ako ste u mogućnosti. Uglavnom, treba da bude nešto što će vama i vašim čulima pomoći da se opustite i zaboravite na stres.

Te male dopune energije su od izuzetnog značaja. Kako starimo, tako sve veću potrebu imamo da poniknemo u sebe i podsetimo se onih pravih vrednosti koje su nam od značaja. Činjenica da znamo biti sami sa sobom i povezani sa prirodom i te kako nam može održati psihičku stabilnost u vremenima kada je teško okrenuti se sebi.

Priroda nam pored čistog vazduha daruje i mir na kakav ponekad zaboravimo. Te male dopune energije koje možemo praktikovati s vremena na vreme su od ključnog značaja da zadržimo mladalački duh i ne potonemo u uobičajenu apatiju koja vlada oko nas. Ta apatija ponekad je odlika i mladih, ne samo starijih ljudi. Za to priroda i saglasje sa njom mogu biti pravi lek.

Fizička aktivnost i ishrana

Jedna od ključnih stvari kada je mladolikost u pitanju svakako je i fizička aktivnost. Mladolikijima i mlađima duhom smatramo one koji su u kondiciji i bez viška kilograma. To je moguće postići samo i ako pazite šta jedete i redovno ste fizički aktivni.

Hraniti se zdravo u svim prilikama uopšte nije lako, toga smo svi svesni. Nekih dana se svedemo na brzu hranu, hteli da to priznamo ili ne. Ne stižemo da se pozabavimo svojim jelovnikom. A samo nekoliko dana nepažnje je u određenim godinama dovoljno da se kilogrami nagomilaju.

Hrana bi trebalo da se bazira na svežem voću i povrću. Koliko god to nama bilo dosadno i neprivlačno za jelo, to je najzdravija i najlakša varijanta, budući da nema pečenja i prženja koje nam stvara probleme sa kilogramima.

Pored toga, nekoliko puta nedeljno fizičke aktivnosti oporavlja telo, ali i dušu. Vežbanjem se gube kilogrami, oblikuje se telo, ali se luči i endorfin, hormon sreće koji nam omogućava da sa manje stresa plovimo kroz situacije koje nas opterećuju.

Neki preferiraju ozbiljne i teške vežbe u teretani, a neki su samo okrenuti stvarima poput šetnje ili džoginga. Veoma mogu pomoći i vežbe koje radite kod kuće. Potrebno je samo da se fokusirate na one delove tela koji vas čine nezadovoljnima i na njima više da radite.

Naravno da će to doprineti razvoju mladalačkog duha. Ove aktivnosti podrazumevaju i druženje. Ako se družite, naročito sa mlađima, onda su sve šanse da ostanete u dobrom duhu i raspoloženi dugo vremena.

Putovanje i istraživanje

Dobar način da održite svoj mladalački duh jesu i putovanja. Svako putovanje je nova priča za sebe i istraživanje u koje se upuštate osvežava svaku poru vašeg bića. Ono što je važno, to je da ohrabrite sebe da izađete iz svoje zone komfora.

Ljudi sebe uskraćuju za putovanja pod raznim izgovorima, najčešće neprilagodljivosti i neudobnosti, dugog puta za koji nemaju strpljenja. Sve su to samo puki izgovori, reći će oni koji stalno putuju i biće potpuno u pravu.

Ne mora to da bude daleka destinacija. S vremena na vreme možete priuštiti sebi neki kraći put sa dragom osobom, gde ćete, pored toga što upoznajete nove predele ili se podsećate starih, obnoviti i veze sa bliskim osobama.

Svako putovanje nosi novu energiju, koja nas okrepljuje u nekom novom, pozitivnom smislu. Tu su opet i nova prijateljstva, koja čoveka obogaćuju i čine večito mladim.

Izlasci i provod

U nekom periodu života izlasci i noćni život zamenjuju se nekim mirnijim aktivnostima i to je sasvim u redu. Nije ista energija i ne može se sa podjednakim žarom izlaziti u dvadesetim i u četrdesetim godinama, naročito ako se formira porodica.

Ima onih koji ne formiraju porodicu, ali ako i njih pitate, ipak nije isti intetnzitet i doživljaj provoda koji se tada dešava. Složiće se svi, pak, da ni odlazak u drugu krajnost, nije nešto što nužno treba da prija.

Ako želite da održite mladalački duh, važno je da ne zaboravite ponekad i dobro da se zabavite. Oni koji se osećaju mladima nekad, iako ne često, umeju da luduju do kasnih večernjih sati, bez griže savesti.

Neko će reći, nezrelo i bespotrebno. Međutim, u mladosti češće, a u nekim poznijim godinama barem ponekad treba pustiti kočnice i dati sebi oduška. To će, u pojedinim situacijama, pozitivno uticati na vas u smislu vraćanja samopouzdanja i dobrog osećaja. Kada pritisnu obaveze i kada se umorimo od svakodnevice, lepo je i da se prisetimo mladosti. To će nas osvežiti.

 

Na kraju

Važno je imati u vidu ceo obuhvat stvari ako želite da postignete to da vas i u nekim zrelim godinama ne napusti mladalački duh. To nije samo izgled, odmah da se razumemo. Neke žene izgledaju sjajno, a duhom su starije od sopstvenih baka.

Sa druge strane, ako smo u glavi postigli mladost, šteta je da i telo ne prati to stanje duha. Zato treba raditi na svim segmentima života, da bi se postiglo kompletno ispunjenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply