Šta je bilurbin

Bilirubin je braonkasto-žuta supstanca pronađena u žuči. Proizvodi se kada je jetra razlaže stare crvene krvne ćelije (eritrocite). Bilirubin se zatim uklanja iz tela preko stolice (izmeta) i daje stolici njenu normalnu boju.

Bilirubin cirkuliše u krvi u dva oblika:

Indirektni (ili nekonjugovani) bilirubin. Ovaj oblik bilirubina se ne rastvara u vodi (nerastvoran je). Indirektni bilirubin putuje kroz krvotok do jetre, gde se menja u rastvorni oblik (direktni ili konjugovani).

Direktni (ili konjugovani) bilirubin. Direktni bilirubin se rastvara u vodi (rastvorljiv je), a dobija se iz indirektnog bilirubina u jetri.

Ukupni bilirubin i direktni bilirubin se mere direktno u krvi, dok se nivo indirektnog bilirubina izvodi iz rezultata ukupnog i direktnog bilirubina.

Povišen bilurbin u krvi        

Kada je prisutan povišen bilirubin u krvi, koža i beonjače postaju žuti, tj. javlja se žutica. Žutica može biti uzrokovana bolešću jetre (hepatitis), poremećajima krvi (hemolitička anemija) ili začepljenjem žučnih puteva koji omogućavaju da žuč prođe od jetre do tankog creva.

Blaga žutica kod novorođenčadi obično ne izaziva probleme. Ali previše bilirubina (hiperbilirubinemija) kod novorođenog deteta može dovesti do oštećenja mozga (kernicterus) i drugih ozbiljnih problema. Tako da, neke bebe koje razvijaju žuticu možda zahtevaju lečenje da se spusti nivo bilirubina.

smanjiti bilurbin u krvi

Zašto se radi test za bilirubin?

Test za bilirubin se koristi za:

– proveru funkcije jetre u potrazi za znacima bolesti jetre, poput hepatitisa ili ciroze, ili efekata lekova koji mogu da oštete jetru

– da se otkrije da li je nešto blokiralo žučne puteve; ovo se može javiti ako postoji kamen u žučnoj kesi, kod tumora pankreasa ili drugih uslova

– da bi se utvrdilo stanje koje izaziva povećano razaranje crvenih krvnih zrnaca, kao što su hemolitička anemija ili hemolitičke bolesti novorođenčeta

– da se odluči o tome da li je novorođenoj bebi sa neonatalnom žuticom potrebna terapija; ove bebe mogu zahtevati lečenje sa posebnim svetlima, što se zove fototerapija. U retkim slučajevima, može biti potrebna transfuzija krvi.

Nivoi bilirubina kod odraslih – normalne vrednosti

Tip bilirubina            nivo bilirubina

  • ukupni bilirubin        0.0-1.4 mg/dl ili 1.7-20.5 mcmol/l
  • direktni bilirubin       0.0-0.3 mg/dl ili 1.7-5.1 mcmol/l
  • indirektni bilirubin    0.2-1.2 mg/dl ili 3.4-20.5 mcmol/l

Povišen bilirubin u krvi može da ukazuje na:

– Neke infekcije, poput infekcije žučne kese ili holecistitis.

– Neke nasleđene bolesti, poput Gilbertovog sindroma, uslova koji utiče na to kako jetra obrađuje bilirubin. Iako žutice može da se javi kod ljudi sa Gilbertovim sindromom, stanje nije štetno.

– Bolesti koje prouzrokuju oštećenja jetre, poput hepatitisa, ciroze ili mononukleoze.

– Bolesti koje prouzrokuju blokadu žučnih puteva, poput žučnih kamenaca ili raka pankreasa.

– Brzo uništavanje crvenih krvnih zrnaca u krvi, kao što je usled anemije srpastih ćelija ili alergijske reakcije na krv dobijenu tokom transfuzije (zove se transfuziona reakcija).

– Lekove koji mogu povećati nivo bilirubina. Ovo uključuje mnoge antibiotike, neke vrste kontraceptivnih pilula, diazepam (Valium), Flurazepam, indometacin (Indocin) i feniton (Dilantin).

Povišen bilurbin u mokraći

Povišen bilirubin u mokraći najčešće ukazuje nа oštećenje ili bolesti jetre.

Povišen bilirubin u mokraći može biti posledicа: bolesti žučnih puteva, kamena u žuči, ciroze jetre, hepаtitisa, drugih oboljenje jetre, tumora jetre ili žučne kese.

povisen bilurbin u urinu

Kako smanjiti povišen bilurbin u krvi          

Kako sniziti bilurbin?

Limun

Limun može da pomogne u lečenju žutice zbog njegovih lekovitih svojstava na jetru. Kako je diuretik po prirodi, limun podstiče proizvodnju urina, tako da se štetni otpadni proizvodi, uključujući i bilirubin, eliminišu iz organizma. Pored toga, on stimulišu proizvodnju žuči i povećava mineralnu apsorpciju.

Razredite sok od pola limuna u jednoj čaši vode i popijte tri ili četiri puta dnevno tokom dve do tri nedelje.

Takođe možete pomešati sok od jedne polovine limuna i prstohvat soli u 1/2 čaše vode. Pijte ovo tri puta dnevno nekoliko nedelja.

Alternativno, dodati osam do 10 listova limuna u šolju ključale vode. Pokrijte i pustite da odstoji oko pet minuta. Procediti i piti dva puta dnevno nedeljama.

Ječam

Još jedan efikasan lek za snižavanje bilirubina u krvi je ječam. Ječam deluje kao diuretik i pomaže da se izbace štetne materije iz organizma, kao i bilirubin iz tela.

Dodati jednu šolju ječma na oko 3 litra vode. Kuvajte ga nekoliko sati, procedite i ostavite da se ohladi. Dodajte sok od limuna, so i šećer za ukus. Piti četiri do pet čaša ječmene vode dnevno dok simptomi ne nestanu.

Alternativno, možete pomešati jednu kašičicu pečenog ječma u prahu u jednoj šolji vode. Dodati jednu kašičicu meda, dobro izmešati i piti to dva puta dnevno dok žutica ne prođe.

Kurkuma

Kurkuma je bogata jedinjenjem poznatim kao kurkumin koji pomaže u procesu detoksikacije jetre. Kurkumin sprečava da alkohol i drugi štetni toksini oštećuju jetru. Plus, njegova medicinska i lekovita svojstva obezbeđuju brži oporavak.

Pomešajte 1/4 kašičice kurkume u prahu u čaši tople vode. Popijte ovo dva ili tri puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

Alternativno, možete pomešati jednu kašičicu kurkume u prahu, sveže isceđen sok od jednog limuna, prstohvat aleve paprike i jednu malu kašiku meda u jednoj šolji tople vode. Popijte ovo jednom dnevno tokom nekoliko nedelja.

Đumbir

Đumbir je prirodan detoksifikator i takođe štiti jetru od raznih problema i osigurava njeno normalno i nesmetano funkcionisanje. Kako smanjiti povišen bilurbin u krvi uz pomoć đumbira?         

Izdvojte sok od malog komada đumbira.

Pomešajte 1/2 kašičice ovog soka sa jednom kašičicom svakog od soka od nane i od limete. Dodati jednu kašiku meda.

Konzumirajte ovu mešavinu tri ili četiri puta dnevno tokom dve nedelje.

Rotkvice

Rotkvice su veoma dobre za jetru i stoga su dobar lek za povišen bilirubin. One takođe deluju kao snažan detoksifikator da pročiste krv i da eliminišu štetne toksine i otpad, uključujući i bilirubin, iz tela. I rotkvice i njihovo lišće se mogu koristiti u lečenju žutice.

Ekstrakujte sok od nekoliko listova rotkvice. Piti jednu čašu ovog soka dva puta dnevno tokom oko 10 dana, kako bi se osigurao brži oporavak. Takođe možete dodati jednu kašičicu tucanog bosiljka u ovaj sok.

Alternativno, jedite sveže rotkvice, pogotovo crne rotkvice svako jutro tokom dve nedelje. Možete ih jesti u salatama ili supama.

Paradajz

Visok iznos likopena prisutan u paradajzu može pomoći u smanjenju oštećenja jetre i olakšati oporavak od žutice. Takođe, paradajz deluje kao moćan detoksifikator, što znači da može efikasno eliminisati štetne toksine iz tela, kao i bilirubin.

Kuvati pet svežih paradajza u dve šolje vode tokom 10 do 15 minuta.

Uklonite kožu i mešajte paradajz.

Pritisnite ih na sito da izdvojite sok.

Dodajte prstohvat soli i bibera u sok od paradajza.

Pijte jednu čašu ovog soka svako jutro na prazan stomak.

Pratite ovaj lek jednom dnevno tokom najmanje dve nedelje.

Bademi

Snižavanje povišenog bilirubina je moguće i pomoću badema. Bademi će pomoći da uklonite otpad iz krvi, bore se protiv infekcije i igraju važnu ulogu u pružanju podrške funkcionisanju zdrave jetre. Plus, bademi su bogati hranljivim materijama kao što su vlakna, riboflavin, magnezijum, gvožđe i kalcijum koji su dobri za jetru.

Potopite 8 do 10 badema, zajedno sa dva ili tri sušena datuma i tri ili četiri mala kardamoma u vodi preko noći.

Sledećeg jutra, uklonite kožu od badema i semenke iz datuma.

Stavite sve sastojke u blender da se napravi fina pasta.

Umešati dve kašičice šećera i jednu kašičicu putera.

Jedite ovu mešavinu jednom dnevno tokom dve nedelje.

Šargarepa

Šargarepa je još jedan efikasan lek za povišen bilirubin. Ovo narandžasto povrće je veoma efikasno u čišćenju jetre. Plus, šargarepa je bogata beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A, hranljivu materiju potrebnu za jak imuni sistem i brži oporavak.

Popijte čašu soka od šargarepe svakog dana da se poboljša stanje jetre.

Takođe možete jesti šargarepu u vidu pirea, kuvanu ili u salati da se ubrza proces ozdravljenja.

Sladić

Sladić se smatra velikim čistačem jetre. Sladić može ukloniti nagomilavanje otrovnih metaboličkih supstanci u telu povećanjem sposobnosti jetre da filtrira ovaj štetni otpad.

Kako smanjiti povišen bilurbin u krvi uz pomoć sladića?

Napravite fini prah od jedne kašičice svakog od smrvljenog korena sladića, semena cikorije i kamene soli. Uzmite 1/2 kašičice ove mešavine sa vodom dva puta dnevno tokom najmanje dve nedelje.

Alternativno, možete dodati jednu kašiku drobljenog korena sladića i jednu kašičicu mlevenog đumbira u 250 ml ključale vode. Dozvolite da krčka 10 minuta. Procedite i dodajte jednu kašičicu limunovog soka. Popijte ovo jednom dnevno tokom nekoliko dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply