Među ljubiteljima egzotičnog rastinja, kaktus ima gotovo kultni status, pa nije ni čudo što u svetu izlazi nekoliko desetina časopisa o njegovom uzgajanju.

Najviše kaktusa iz porodice Cactacea koja broji nekoliko hiljada vrsta, uspeva u sušnim predelima Meksika van svog prirodnog staništa kaktus se gaji kao ukrasna biljka i mada su mu potrebe vrlo oskudne, nipošto nijejednostavan za održavanje.

Stara indijanska plemena u Meksiku, Centralnoj i Južnoj Americi, koristila su kaktuse u razne svrhe: plodovi i meke stabljike ovih neobičnih biljaka služili su im za ishranu, od drvenastih delova pravili su razne predmete, a bile su neizostavne u i obredima koji su se izvodili u čast bogova. Domoroci iz tjh krajeva verovali su u čudesnu moć kaktusa i izrađivali su od njih talismane za zaštitu od bolesti, groma, krađe i raznih drugih nevolja, no ono što je, osim zanimljivog izgleda biljaka, zainteresovalo evropske osvajače jeste njihovo omamljujuće i halucinogeno dejstvo, pa su počeli da ih donose s putovanja.

kaktus

Prvi pokušaji sadnje kaktusa na Starom kontinentu nisu bili uspešni, ali su se neke vrste s vremenom prilično odomaćile, prevashodno u mediteranskom pojasu. Malo pomalo, ljubitelji egzotičnog bilja otkrivali su tajne njihovog uzgajanja da bi u XIX veku mnogi od njih postali strasni kolekcionari bodljikavog sukulenta i retki primerci plaćali su se suvim zlatom. U dvadesetom veku „kaktusomanija” je doživela punu ekspanziju, pre svega zahvaljujući tome što su cene ovih biljaka znatno opale, pošto su počele da se uzgajaju iz semena, pa uzgajivači više nisu morali da se oslanjaju isključivo na uvoz iz Srednje i Južne Amerike. Danas postoji mnoštvo časopisa namenjenih ljubiteljima kaktusa, ova biljka masovno se gaji u specijalizovanim rasadnicima, a broj kolekcionara i onih koji žele da ga imaju u svom domu iz godine u godinu raste. Razlog za to nije samo egzotična lepota bodljikavog pustinjaka, već i činjenica da se na maloj površini može uzgajati mnoštvo primeraka koji tako grupisani često predstavljaju spektakularan prizor.

kaktusi u sobi

Skroman, a zahtevan

Majka priroda obdarila je kaktuse nizom osobina zahvaljujući kojima preživljavaju i tamo gde “normalno” rastinje nikada ne bi opstalo. Njihovo tkivo akumulira vodu i hranljive materije u tolikim količinama da bez vode mogu da prežive mesecima, ponekad godinama. Listove, koji kod normalnih biljaka obavljaju transpiraciju i ispuštaju vodu, kaktusi nemaju ili postoje u vidu tmja (koje štiti biljku od žednih životinja), dok stabljika zadržava vlagu i zadužena je za fotosintezu (sadrži hlorofil pa je zato zelena). Svi uzgajivači i ljubitelji kaktusa slažu se u jednom – koliko god na prvi pogled delovalo jednostavno, održavanje ovih biljaka zahteva dobro poznavanje i striktno poštovanje njihovog prirodnog ritma i specifičnih potreba.

Po obliku, kaktusi se dele na stubaste, sa izduženim, tanjim ili debljim stablom koje se grana pri dnu, često i sa strane (u obliku kandelabra); epifite, s mekanim, padajućim granama, i okrugle, inače najpopularnije među ljubiteljima ovih biljaka, s pravilnom loptastom, ponekad pljosnatom ili formom poput diska; prelazni oblik između stubastih i loptastih jesu cilindrični, valjkasti kaktusi, dok mnoge od ovih vrsta, zbog velikog broja izdanaka, imaju grmolik izgled. Veliki broj njih prekriveni su bodljama, igličastim, čekinjastim, vretenastim ili poput niti, koje očvrsnu tek kada sazru i izgube vodu.

kaktus cvet

Kako mu izmamiti cvet

Kaktusi cvetaju jednom godišnje, a cvetovi su im zaista nesvakidašnje lepi, jarkih boja i zanimljivih oblika. Nažalost, u toj lepoti uživaćete samo nekoliko dana, a da bi vaš ljubimac uopšte cvetao, morate striktno poštovati pravila koja se odnose na održavanje u periodu mirovanja, što se pre svega odnosi na temperaturu. Dakle, ako želite da izbaci pupoljke, zimi ga ne smete držati u prostoriji s centralnim grejanjem, a kada otopli, obavezno ga iznesite napolje.

Kaktus sadnja i nega

Za početak, kaktusu treba obezbediti adekvatnu zemlju koja se sastoji od podjednake količine peska, gline i komposta od lišća, uz dodatak u vidu kamenčića ili komadića cigle, koji će obezbediti propusnost i bolju drenažu. Posadite ga u plastičnu i keramičku saksiju jer posuda od terakote oduzima korenu vlagu i previše isušuje biljku. Veoma je važno poštovati period mirovanja (u većini slučajeva to je zima, mada mnoge vrste miruju i leti, na tropskim temperaturama), kada biljku ne bi trebalo držati na temperaturi višoj od 5 C, niti je zalivati. Čim počne da formira izdanke, mora se premestiti na svetio i toplo mesto i postepeno započeti zalivanje: u proleće i jesen voda (koja ne sme da bude hladnija od temperature vazduha) dodaje se u proseku na svakih deset, a leti na pet dana, uz češće orošavanje. Postoji još nešto što morate znati o kaktusima: leti, na ekstremnoj vrućini, biljka će napraviti pauzu da bi ograničila potrošnju vode. U ovom periodu zaliva se tek pomalo, ne treba je prihranjivati, mada se đubrenje ne preporučuje ni kada je u punom vegetativnom zamahu ukoliko je posađena u zdravu, rastresitu zemlju.

Ako mislite da je ovaj žilavi pustinjak otporan na štetočine – prevarili ste se. Kaktus još kako može stradati od pošasti kao što su štitasta vaš (skida se sa stabljike vatom natopljenom mešavinom alkohola i vode), a pogotovo opasni crveni pauk, koji se mora tretirati odgovarajućim hemijskim preparatima.

Kombinacija različitih vrsta kaktusa u širokoj posudi sjajan je detalj u enterijeru, da ne govorimo o bodljikavoj „baštici” na polici, prozorskoj dasci ili u nekom svetlom uglu sobe…

Toliko neobičnih oblika i boja, a još kad procvetaju… Akcenti u vidu kaktusa odavno su klasika u dizajniranju enterijera, ali arhitekte i dalje osmišljavaju rešenja koja iznova fasciniraju, i to ne samo pasionirane ljubitelje ovog egzotičnog cveća već sve one kojima je važno da prostor odiše originalnošću i specifičnim šmekom.
Najzanimljivije je to što se kaktusi dobro slažu sa svim stilovima, bilo daje reč o rustičnom, ultramodernom ili klasično uređenom enterijeru. Ako razmišljate o tome da svoj dom osvežite zanimljivim detaljem, kaktusi su idealno rešenje: posudu s atraktivnim bodljikavcima po čijoj ćete površini posuti šarene kamenčiće možete držati na stolu, lepo će izgledati ako ih poredate na policu ili dasku od prozora, a pun pogodak biće i mali, stakleni terarijum u kojem ćete kombinovati atraktivne vrste kaktusa. U kombinaciji sa ostalim cvećem delovaće fenomenalno i na terasi, ali vodite računa o tome da ove ljupke biljke ne podnose hladnoću.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply