bljust biljka

Bljušt biljka

Bljušt biljka (lat. Tamus communis) u narodu je još poznata i pod nazivima zmijino grožđe i kuka. Bljušt je višegodišnja biljka koje može da dostigne visinu do 3 metra. Njena stabljika je tanka i vijugava sa naizmenično raspoređenim šiljastim i srcolikim tamnozelenim listovima. Njeni cvetovi su žute boje i složeni su u grozdaste cvasti, a njen plod su bobice, koje su bez mirisa, ukusne i slatkaste, ali otrovne.

Bljušt raste po celoj Srbiji, na senovitim i vlažnim mestima ‒ na livadama, u bukovim i hrastovim šumama, a vrlo često raste i uz ograde i grmlje. Cveta u periodu od maja do juna. Njen plod i cvet beru se u vreme cvetanja, a koren u jesen.

Bljušt koren i plod

Mladi plodovi ove biljke beru se u rano proleće, koren u jesen, po potrebi i u vreme vegetacije, a list u vreme vegetacije. Svež koren bljušta deluje jako brzo nadražujuće na kožu, pa prilikom njegovog vađenja treba nositi zaštitne rukavice.

bljust kao lek

Bljušt lekovitost

Ova lekovita biljka sadrži sluz, steroidne saponozide, jedinjenja slična histaminu i kristale kalcijumovog oksalata. Kada je plod bljušta u pitanju, on sadrži otrovne sastojke, šećer i pektin. Postoje čak i zabeleženi smrtni slučajevi nastali prilikom konzumiranja plodova bljušta, zato se on nikako ne sme koristiti za unutrašnju upotrebu.

Svež koren bljušta koristi se za lečenje reume, išijasa, krstobolje, kao i za modrice, potkožne izlive krvi, ispucale kapilare i razne hematome. U nekim kulturama se bljušt koristi i za lečenje bolesti kože, regulisanje nivoa krvnog pritiska i virusnih infekcija. Ipak, pri upotrebi ove biljke treba biti veoma oprezan, jer su njeni delovi otrovni.

Napomena: Bljušt nikako ne smeju koristiti trudnice! Prilikom korišćenja ove lekovite biljke morate biti veoma oprezni i strogo se pridržavati uputstava koja vam je dao onaj ko se u to razume. Zato se obavezno pre upotrebe bljušta obavezno posavetujte sa lekarom ili sa skupljačem lekovitih biljaka.

Bljušt za reumu

Za lečenje reume koristi se koren bljušta tako što se utrlja na bolno mesto. Takođe, za lečenje reume možete napraviti i obloge od narendanog bljušta ‒ narendajte koren bljušta i ostavite ga da odstoji potopljen u alkoholu 12 sati. Oblogu ne smete držati duže od 5 do 10 minuta.

Napomena: Jako je važno da odmah nakon skidanja obloge problematičnu regiju namažete nekom kremom ili mlekom kako se ne bi pojavila iritacija u vidu plikova ili rana. Nikako nemojte delove biljke bljušt direktno nanositi na kožu, jer može izazvati ozbiljne kožne probleme.

Ekstrakt od bljušta

Ekstrakt od bljušta se koristi za kostobolju i lečenje raznih hematoma. Ekstrakt od bljušta možete i sami napaviti kod kuće i to tako što ćete koren dobro oprati, sitno ga iseckati, usitniti ga u blenderu i potom pomešati sa 200 ml vode.

Koristi se tako što se veoma mala doza nanosi na obolela mesta, odnosno na krvave podlive, modrice, ispuale kapilare, razne hematome itd.

Tinktura od bljušta

Takođe možete napraviti i tinkturu od bljušta koja pomaže kod istih tegoba kod kojih pomaže ekstrakt od bljušta. Tinkturu napravite tako što ćete 1 kašiku dobro opranog korena bljušta potopiti u 1 dl 60% alkohola, ostaviti da odstoji 12 sati i potom procediti. Tinkturu možete primenjivati tako što ćete njome jednostavno masirati obolela mesta ili od nje praviti obloge.

Ulje za masažu od bljušta

Ulje za masažu od bljušta koristi se za masiranje bolnih mesta na koži. Možete ga sami napraviti tako što ćete 1 kašiku sitno seckanog korena bljušta ostaviti da odstoji 12 sati u 1 dl rakije i potom procediti. Ovim uljem masirajte bolna mesta, naročito kod reumatskih tegoba.

Mast od bljušta

Mast od bljušta je pogodna za kožna i reumatska oboljenja, kao i za lečenje hematoma, modrica i ispucalih kapilara. Masto od bljušta možete napraviti tako što ćete rastopiti 200 g svinjske masti, u nju dodati tinkturu od korena bljušta i mešati sve dok alkohol iz tinkture ne ispari. Kad alkohol ispari, sklonite sa vatre i vruće sipajte u staklene posude. Mast od bljušta čuvajte u frižideru.

Ono što iritira kožu, a što sadrži biljka bljušt jesu kristali kalcijumovog oksalata. Zato je pre nanošenja bilo kog melema od bljušta potrebno problematičnu regiju namazati uljem. Ako su na koži otvorene pore, melem će dublje prodirati u kožu i iritacija će biti jača.

Još jednom napominjemo da je bljušt smrtonosno otrovna biljka i nikako se ne sme koristiti za unutrašnju upotrebu, a i prilikom spoljne upotrebe morate biti veoma oprezni, jer otrov prodire kroz kožu. Zato je možda bolje da za pomenute tegobe potražite neki drugi prirodni lek kako biste izbegli nepotrebne komplikacije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply