gajenje manga iz semena

Uz malo vremena i strpljenja, uzgoj manga je prilično lak – bilo iz semena ili iz male biljke koju prodaju neki rasadnici. Posadite u saksiji ili svojoj bašti ovo tropsko voće, pa ćete uživati u njegovom drvetu u punoj veličini za kratko vreme.

Kako posaditi mango?

Sadnja manga podrazumeva da najpre utvrdite da li imate odgovarajuće okruženje. Iako mango ne zahteva mnogo održavanja kada se jednom posadi, on je izbirljiv kada su u pitanju okolnosti pod kojima mora da raste. Mango će najbolje napredovati na jakoj toploti, a može da toleriše kako vlažna/močvarna, tako i sušna područja.

Ako živite u području koje ima prosečnu temperaturu od 27-38° C i hladne zime koje ne mrznu (obala Jadranskog mora), gajenje manga je moguće.

Padavine za vašu oblast ne bi trebalo da prelaze 30.5 cm godišnje.

Mango se može gajiti u saksijama ili u prostranim oblastima napolju. On voli mnogo toplote i direktne sunčeve svetlosti, što znači da mango ne raste dobro u zatvorenom prostoru (mada se preko zime može uneti u kuću ako želite da ga gajite u velikom loncu).

mango voce uzgoj

Veličina svakog drveta manga varira u zavisnosti od toga koja vrsta je u pitanju, ali oni mogu dobiti prilično veliki, prelazeći visinu od 3-4,6 m.Stoga, izaberite mesto koja će mangu dati dovoljno prostora da napreduje bez hladovine koja potiče od drugog većeg drveća.

mango uzgoj

Mango voće sadnja

Sadnja manga mora da se obavi u labavom, peskovitom zemljištu koje lako odvodi vodu. Proverite pH svog zemljišta – mango drveće će rasti najbolje u zemljištu koje ima pH 4.5-7 (kiselo). Ugradite treset u svoju zemlju na godišnjem nivou kako bi se zadržala visoka kiselost. Izbegavajte korišćenje hemijskih đubriva ili bilo koji proizvod koji sadrži so, jer će oni ometati rast vašeg drveta manga.

Pripremite zemlju, tako da je obradite na oko 90 cm dubine, jer će to dati dovoljno prostora za širenje korena.

Mango drvo treba biti posađeno u kasno proleće ili početkom leta kada je kombinacija kišno/ sunčanog vremena. Sezona sadnje zavisi od vrste.

Za sadnju izaberite veliki, zreli poli-embrionalni mango.

Izvadite i očistite košticu i pripremite je za sadnju. Osušite košticu manga preko noći na hladnom mestu, dalje od direktne sunčeve svetlosti.

Otvorite košticu sa oštrim nožem, pazeći da se ne smanji previše duboko i da ne oštetite priloženo seme. Uklonite seme, koje liči na veliki pasulj.

Postavite seme u zemlju oko 2.5 cm duboko, sa konkavnom stranom na dole, u kontejneru punom kvalitetne zemlje. Vlažite tlo i čuvajte posudu u toploj, senovitoj oblasti do klijanja semena.

Ovaj proces obično traje 1 – 3 nedelje. Posejati seme. U ovom trenutku, seme manga je spremno da se posadi na stalnom mestu.

U izabranom zemljištu za sadnju manga, koristite lopatu da iskopate rupu koja je 2-4 puta veća od korenove glave vašeg manga. Pomešajte malo komposta (ne više od 50/50 mešavine) sa zemljom koju ste iskopali, koja će biti zamenjena oko korena. Zasadite drvo manga. Uklonite mladicu iz kontejnera ili postavite seme u rupu. Osnova stabla/izdanka treba da bude u nivou ili blago iznad zemlje. Mango drveće raste najbolje u rastresitom zemljištu, tako da izbegnite primenu previše pritiska prilikom popunjavanja sadne rupe.

Prihranite drvo. Za prvu godinu, oplodite svoje mango drvo/mladicu jednom mesečno sa ne-hemijskim đubrivom. Đubrivo sa 6-6-6-2 miksom treba da bude dobro. Možete rastvoriti đubrivo u malo tople vode za primenu.

Zalivajte svoje mango drvo. Mango drveće ne voli mnogo vode, ali prva nedelja zalivanja treba biti malo iznad proseka. Dajte biljci nekoliko kašika vode svaki drugi dan prve nedelje, a onda je zalivajte samo jednom ili dva puta nedeljno tokom prve godine.

Držite korov na odstojanju. Korov može da postane ozbiljan problem oko mango drveća ako se ne bavite njim redovno. Dodajte debeo sloj malča oko drveta da zadržava vlagu i da sprečite rast korova. Možete dodati malo komposta.

Orežite mango drvo kada je to potrebno. Cilj orezivanja je da omogući što više prostora za formiranje grana, jer će se plod razvijati na kraju grana.

Nega i održavanje

Nega manga je slična onoj kod bilo kog drveta koje rađa voće. Zalijte drveće duboko da se zasiti korenov sistem. Ostavite da se gornja površina zemljišta osuši na dubini od nekoliko centimetara pre nego što ponovo zalijete biljku. Obustavite zalivanje dva meseca pre cvetanja, a zatim nastavite kad voće počne da se proizvodi.

Prihranite svoje mango drvo sa azotnim đubrivom tri puta godišnje.

Orežite biljku kada drvo bude staro četiri godine da bi se uklonile slabe stabljike i da se proizvedu snažne grane. Nakon toga, orezujte biljku samo da se ukloni slomljeni ili bolesni biljni materijal.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply