Mada se vekovima unazad gajio širom regiona Evrope, tačnije Mediterana, nar je tek skoro počeo da pristiže u većim količinama na tržište evropskih zemalja. Ova biljka, interesantnog oblika je zapravo vrlo lekovita.
A pored njene lekovitosti, dobro je poznata i neverovatna izdrljivost ove biljne vrste i njena dugovečnost. Postoje podaci o određenim primercima nara za koje se veruje da su dostigli starost od skoro 200 godina.

Nar kao lek

Nar kao lek je dobro poznat u tradiciji mnogih naroda. Naši preci su, recimo znali da je kora nara izuzetno dobro prirodno sredstvo protiv dijareje, pa su često kada bi jeli crvene bobice nara ostavljali i koru da se osuši kako bi je uvek imali pri ruci i od nje spravljali izuzetno lekovit čaj.

Voće nar

Voće nar je vrlo prijatnog, osvežavajućeg, moglo bi se reći i reskog ukusa. Ono što predstavlja često nelagodnost kod njegovog konzumiranja jeste čišćenje, budući da se crvene bobice koje predstavljaju jestivi deo ovog voća nalaze usečene u beloj opni. Ali kada jednom naučite kako se čisti voće nar uživaćete u njegovom konzumiranju.

za sta je dobar nar

Nar i zdravlje

Da su nar i zdravlje neraskidivo povezani govori i podatak da je ovo voće prirodni antioksidans, te da je izuzetno dobar prirodni izvor gvožđa. Od vitamina, u najvećoj količini sadrži vitamine A, B, C i E, pa važi za izuzetnog borca protiv virusa i bakterija, a naročito je dobro koristiti ga kod respiratornih infekcija i bolova u grlu. Pored toga, u naru se nalaze i beta – karoten, te fosfor, kalcijum, flavonidi i čuveni punicalagin, za koji se veruje da odlično štiti, ali i oporavlja srce i krvne sudove, te da ima izuzetno pozitivan efekat na poboljšanje cirkulacije.

Za šta je dobar nar

Najbolji odgovor na pitanje za šta je dobar nar bi bio : za sve! Pored toga što pozitivno utiče na jačanje odbrambenih snaga organizma, nar ima antiupalno, antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Smatra se da utiče na uništavanje ćelja raka, a da istovremeno obnavlja ostale ćelije, te da čuva one koje su zdrave. Posebno je izraženo njegovo pozitivno dejstvo kod raka prostate, ali i dojke i pluća, pa čak i na leukemiju.

Pored toga, nar je odlično prirodno sredstvo protiv dijareje, dizenterije, a utiče i na izbacivanje parazita koji se nalaze u crevima. Pozitivno utiče i na neprijatnosti koje izaziva period menopauze kod žena, a ima zadivljujuči efekat na lečenje hemoroida. Sok od nara podstiče apetit kod dece, reguliše cirkulaciju, te sprečava mogućnost nastanka arteroskleroze, jer čisti krvne sudove. Često se preporučuje koristiti ga za regulisanje probave, odnosno pražnjenje creva, pa posredno utiče i na smanjenje telesne težine.

Poznato je i da nar utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, pa treba biti obazriv u njegovom korišćenju kod osoba koje inače pate od prirodno niskog pritiska.

Smatra se da nar pozitivno utiče na celokupan organizam, te da zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima utiče na njegovo podmlađivanje, a postoje indicije i da otklanja depresivna stanja.

Nar kao lek

Nar kao lek se posebno preporučuje kod karcinoma i to posebno kod onoga koji se pojavio na plućima, želucu, dojci ili prostati, a poznato je i da ima izuzetno pozitivan efekat na jačanje odbrambenih snaga organizma u celosti.
Pored toga, preporučuje se nar kao lek koristiti za regulisanje nivoa holesterola u krvi, jer on ima takav efekat da istovremeno snižava takozvani loš holesterol, dok uvećava nivo dobrog holesterola. Smatra se i da utiče na pojavu alergija, te da reguliše pražnjenje creva, ali i da može da uspori napredak različitih oboljenja, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Uz sve navedeno, nar kao lek se koristi i za lečenje upale desni, a smatra se i odličnim prirodnim afrodizijakom.

Nar vitamini, minerali, kalorije

Kada je u pitanju nar, vitamini, minerali, ali i kalorije su ono što mnoge najčešće zanima. Pa, tako 20 % dnevnih potreba dijetetskih vlakana ćete sasvim sigurno obezbediti ukoliko konzumirate ovo ukusno voće. Takođe, u 100 grama čistih semenki ovog voća ima oko 10 % propisane dnevne doze vitamina C, ali čak oko 15 % dnevne doze vitamina K, koji između ostalog utiče na koagulaciju krvi.

Iako se u naru nalaze mnogi drugi minerali, njegov najvažniji sastojak je sasvim sigurno gvožđe, pa se upravo iz tog razloga savetuje unositi ga ako osoba pati od anemije.

Ako vas zanima kalorijska vrednost nara, valjalo bi da znate da u jednom plodu ovog voća, prosečne veličine ima oko 100 kalorija.

Nar u trudnoći

Da li konzumirati nar u trudnoći ili ne je sasvim sigurno pitanje koje muči mnoge trudnice. Nažalost, ni mi vam ne možemo dati adekvatan odgovor, jer zapravo on ne postoji, već postoje samo dva suprostavljena mišljenja. Prema jednom, nar u trudnoći je izuzetno dobro koristiti, jer pomaže razvoju ploda. Međutim, smatra se da nar mnoge žene koriste ukoliko žele da izbegnu mogućnost da ostanu trudne, odnosno ukoliko zatrudne pa žele prirodnim putem da izvrše pobačaj.

Zato se uvek preporučuje posavetovati se barem jednim lekarom specijalistom o tome da li treba da koristite nar u trudnoći ili ne.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply