neven-cvet

Među našim lekovitim biljkama, neven je opravdano u samom vrhu. Ne samo da nam ulepšava okolinu divnim narandžastim cvetovima, već i po lekovitosti spada u biljke koje pomažu u lečenju i najtežih bolesti…

Neven (Calendula officinalis) je poznata ukrasna biljka koja raste po baštama. Cvetovi nevena otvaraju se ujutro kad sunce izade, tokom dana zrače svom svojom lepotom i lagano se zatvaraju sa zalaskom sunca. Jednogodišnja je biljka s dlakavom i razgranatom stabljikom koja izraste 30-60 cm u visinu. Listovi
su dlakavi i naizmenično rasporedeni. Cvetovi su žutonarandžaste boje. Cveta od juna do prvih mrazeva. U narodnoj medicini se sakupljaju i koriste cvet, stabljika i list nevena. Cvetove beremo po sunčanom vremenu, jer je tada lekovitost najveća, i sušimo ih na promaji, u hladu (zbog očuvanja prirodne boje). Inače, cvetovi nevena koriste se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji, ili za bojenje kupki. Sušenje mora biti brzo, na temperaturi do 35 stepeni. Na osušenim cvetovima odvajaju se latice od čašice i još se dosušuju. Od svežih cvetova nevena može se napraviti tinktura ili mast. Listovi se redje beru. Neven se može brati u bašti sve do kasne jeseni, ako ga nije napala pepelnica.

Od starog Egipta do danas

Uz svoju lepotu, neven je i jedna od najpoznatijih i najviše korišćenih biljaka u zapadnoevropskoj biljnoj medicini. Terapijska primena nevena potiče iz starog Egipta, odakle se proširila u Evropu. Neven je bio poznat u svim antičkim kulturama kao lekovita biljka za lečenje bolesti kože, organa za varenje, upalnih i infektivnih bolesti, kao lekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka. Ime „calendula” potiče od latinske imenice „calendae” (prvi dan u mesecu), a povezuje se s tim što se cvetovi nevena otvaraju sa izlaskom sunca, a zatvaraju sa zalaskom. Inače, u narodu je neven poznat kao barometar: ako su cvetovi ujutro zatvoreni, tokom dana će sigurno padati kiša! Ova biljka, čija je domovina južna Evropa, uzgaja se svuda u umerenim područjima Starog kontinenta, u baštama, a može se naći i kao „divlji neven” kraj puteva i plotova. Srodan je sa krasuljkom (tratinčicom, belom radom).

Neven je biljka za kožu

S pravom se može reći da je neven biljka za kožu, jer nema kožne bolesti u kojoj ne može da pomogne, bilo da ga koristimo za spoljašnju ili za unutrašnju primenu, i to u lečenju akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze, seboreje, hemoroida, herpes zostera, fistula, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, opekotina, osipa, raznih infekcijakože, urtikarije, gnojnih rana, ranakoje teško zarastaju, ujeda i uboda insekata itd. Macerat nevena (dobijen maceracijom u nekom biljnom ulju hladno cedenom i nerafinisanom, kao što je susamovo, maslinovo ili makadamijino) apsolutno je prirodan preparat koji štiti i neguje kako mladu, tako i zrelu kožu. Omekšava je, tonira i vlaži, zbog čega je važan sastojak preparata za negu kože tela i ruku. Neven, dakle, pomaže

Za šta je dobar neven

  • Za pripremu sredstava za lečenje posekotina: kašičica suvih latica nevena na šolju ključale vode, pustiti da odstoji 10 minuta. Tečnošću natopiti čistu tkaninu i stavljati kao oblogu na posekotinu.
  • Kod uboda insekata, utrljati svež sok nevena.
  • Kod upale desni i zubnog mesa, svojim antibakterijskim delovanjem i jačanjem imuniteta neven može biti koristan u lečenju. Medjutim, ukoliko postoji alergija na polen, upotrebljavati ga oprezno i u slučaju reakcije odbaciti.
  • Za lečenje osipa oko pojasa (herpes zoster) pomaže ekstrakt svežih biljaka matičnjaka i nevena.Po Knajpu se neven uspešno upotrebljava za lečenje čira na želucu i dvanaestercu, kao i upale želuca, i to u obliku čaja od cvetova ili u obliku tinkture. Po Leklerku, uzima se i pravi čaj od cvetova nevena kao preliv: 5 g cvetova prelije se sa 2 dl ključale vode. U oba slučaja uzima se po gutljaj više puta dnevno. Cvetovi nevena pomešani s rusomačom koriste se u istu svrhu, i to 20 g nevena i 30 g stabljike rusomače – napravi se mešavina od koje se uzima jedna velika kašika i prelije šoljom vrele vode.

Lekovitost nevena

Neven se preporučuje i kod zloćudnih čireva na grudima. Kao i Knajp, koji se svojevremeno zalagao za neven kao prirodni lek kod gnojnih i zloćudnih čireva, u najnovije vreme američki lekari su dokazali jedinstvenu lekovitost nevena upravo kod zloćudnih čireva. Kod svih nabrojanih bolesti i tegoba uspešno se primenjuje i mast od nevena, a njena priprema je vrlo jednostavna. U narodnoj medicini je vrlo omiljena nevenova mast na bazi maslaca. Njom se maže bolan trbuh, masiraju bolesni zglobovi i mišići, brzo i bezbolno leče rane.

Kako se priprema mast od nevena

Maslac izmešamo sa zgnječenim listovima nevena u težinskoj srazmeri 1:1 i malo ugrejemo, da maslac postane tečan. Listovi padnu na dno, a lekovite mate-rije ostanu u maslacu. Umesto maslaca možemo upotrebiti i nesoljenu svinjsku Mast vrlo brze pomaže i kod upale vena, otvorenih čireva na venama, fistula, promrzlina i rana od opekotina. Mast od nevena je odlično sredstvo zalečenje gljivičnih oboljenja nogu.

Tinktura od nevana

Punu šaku cvetova nevena ostavimo u 1 litru rakije (45%) 14 dana na suncu ili na toplom mestu (oko 20 stepeni)
da se macerira, a zatim profiltriramo i odvojimo tinkturu.

Pripremanje i korišćenje nevena

Čaj od nevena
1-2 cveta u šolji vrele vode, pijemo 2-3 šolje dnevno, eventualno zasladjeno medom.

Obloge i pranja od nevena
Peremo bolesni deo tela čajem (dve šake cvetova u litru vode).

Sveža biljka
Latice biljke položimo direktno na bolesno mesto.

Ulje nevena
Potopimo cvetove nevena u maslinovo ulje, paposle nekoliko dana (kad dobije crvenkastu boju) filtriramo ulje i prespemo u teglu.

Lekovito dejstvo nevena

-podstiče znojenje
-pojačava izlučivanje mokraće
-umiruje grčeve (creva, želuca i glatkih mišića)
-uravnotežava menstrualni ciklus
-leči bolesti nerava
-leči bolesti unutrašnjih organa: želuca, jetre i žuči
-koristi se za razna ispiranja spolja i iznutra, kod povreda, upala i infekcija, dekubitisa i modrica
-vrlo lekovito deluje u lečenju bolesti vena
-deluje antikancerozno (rak kože, materice, želuca, grla…)