zena-sa cajem

Arterioskleroza je proces u kojem dolazi do promena na krvnim sudovima usled viška holesterola (masnoće) koji se taloži po njihovim zidovima i smanjuje im elastičnost. Ovo može da ima različite posledice po zdravlje. U najtežim slučajevima izaziva zapušenja krvnih sudova i ugrožava život.

Ako bolest već postoji, da bi se sprečio njen dalji razvoj, treba obratiti pažnju na pravilnu ishranu i način života. Najčešće je neophodno smanjiti telesnu težinu i povećati fizičku aktivnost.
Prolećno višenedeljno pročišćavanje krvi čajevima od suvih biljaka, voćnim sokovima i odgovarajućom dijetom, preporučuje se i zdravima. Ako ništa drugo, jedan dan u nedelji uzimati samo voće. Osim toga, treba imati na umu da dobar san i čist vazduh, razonoda i dobro raspoloženje usporavaju starenje krvnih sudova.

Od prirodnih sredstava na raspolaganju vam stoje:

JABUKOVO SIRCE

Jabučna (voćna) kiselina prirodnim putem reguliše sadržaj masnoće u krvi i otklanja opasnost od povišenog krvnog pritiska, smanjuje apetit i omogućuje gubitak suvišnih kilograma. Povoljno deluje i na cirkulaciju – pročišćava, osvežava i podmlađuje organizam.Po jednu malu kašiku sirćeta i meda rastvoriti u čaši mlake vode (može i kašika sirćeta – s medom ili bez) i piti dva puta dnevno pre obroka.

BELI LUK (Allium sativum)

Beli luk je izvanredno prirodno sredstvo za pročišćavanje krvi i krvnih sudova kod osoba obolelih od arterioskleroze – bilo da imaju normalan ili povišen krvni pritisak. Treba ga koristiti i kao preventivno sredstvo protiv zakrečenja arterija i u slučaju oslabljenog pamćenja. Lek se priprema od 15 češnjeva koje treba zgnječiti i pomešati sa tri cela limuna isečena na komadiće i 75 dl destilovane ili obične (prokuvane) vode: zagrevati do ključanja, skinuti s vatre, pokriti, sačekati da se ohladi i dobro procediti. Sipati u bocu i čuvati u frižideru. Uzimati svako jutro (14 dana) na prazan stomak, po jednu čašicu ovog napitka.Posle kraće pauze, ponoviti lečenje. (Ko ne podnesi beli luk na prazan stomak, može prvo da uzme kašičicu Ili kašiku maslinovog ulja koje takođe pozitivno deluje na srce i krvne sudove.)

Ekstrakt belog luka

Štiti od infarkta, moždanog udara i pojave tumora. Deluje antivi-rusno i antibaktericidno. Poboljšava pamćenje. Samlevene češnjeve staviti u odgovarajuću posudu, dodati srazmernu količinu 60 procen-tnog apotekarskog alkohola ili jače domaće komove rakije, zatvoriti i držati na tamnom mestu 14 dana. Zatim dobro procediti i ostaviti (zatvoreno) da odstoji još nekoliko dana. Uzimati po 20-30 pa i 50 kapi dnevno (zavisno od uzrasta) u malo vode, mlakog mleka ili s medom – pre obroka.

SREMUŠ – medveđi luk (Allium ursinum)

Ovu lekovitu biljku nazivaju još i divljim belim lukom. Sprečava nastanak arterioskleroze i podstiče proces pamćenja, ali otklanja i tegobe koje su posledica hipertenzije (vrtoglavica, pritisak u glavi, nesanica i drugo).
Za lečenje se preporučuje ekstrakt: sitno isečeno sveže lišće ili lukovice sremuša pomešati s jednakom količinom jake domaće rakije, zatvoriti i ostaviti tako dve nedelje. Procediti i uzimati 10-15 kapi dnevno s malo vode, mleka i sl.

LIPA – cvet (Tilia europaea)

Kako ima osobinu da krv čini tečnijom, cvet od lipe umanjuje i opasnost od arterioskleroze i povišenog krvnog pritiska, naročito kod gojaznih osoba. Doza za čaj: kašika cveta na solju ključale vode – popariti, pokriti i posle 10 minuta procediti i piti 2-3 puta dnevno. Biće manje gorak ako ga procedite ranije.
Posle tronedeljnog uzimanja obabvezno napraviti kraću pauzu.

OVAS – ZOB – zrna (Avena sativa)

Ovas smanjuje masnoću u krvi, sprečava stvaranje novih naslaga i pročišćava organizam: dve pune kašike očišćenog i opranog zr-nevlja ostaviti da prenoći u šolji hladne vode. Ujutro procediti i teč-nost polako popiti. (Uzimati duže vreme.)

VERONIKA – razgon (Veronica officinalis)

Ovaj “lek za sve bolesti”, između ostalog, smanjuje holesterol u krvi i štiti krvne sudove. Ravnu kašiku biljke popariti šoljom ključale vode, poklopiti i posle pet minuta procediti i piti – dva puta dnevno.

BILJNE MEŠAVINE

Pomešati cvet gloga (Crataegus oxyacantha), beli luk, rastavić i imelu (po 25 grama). Kašiku mešavine popariti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji sat i po do dva. Procediti i piti dve šolje dnevno, ujutro i popodne.Ovaj čaj se može uzimati duže vreme, uz pauze od 15-20 dana, a preporučuje se i ženama u postklimakteričnom dobu.

Pomešati srazmerene količine usitnjenog lista jagode, maline, nane i kantariona (može i cvet). Doza za čaj: kašika mešavine na solju ključale vode. Ohlađeno procediti i piti tri puta dnevno, pre obroka.

Čaj od veronike i rastavića preporučuje se kao preventivno sredstvo protiv zakrečenja arterija i zaboravnosti: kašiku mešavine (1:1) popariti šoljom ključale vode i ostviti da odstoji 5-10 minuta. Procediti i, po želji, dodati kašičicu meda i malo soka od limuna. Piti ujutro i uveče.

AKO NISTE ZNALI…

Protiv povećane masnoće u krvi kao i protiv gojaznosti,
jednom nedeljno treba uzimati (na prazan stomak) kiselo mleko i (zatim) čašu vode s malo sode bikarbone.

Za sprečavanje arterioskleroze u narodu se koristi (sitno rendani) celer pomešan s medom u razmeri 1:1. Uzimati po kašiku – ujutro (na prazan stomak) i popodne, između obroka.

Protiv holesterola koristi se i proprženo kukuruzno brašno, kao i pšenične mekinje. Dva puta dnevno pojesti po dve kašike s jogurtom ili kiselim mlekom.