aloja-biljka

Aloe vera je sočna biljka koja pripada rodu Aloe, koji se sastoji od oko 400 vrsta. Dok je većina vrsta ovog roda potekla iz Afrike, ova biljka se sada može naći u većini sušnih regiona širom sveta. Među različitim vrstama koje pripadaju rodu Aloe, aloe vera je najpopularnija, a samo ime znači istinska aloja.

Istorija korišćenja aloe vere može se pratiti unazad do vremena drevnih Egipćana. Oni su smatrali aloe veru biljkom besmrtnosti, zbog čega su njeni listovi sahranjivani sa faraonim. Takođe je korišćena za lečenje modrica i rana, i kao laksativ. Danas, je aloe vera jedan od važnih sastojaka u raznim lekovitim biljnim preparatima i kozmetici . Ova biljka se koristi u raznim oblicima kao što su gel, sok i dodaci..
U medicini je široko zastupljena kao legalni preparat i veoma je tražena kao sredstvo za negu kose i kože.

Aloe vera gel za negu lica

Kao što je pomenuto, aloe vera gel je jedan od najčešćih sastojaka u brojnim kozmetičkim proizvodima, posebno onim za negu kože. Osim što je delotvorna kao lek za opekotine, posekotine, akne, ekcem, aloe vera je takođe blagotvorna za druge promene na koži kao što su suva koža, iritacije, svrab i bore. Spoljnim nanošenjem, umiruje kožu i smanjuje upalu i iritaciju. Osim što kožu čini glatkom i mekom, za aloe veru važi uverenje da utiče na smanjenje bora. Studije pokazuju da aloe vere sadrži jedinjenja kao što su polisaharidi, antrahinon i belančevine, za koje se veruje da su odgovorni za očuvanje zdravlja.Aloe vera gel efikasno poboljšava teksturu i ten kože, pa zato brojni kozmetički preparati sadrže aloe veru.

Aloe vera gel je dobar za ublažavnje efekata opekotina na koži. Dobar je ovlaživač i utvrđeno je da je koristan osobama sa suvom i ispucalom kožom. Takođe je koristan za uklanjanje izumrlih ćelija kože što olakšava efikasnu apsorpciju zdravih sastojaka ove biljke. Aloe vera je veoma bogata vitaminom C i vitaminom E, koji hrane kožu i sprečavaju starenje. Aloe vera gel takođe može ublaži tamne fleke na licu i na taj način poboljšati pigmentaciju. Redovna upotreba aloe vere takođe može da ublaži akne i ožiljke od akni. Ona ima umirujuće dejstvo, što je dobro za borbu protiv zapaljenja izazvanog aknama.

Dakle, aloe vera gel može učiniti kožu glatkom i blistavom i sprečiti / umanjiti bore i tamne fleke. Ukoliko imate bilo kakvu alergiju, onda nanesite malu količinu aloe gela na ruku i ostavite ga neko vreme. Ako se ne razvije alergijska reakcija, možete ga primeniti na licu. Počnite sa veoma malim količinama, koje se mogu postepeno povećavati. Međutim, alergijske reakcije na aloja veru su veoma retke, osim ako gel nije čist, odnosno sadrži neke druge alergente.

Kako se koristi aloe vera gel

Ovaj gel je dostupan na tržištu pod različitim brendovima. Možete kupiti bilo koji od njih ili se odlučiti za čist aloe gel, koji može da se izdvoji iz svežih listova aloe vere. Sve što treba da uradite je da uklonite zelenu koru od lista i koristiti njegovu pulpu. Možete rasporiti list i primeniti gel direktno ili ukloniti koru, a zatim koristiti gel (Uverite se da je žuti sok od kore potpuno uklonjen, jer on može izazvati kontaktni dermatitis kod nekih ljudi). Nanesite gel na lice i operite ga nakon trideset minuta. Neki ljudi gel drže preko noći. Takođe možete doći do komercijalno dostupnih aloe gelova i drugih proizvoda na bazi aloje kao što su pilinzi, kreme, losioni i sapuni. Maske za lice takođe mogu biti pripremljene na bazi aloe vera gela.

Maska od aloja vera gela

Možete napraviti masku mešanjem jednake količine (jedna kašika) aloe gela, mlevenog zoba, meda i mlevenih badema. Nanesite na lice i vrat i isperite mlakom vodom nakon dvadeset do trideset minuta. Smatra se da Aloe vera, zajedno sa jogurtom čini čuda za kožu. Takođe, ovoj mešavini možete dodati malo soka od krastavaca. Pomešajte dve kašike svežeg aloe vera gela sa kašikom jogurta i četiri kašike čistog soka od krastavca. Nanesite na lice i isperite posle dvadeset minuta. Možda će koristiti ovsena kaša, krastavac i aloe gel za pripremu maske za lice. Izblendirajte mali krastavac, prethodno oljušten. Pomešajte po dve kašike ovsa i soka od krastavca. Dobro promešati, pre dodavanja belanca u mešavinu. Maska za lice je spremna za primenu.

Najboljim se uvek smatra čist aloja gel, ali možete se odlučiti i za komercijalnu verziju preparata. Ovaj članak je o spoljašnjoj primeni aloja vere. Za korišćenje alja vere u bilo kom drugom obliku neophodno je mišljenje vašeg lekara ili uputstvo kvalifikovanog travara.