proso-teglica

Uz to što je vrlo preporučljivo unositi proso (lat. Panicum Milliaceum), jer je jedna od retkih žitarica koja ne sadrži gluten, u njoj ima mnogo vitamina i minerala, poput : kalijuma, kalcijuma, magneziju, joda, fluora, ali i vlakana i gvožđa, kao i vitamina B grupe u najvećoj količini, te vitamina A i E.

Proso kao lek

Proso kao lek se najčešće preporučuje koristiti za čišćenje peska i kamena iz bubrega, mada je njegovo delovanje mnogo šire.

Čak i ako vas ne zanima u kojim sve slučajevima pomaže proso kao lek, svakako je preporuka ovu žitaricu uvrstiti u svakodnevnu ishranu, zbog njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam.

Žitarica proso

Žitarica proso spada u red onih koje su relativno skoro uvrštene u ljudsku ishranu i čak se preporučuje koristiti ih što više. Naime, do pre nekoliko decenija se smatralo da proso mogu da jedu samo životinje, ali nikako i ljudi. Srećom, te se žitarica proso probila za svoje mesto i sada se vrlo često može videti na trpezi.

Za šta je dobar proso

Bolje pitanje od onoga : Za šta je dobar proso ? bi bilo pitanje : A za šta nije dobar ? Naime, ne samo da uspešno utiče na varenje i rad organa ovoga sistema, a prvenstveno želuca, proso se smatra jednim od boljih prirodnih lekova protiv anemije.

Pored toga, ova žitarica utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, a dokazano pomaže i kod izbacivanja tečnosti iz organizma, te pročišćava krv, ali i čitav organizam od toksina. Smatra se i da redovna konzumacija prosa dovodi do poboljšanja intelektualnih sposobnosti i da ga treba unositi ukoliko ste izloženi infekcijama, bilo virusnim bilo bakterijskim, jer proso deluje i u ovom slučaju.

Tako bismo mogli još dugo da pišemo za šta je dobar proso, ali je činjenica da ova žitarica ima izuzetno blagotvorno dejstvo na organizam, te da je svakako treba uvrstiti u redovnu ishranu.

Proso kao lek

Proso kao lek se najčešće preporučuje koristiti u slučajevima kad je u bubrezima prisutan kamen ili pesak, mada su dobro poznata lekovita svojstva ove žitarice, tako da je svakako dobro konzumirati je. Inače, proso kao lek se koristi i protiv depresije, a pomaže i kod osoba koje su izložene većem fizičkom, ali i psihičkom naporu.

Lekovita svojstva

Lekovita svojstva ove žitarice su nebrojena, a pomenućemo samo ona najučestalija, koja su dovoljan razlog da počnete da koristite proso. Uverite se da su njegova lekovita svojstva zapanjujuća.

Smatra se da uz već pomenuto prirodno sredstvo za izbacivanje kamena i peska u bubrezima, proso pomaže i kod kijavice i prehlade, te da utiče na smanjenje otoka ili različitih vrsta zapaljenja. Lekovita svojstva ove žitarice se ispoljavaju i kod dijabetičara, a postoje indicije da u velikoj meri pomaže u borbi protiv prehlade, kijavice, pa čak i bronhitisa.

Proso za bubrege

Kada znate da proso utiče na izlučivanje mokraće, te da se smatra odličnim prirodnim sredstvom za pročišćavanje bubrega i otklanjanje urinarnih infekcija, sasvim je jasno da se najčešće može čuti da treba koristiti proso za bubrege. Deluje izvanredno protiv kamena u bubregu.

A ukoliko vas zanima kako se koristi proso za bubrege, trebalo bi da znate da ga možete jesti u formi kaše ili izuzetno lekovitog napitka, koji se priprema od prosa i vode i pije najduže 10 dana, a kako pokazuju iskustva, u tom periodu će očistiti sve nečistoće koje su se nagomilale u ovim organima, ali i u čitavom organizmu.

Proso za bubrege, odnosno protiv kamena u bubregu se priprema od prosa i obične vode. Najpre pripremite veliku teglu od 3 litra, pa običnu vodu ostavite da provri. U teglu sipajte 200 grama očišćenog prosa, pa nalijte proključalom vodom, ali tako da ona ne bude do vrha puna, već da zauzima oko dve trećine tegle. Zatim ovako pripremljenu mešavinu poklopite, utoplite, odnosno umotajte i ostavite na sobnoj temperaturi da prenoći. Sutradan ćete primetiti da je u tegli tečnost, koju bi valjalo da pijete umesto obične vode tokom celog dana, odnosno kada god osetite žeđ. Vrlo često rezultati budu vidljivi već nakon par dana, al svakako se ne savetuje koristiti proso za bubrege, odnosno proso protiv kamena u bubregu duže od 10 dana u kontinuitetu.

Pročitajte i Tamjan i proso prirodni lekovi za kamen u bubregu

Proso kao lek za dijabetes

Vrlo često se preporučuje i proso kao lek za dijabetes. Preporučuje se uvrstiti u ishranu ovu žitaricu, bez obzira da li imate alergiju na gluten ili ne. Svakako, dokazano je da upravo proso poboljšava regulaciju nivoa šećera u krvi, ali utiče i na mnoga druga oboljenja i stanja.

Ukoliko koristite proso kao lek za dijabetes, može ga jesti kao običnu ili specijalno pripremljenu kašu koja se preporučuje baš u ovom slučaju, a trajanje kure je 20 dana. Obrok se konzumira pred odlazak na spavanje, odnosno za večeru. Priprema se od prosa, vode i sveže bundeve. Kuvati 250 grama oljuštenog prosa u litri vode, pa kada bude potpuno mekan, dodajte 200 grana sveže bundeve koju ste prethodno izrendali. Sve to zajedno kuvajte još 20 minuta na tišoj vatri. Nakon toga dodajte malo ulja i soli, ukoliko vam ne odgovara dobijeni ukus.

Proso u ishrani kalorije

Zahvaljujući činjenici da ova žitarica ne sdrži gluten, za koga je utvrđeno da ima negativ uticaj na kilažu, svakako treba uvesti proso u ishranu, jer su uz sva lekovita svojstva koja ima, njegove kalorije potpuno nevažne. Mnogo važnije od pitanja koliko kalorija ima ova žitarica jeste to šta dobijamo ako uvrstimo proso u ishranu ? A na prvom mestu dobijamo zdravu energiju, a uz to unosimo zdrave namirnice. Zato je mnogo bolje uvesti proso u ishranu, nego brinuti o kalorijama. A ako vas baš zanimaju kalorije, znajte da ih u 100 grama prosa ima oko.

Proso za bebe – kašica

Uzevši u obzir da u ovoj žitarici nema glutena, možete koristiti i proso za bebe, te od njega spravljajti izuzetno ukusne kašice.

Najbolje je proso za bebe pripremati u kombinaciji sa različitim vrstama voća.

Proso priprema

Recept za kašu od prosa je vrlo jednostavan, a možete je pripremiti u slatkoj ili slanoj varijanti. Takođe, možete proso pripremati i kao potpuno samostalno jelo, kao što recimo pripremate sočivo ili pasulj.

Ako vas zanima recept za kašu od prosa, pripremite 250 grama prosa, 750 mililitara obične vode i malo soli. Priprema je vrlo jednostavna : ostavite vodu da provri, pa kada provri sklonite sa ringle, dodajte proso i malo soli, a onda sve zajedno izmešajte i vratite opet na ringlu da baci još jedan ključ. Tada smanjite ringlu na tihu vatru i ostavite da se kaša kuva oko pola sata. Ukolik procenite da treba, slobodno dodajte još vode.

Ovo je u principu osnovni recept za kašu od prosa, odnosno osnovna mera, ali ako pripremate kašu u različito godišnje doba, potrebno je da obratite pažnju na neke detalje, kako bi jelo bilo još ukusnije. Naime, tokom toplih, letnjih meseci treba praviti ređu kašu, pa se savetuje mera 1: 4, što znači 250 grama prosa i litar vode. Dok se tokom zime, savetuje da najpre proso propržite na suvom tiganju, kao kada pečete susam i to ne duže od 5 minuta. Ne zaboravite da podesite jačinu ringle i da mešate. Odnos je u ovom slučaju istovetan kao u receptu za kašu od prosa koji smo naveli, samo se razlikuje način prirpeme same žitarice.