lecitin

Ako spadate u osobe koje redovno čitaju nutritivne tablice na prehrambenim proizvodima, možda se nekada naišli na aditiv „sojin lecitin“. On je toliko popularan da spada u prvih 10 najkorišćenijih sastojaka u prerađenoj hrani.

Ali šta je tačno sojin lecitin? I što je još važnije, koliko je bezbedan za upotrebu?

Čemu služi sojin lecitin ?

Lecitin se dobija iz brojnih biljnih izvora, uključujući i soju. Često je osušen i zrnast i koristi se kao prehrambeni aditiv. Sojin lecitin je popularan uglavnom zbog svojih svojstava emulgatora; pomaže vodi i ulju da se pomešaju, što ga čini sjajnim prelivom za salatu, smanjuje razlivanje masti u buteru, majonezu i drugim procesuiranim namirnicama. U štangli čokolade sojin lecitin sprečava da se kako buter i kakao razdvoje. Pomaže i kod pripreme peciva jer ne dozvoljava da se testo zalepi za pleh i pospešuje podizanje testa.

lecitin od soje

Pored toga, lecitin je agens surfaktant/okvašivač. Surfaktanti smanjuju površinski napon tečnosti i omogućavaju im da se brzo šire i budu brže apsorbovane. Često ćete videti lecitin kao dodatak gotovim masama za kolače i druge pekarske proizvode da bi se voda lakše izmešala.

Konačno, pošto se sojin lecitin dobija iz soje, a soja se smatra jednim od najjeftinijih useva, proizvođači hrane imaju korist od ovog jeftinog sojinog emulgatora koji koriste u procesu prerade.

5 zdravih svojstava sojinog lecitina

Sojin lecitin je označen kao nutritivni dodatak uglavnom zato što je bogat holinom, mikronutrijentom koji je koristan za zdravlje srca i razvoj mozga. Pogledajmo malo detaljnije nutritivne prednosti lecitina:

  1. Pospešuje mršavljenje – Lecitin ubrzava razlaganje masti, a kao rezultat dolazi do poboljšanja metabolizma. Pošto je prirodan, lecitin vam omogućava da mršavite bez upotrebe štetnih lekova.
  2. Snižava nivo holesterola – Sojin lecitin pomaže rastvaranju masti pa se one neće nakupljati na arterijama. Snižava nivo loših holesterola i smanjuje rizik za pojavu kardiovaskularnih bolesti, kao što je ateroskleroza.
  3. Poboljšava kognitivnu funkciju – Studije pokazuju da sojin lecitin bogat holinom može da poboljša kognitivnu funkciju, pospeši razvoj mozga i poboljša trajnost memorije.
  4. Blagotvoran je za jetru – Lecitin spira toksine i sprečava masti da se akumuliraju u jetri.
  5. Bez glutena je – Pošto se sojin lecitin pravi od soje a ne od raži ili ječma, smatra se bezglutenskim.

Neželjena dejstva sojinog lecitina

Preterano konzumiranje sojinog lecitina može da rezultira štetnim neželjenim dejstvima, u koja spadaju i ova:

  • Alergije – Ako vam se pojavi urtikarija, osip ili svrab kože nakon konzumiranja sojinog lecitina, to su znaci alergijske reakcije. Oslabljeni imuni sistem koji oslobađa previše antitela da bi se izborio sa alergenima, takođe može da dovede do ovog neželjenog dejstva.
  • Uticaj na hormone – Prema studiji koja je objavljena u žurnalu Hrana i hemijska toksikologija, sojin lecitin je izuzetno estrogenski. Estrogenska jedinjenja u soji narušavaju lučenje tiroidnih i endokrinih hormona. To znači da može da ometa varenje i spreči apsorpciju minerala.
  • Snižava krvni pritisak – Preterano konzumiranje sojinog lecitina može da dovede do niskog krvnog pritiska. Nizak krvni pritisak može da izazove štetna neželjena dejstva, uključujući otežano disanje, šištanje, glavobolju i vrtoglavicu.
  • Malapsorpcija – Pošto neke osobe ne vare dobro lecitin, može da dođe do pojave jakog neprijatnog mirisa tela i zadaha.
  • Gastrointestinalne komplikacije – Preterano konzumiranje sojinog lecitina može da izazove nekoliko neprijatnih gastrointestinalnih problema, u koje spadaju i bolovi u trbuhu, dijareja i mučnina.

Ispitivanja sojinog lecitina

Dugovečnost ljudi širom Azije se često povezuje sa velikom količinom soje koja se tamo konzumira. Imajte na umu da stanovništvo azijskih zemalja konzumira velike količine fermentisanih proizvoda soje. Proces fermentacije je čini lakšom za varenje.

Većina proizvoda od soje koje koriste Amerikanci je genetički modifikovana. Kada konzumiramo genetički izmenjene izvore hrane može da dođe do zabune u našem organizmu. 2008. godine, tim istraživača je, po principu slučajnog odabira, izvršio analizu 22 kontrolne studije koje su se bavile analizom zdravstveno korisnih svojstava proizvoda od soje. Zaključili su da izoflavonoidi soje u maloj meri snižavaju LDL holesterol ali nemaju efekta na HDL holesterol i krvni pritisak. Na soju se gleda kao na zdravu zamenu za meso, međutim, na osnovu ovih otkrića, te tvrdnje bi mogle da budu netačne.

Možda je teško izbeći genetski modifikovan sojin lecitin u Severnoj Americi, međutim, sojin lecitin zapravo sadrži malo soja proteina, a lecitin možda uopšte ne sadrži merljivu količinu proteina. Stoga su mnogi rizici povezani sa GMO neprimenljivi na sojin lecitin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply