O švedskoj grančici

Šveden biter ili švedska grančica, neko će reći i švedska gorčica – a internacionalni naziv ove čudesno lekovite tinkture jeste Schweden bitter. Kao što i sam naziv kaže, ovo je gorki tonik, eliksir zdravlja, jer sadrži biljnu mešavinu koja utiče lekovito na vaš organizam. Smatra se da je šveden biter nastao još pre 400-500 godina i da je originalnu recepturu dao švajcarski lekar Dr. Paracelsus, a recepturu je otkrio švedski lekar Dr. Samst u 18. veku – pa otuda naziv švedska grančica. Šveden biter je dospeo u žižu interesovanja, jer se smatra da predstavlja osnovu lečenja velikog broja bolesti. Danas je šveden biter toliko popularan zahvaljujući austrijskoj travarki Mariji Treben koja ga je preporučivala za veliki broj različitih bolesti.

Švedska grančica je tinktura – alkoholni ekstrakt mešavine od oko 20-30 lekovitih biljaka.sveden biter

Šta sve ulazi u sastav švedske grančice? Postoji ‘’velika’’ i ‘’mala’’ švedska grančica, preparati koji se razlikuju po tome koliko vrsta biljaka ulazi u njihov sastav.

Kada je ‘’mala’’ švedska grančica u pitanju, u sastav ove tinkture ulaze sledeće biljke: aloja( umestto nje može koren lincure ili prahz pelena), mira, šafran, list sene, prirodni kamfor, koren rabarbare, koren isijota (kurkume), mana, terijak venecijana, koren kravljaka, koren anđelike.

Švedska grančica se koristi za lečenje velikog broja bolesti. Može se koristiti i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Posebno je delotvorna u lečenju problema sa varenjem, jer reguliše apetit, otklanja grčeve i dr. Otklanja umor, leči upalu zglobova, uganuća, podstiče izlučivanje viška tečnosti iz organizma, deluje pozitivno na bubrege i jetru, reguliše menstrualni ciklus, koristi se protiv groznice i povišene telesne temperatura, pročišćava krv i podstiče cirkulaciju, deluje protiv upale desni i upale grla. Švedska grančica se koristi i za kožna oboljenja (bradavice, kurje oči i dr.), podstiče brže zarastanje rana i otklanja ožiljke, jača imunitet i podiže nivo životne energije, leči glavobolju i zubobolju i još mnogo, mnogo toga.

Švedska grančica za ožiljke

Korišćena spolja na koži, švedska grančica za ožiljke deluje kao pravi melem! Redovnom upotrebom švedske grančice, podstiče se epitelizacija oštećenog tkiva i podstiče se brže zarastanje ožiljaka. Ovo važi i za ožiljke od akni.

Švedska grančica za lice

Švedsku grančicu možete koristiti kao kupku/tonik za lice ili kao oblog, a zahvaljujući svojim lekovitim dejstvima – švedska grančica za lice može da se koristi za razne probleme sa kožom lica.

Kako je švedska grančica prirodni antibiotik, to znači da ima sposobnost da uništava bakterije koje izazivaju svedska grancicainfekcije na koži, uključujući i akne i bubuljice. Deluje umirujuće i anti-upalno, pa umiruje upalne procese i crvenilo na koži lica. Švedska grančica kao tonik za lice čisti i neguje kožu, a naročito se preporučuje za negu masne kože lica i kožu lica sklonu bubuljicama. Kao što smo rekli, može id a uklanja ožiljke na licu, osvežava i tonira lice, a umornom licu vraća svežinu i sjaj. Švedska grančica za lice se koristi na redovnoj osnovi, a rezltati sigurno neće izostati!

Za grlo

Ukoliko imate bolove u grlu ili upalu grla – nekoliko kapi švedske grančice koje stavite na grlo će umiriti upalu i otkloniti bol. Švedska grančica za grlo se pokazala kao efikasan prirodni lek, upravo zahvaljujući svom antibakterijskom i umirujućem dejstvu.

Švedska grančica za sinuse

Švedska grančica za sinuse predstavlja odličan prirodni lek! Stavljanjem obloga od švedske grančice na čelo – upala sinusa se msiruje i tegobe se olakšavaju. Švedska grančica deluje anti-upalno i umirujuće kada je upala sinusa u pitanju, uklanja bolove i pomaže brže izlečenje.

Upotreba i doziranje (kako se pije)

Upotreba i doziranje švedske grančice: može se koristiti i spolja i unutra – oralno, kao sredstvo za ispiranje, udisanje, u vidu obloga, direktnim nanošenjem na određenu regiju i dr. Doziranje zavisi pre svega od namene, da li je uzimate u preventivne svrhe ili kao tretman za određenu bolest – i ovde je obavezna konsultacija sa lekarom.

Švedsku grančicu pre upotrebe treba obavezno promućkati! Švedska grančica se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, deci, bubrežnim bolesnicima, osobama koje boluju od hemofilije i osobama koje imaju probleme sa jetrom.

Kako se pije švedska grančica? Za unutrašnju upotrebu, šveden biter se najviše sme konzumirati 7 ili 14 dana, pa se zatim pravi pauza od nedelju-dve.

Švedska grančica se preventivno pije ujutru i uveče – po jedna kafena kašičica razblaženih kapi. U slučaju tretmana određene tegobe – uzimati tri kafene kašičice dnevno, takođe razblažene.

Ako je u pitanju tretman za zloćudnu bolest – treba piti po veliku kašiku šveden bitera razblaženog u 1/8 litra biljnog čaja i to raspodeliti na pola sata pre i posle svakog obroka.

Iskustva

Širom sveta se švedska grančica uspešno koristi za tretman najrazličitijih bolesti, bilo da je koristite za unutrašnju ili za spoljašnju upotrebu. Iskustva mnogobrojnih korisnika koja su pozitivna potvrđuju lekovitost ovog gorkog tonika.

Veoma često se koristi i porodično, mogu je koristiti oba pola za razne tegobe, korisna je za svaki uzrast, mada dece ne smeju da je koriste.

Koristi se za širok spektar tegoba, kao što smo i naveli na početku ovog članka: podstiče zarastanje rana, deluje protiv ožiljaka, protiv upale grla i prehlade, za upalu sinusa, protiv akni i bubuljica, protiv glavobolje, reguliše varenje hrane i otklanja grčeve i dr.

Obavezno je konsultovati se sa lekarom o pravilnom načinu upotrebe i doziranju, shodno vašem zdravstvenom stanju.

Šveden-biter se bukvalno prevodi kao švedska grančica.
Šveden-biter je tinktura koja se dobija od više od desetak potentnih biljaka, a veliki Šveden-biter se dobija od 24 biljke i alkohola jačine 40-70%. Ova tinktura je pronalazak jednog švedskog lekara koji je umro u 104. godini života i to usled pada sa konja pri jahanju!

Švedska tinktura se upotrebljava i spolja (za mazanje ili kao oblog) i interno (pije se).

Sastav i priprema: napraviti mešavinu sledećih biljaka i to: po 10 g od svake: aloja (list), smola odjele ili koren perunike, bagrem (cvet), lovor ili cimet, troskavica ili rabarbara, lincura (koren), beli jasen (lišće), kleka (zdrobljene bobice), anđelika, šafran (tučak) ili perunika 0,2 g, morač ili anis 4 g, vilino sito 5 g. Biljke isitniti i pomešati pa staviti u flašu sa širokim grlom od dve litre i dodati 1,5 l votke jačine 40% pa zatvoriti. Neka stoji 14 dana u toplom, svaki dan treba promućkati nekoliko puta. Posle 10 ili 14 dana procediti i čuvati na hladnom.

Upotreba i delovanje kod sledećih bolesti:

 • glavobolja, nesvestica, bolje pamćenje, jačanje mozga (oblog na čelo, potiljak, ili glavu, udisati odnosno mirisati sa natopljene vate, mazati vratni pršljen);
 • bubuljice i krastice u nosu (navlažiti ih tinkturom);
 • plikovi ili rane na jeziku (vlažiti ih kapima);
 • zubobolja (nakvasiti bolno mesto i držati vlažnu krpicu ili vatu);
 • upala grla (lagano cediti kapi niz grlo);
 • grčevi u želucu (popiti kašiku kapi sa malo vode ili čaja);
 • kolike (jaki bolovi, čupanje i zavijanje u stomaku) – popiti 3 kašike, jednu za drugom, polako;
 • protiv otežanog varenja želuca;
 • bolovi u žuči (dva puta dnevno po 1 kašika kapi – ujutro i uveče, oblog na stomak);
 • bol u materici (1 kašika tri dana, pa šetnja, onda doručak -ali ne sa mlekom!);
 • hemoroidi, bubrezi, melanholija, depresija, apetit, varenje (1 kašika dnevno);
 • groznica, visoka temperatura, slabost (1 kašika);
 • rak, zagnojene rane, bradavice,  čirevi (oblog);
 • rane, gangrene, rane od oružja (oblog); ožiljci, posekotine, fistule (vlažiti ih i do 40 puta);
 • čvoruge, masnice, podhvi (vlažiti ih);
 • malokrvnost (kapi tinkture stvaraju zdravu krv, zapravo čiste krv, podstiču cirkulaciju – piti ujutro kašiku;
 • reumataski bolovi (zglobovi) – piti i stavljati obloge;
 • kurje oko (3 dana stalno vlažiti);
 • pijanstvo odnosno mamurluk – 2 kašike popiti.

Ako se redovno uzima Šveden biter, uz poštovanje prirodnih zakona (vegetarijanska ishrana, pravilna upotreba vode, redovan boravak na čistom vazduhu i duboko disanje, kretanje, umerenost), gotovo da neće biti potreban nijedan lek. Ovaj lek jača telo, osvežava živce i krv, telo ostaje bodro, a lice mladalačko.

Važno! Sve količine koje se piju treba uzimati sa malo vode ili čaja. Oblog staviti tek kada se bolno mesto namaze mašću od nevena. Priprema obloga – uzeti pamučnu tkaninu ili peškirić, pa ga prvo nakvasiti vodom, iscediti, pa nakvasiti tinkturom i staviti na bolno mesto u trajanju četiri do šest sati.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply