Svetla krv u stolici uzrok

Krv u stolici prvenstveno dolazi od gornjeg gastrointestinalnog trakta (želuca i dvanaestopalačnog creva, mada ponekad i ezofagusa) ili nižeg gastrointestinalnog trakta (kolona, rektuma i anusa). Iako tanko crevo takođe može biti izvor krvi u stolici, u poređenju sa najvišim i najnižim delovima gastrointestinalnog trakta, tanko crevo nije tako čest izvor. Većina ljudi misli da krv u stolici znači da stolica sadrži crvenu krv, ali to nije uvek tako.

Boja krvi u stolici često zavisi prvenstveno od lokacije krvarenja u probavnom traktu. Generalno, što je mesto krvarenja bliže anusu, svetlije crvena krv će biti. Dakle, krvarenje iz anusa, rektuma, debelog creva i sigmoidnog dela debelog creva teži da bude svetlo crvene boje, dok krvarenje iz debelog creva i poprečnog pravog debelog creva ima tendenciju da bude tamno crveno ili bordo boje. Kod krvarenja iz gornjeg gastrointestinalnog trakta, u zavisnosti od toga koliko dugo krv ostaje u želucu i tankom crevu, boja u stolici će se promeniti od svetlo crvene boje, bordo, do crne boje. Ako je krv u stolici crvena ili bordo, ovo se obično naziva rektalno krvarenje.

Krvarenje koje se javlja iz želuca i dvanaestopalačnog creva često je crno, lepljivo i neprijatnog mirisa (ovakva stolica se zove melena). Melena se najčešće javlja kada je krvarenje u želucu gde je krv izložena kiselini ili je u tankom crevu produženo vreme. Međutim, melena takođe može doći sa krvarenjem iz debelog creva, ako je tranzit krvi kroz debelo crevo spor, i ima dovoljno vremena za crevne bakterije da razlože krv u ​​hemikalije (hematin) koje su crne.

Krv iz sigmoidnog debelog creva, rektuma i anusa obično ne ostane u debelom crevu dovoljno dugo da je bakterije pretvore u tamnu boju. Retko, masivna krvarenje iz pravog debelog creva, iz tankog creva ili iz čireva na želucu ili dvanaestopalačnom crevu – mogu da izazovu brz tranzit krvi kroz gastrointestinalni trakt i da dovedu do svetlo crvenog rektalnog krvarenja. U ovakvim situacijama, krv se kreće kroz debelo crevo tako brzo da nema dovoljno vremena za bakterije kako bi pretvorile krv u tamnu ili crnu boju.

Svetla krv u stolici – uzrok mogu biti sledeće tegobe ili bolesti:

 • analna fisura (pukotina)
 • hemoroidi
 • kanceri i polipi rektuma i debelog creva
 • divertikuloza
 • angiodisplazija (abnormalni krvni sudovi sluznice creva)
 • ulcerativni kolitis
 • Kronova bolest
 • infektivni kolitis
 • ishemični kolitis
 • Mekelov divertikulum

Tamna krv u stolici mogući uzroci

Moguće je da tamna krv u stolici dolazi iz želuca i duodenuma, prvenstveno od čireva, raka i angiodisplazija.

Stolica sa tamnom krvi ili koja je gotovo crna može ukazivati na krvarenje ili druge povrede u probavnom traktu. Takođe, pražnjenje creva koje je tamne boje može biti prisutno nakon obroka hrane tamne boje. Obavestite vašeg lekara svaki put kada imate krvavu stolicu ili stolicu crne boje, kako bi se isključili ozbiljni zdravstveni uslovi.

Tamna krv u stolici – mogući uzroci:

Krvarenje u gornjem delu probavnog sistema može da dovede do tamno crvene ili crne stolice. Čir ili drugi oblik iritacije u jednjaku ili želucu poznat kao gastritis – mogu da izazovu krvarenje. Kada se krv pomeša sa digestivnim tečnostima, može biti boje katrana.

Neki lekovi takođe mogu dovesti do crne stolice. Suplementi gvožđa i lekovi na bazi bizmuta, na primer, mogu potamniti stolicu.

Tamka krv u stolici – mogući uzroci (isto važi i za crnu stolicu):

 • crevna ishemija: smanjenje dotok krvi u creva
 • vaskularne malformacije: deformisane vene
 • varikozitet: velike ispupčene vene u crevima.

Krv u stolici kod beba i dece

Krv u stolici kod beba i dece se može pojaviti u stolici, na toalet papiru ili u toaletu, a može da varira od svetlo crvene do gotovo crne.

Deca mogu imati rektalno krvarenje iz različitih razloga, od kojih većina nisu ozbiljni.

Koji su uzroci krvi u stolici kod beba i dece?

Različite stvari mogu da izazovu rektalno krvarenje kod dece; ovo su neke od najčešćih:

Analne pukotine: ove male pukotine na koži anusa su najčešći uzrok krvi u stolici kod dece. One se mogu javiti ako vaše dete ima tvrdu stolicu ili kada čest proliv iritira sluzokožu. Ove pukotine mogu izazvati bol ili svrab u tom području, posebno tokom i posle korišćenja toaleta. Pukotine su veoma česte kod beba, a obično se potpuno izleče sa osnovnom negom. Kod starije dece i tinejdžera, pukotine mogu da potraju nekoliko nedelja ili duže da zarastu, a ponekad se ponovo naprave.

Zatvor: ovo je kada neko ima bolne, čvrste i suve stolice ili ređe pražnjenje creva.

Više ozbiljni uzroci krvarenja rektuma uključuju:

Crevne infekcije izazvane bakterijama (kao što Shigella, salmonela i Campilobacter), virusima ili parazitima.

Ponekad alergija na hranu i problemi sa koagulacijom krvi takođe mogu dovesti do rektalnog krvarenja.

Krv u stolici u trudnoći

Rektalno krvarenje je obično izazvano hemoroidima, koji su krvni sudovi u oblasti rektuma koji su postali neobično otekli. Hemoroidi su relativno česta pojava tokom trudnoće, posebno u poslednjem kvartalu i u nedeljama nakon porođaja. Ako se naprežete tokom pokreta creva, imate tvrdu stolicu ili iritirate ovu osetljivu oblast prilikom brisanja, te otečene vene mogu krvariti.

Analne pukotine su još jedan uzrok krvarenja iz rektuma. Ove bolne pukotine na koži anusa mogu biti uzrokovane usled tvrde stolice, kao rezultat opstipacije, što je uobičajeno tokom trudnoće.

Dakle, krv u stolici u trudnoći najčešće ukazuje na hemoroide, koji su nus pojava u trudnoći. Svakako, ukoliko primetite obilnija rektalna krvarenja i dodatne otežavajuće simptome, obavezno se obratite svom lekaru!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply