Kapilari u oku su smešteni unutar konjuktive, tankog tkiva koje pokriva beonjaču. To je spoljni zaštitni ‘’premaz’’ očne jabučice.

Mali krvni sudovi, kapilari, unutar konjuktive, mogu pući spontano ili od povrede, izazivajući crvenu oblast na beonjači, rezultujući subkonjuktivalnim krvarenjem.

Subkonjuktivalno krvarenje se javlja kao jarko crvena ili tamno crvena fleka na beonjači oka.

Obično ne postoje simptomi povezani sa subkonjuktivalnim krvarenjem.

Subkonjuktivalno krvarenje se često prvo primeti gledajući se u ogledalu ili kada vam druga osoba kaže da vam je oko crveno.

Dijagnoza se postavlja na osnovu pojave krvarenja i odsustva drugih nalaza.

Većina subkonjuktivalnog krvarenja prolazi spontano, bez tretmana, za jednu do dve nedelje.

pucanje kapilara u oku

Zašto puca kapilar u oku

Konjuktiva sadrži nerve i mnoge male kapilare. Ovi krvni sudovi su obično jedva vidljivi, ali postaju veći i vidljivi ako je oko upaljeno. Ovi kapilari su donekle krhki i njihovi zidovi pucaju lako, što dovodi do subkonjuktivalnog krvarenja (krvarenje ispod konjuktive). Subkonjuktivalno krvarenje se javlja kao jarko crvena ili tamno crvena fleka na beonjači.

Većina pucanja kapilara u oku se javlja spontano bez vidljivog razloga za krvarenje. Budući da je većina subkonjuktivalnog krvarenja bezbolna, osoba može otkriti subkonjuktivalno krvarenje samo gledajući se u ogledalu.

Sledeći uzroci mogu povremeno dovesti do spontanog subkonjuktivalnog krvarenja, tj. pucanja kapilara u oku:

  • kijavica
  • kašalj
  • naprezanje/povraćanje
  • povećavajući pritisak u venama glave, kao tokom dizanja tegova
  • trljanje oka ili umetanje sočiva
  • određene infekcije spoljašnjosti oka (konjuktivitis) gde virus ili bakterija oslabe zidove malih krvnih sudova ispod konjuktive
  • medicinski poremećaj koji izaziva krvarenje ili inhibira normalno zgrušavanje.

Pucanje kapilara u oku može biti ne-spontano i rezultat od teške infekcije oka, povrede na glavi ili oku, ili posle operacije oka ili očnih kapaka.

Pucanje kapilara kod beba i dece

Pucanje kapilara u oku kod beba i dece se često može javiti, uostalom, kao i kod odraslih, ali istina je da nema razloga za brigu.

Pucanje kapilara u oku kod dece se može javiti zbog jakog kašljanja ili kijanja, zbog naprezanja (ukoliko dete ima tvrdu stolicu/zatvor) ili povraćanja. Takođe, ako dete jako trlja oči ili se nađe strani predmet u oku, infekcije i iritacije oka – sve su to razlozi za pucanje kapilara u oku kod beba i dece.

Pucanje kapilara u oku kod beba se može javiti i tokom teškog porođaja, kada kontrakcije mogu da izvrše jak pritisak na dete i tada se javlja pucanje kapilara u oku. Ako beba jako plače ili ima tvrdu stolicu, kao i ako je oko iziritirano – doći će do pucanja kapilara u očima.

Šta raditi kad pukne kapilar u oku

Za većinu slučajeva pucanja kapilara u oku, nije potreban tretman. Možda ćete želeti da uzmete neke veštačke suze iz apoteke ako osećate neke iritacije. Ovo može pomoći ako su oči takođe suve, kao i iziritirane od pucanja kapilara. Kapi za oči mogu da vam pomognu ako osećate da je potrebno osveženje u očima, i zaista će pomoći sa bilo kojim blagim nelagodnostima uzrokovanim razbijenim krvnim sudovima.

Ni pod kakvim okolnostima ne treba da uzimate aspirin ili bilo koju drugu vrstu leka koji koči zgrušavanje krvi. Ako uzimate antikoagulans za drugo zdravstveno stanje, možda ćete želeti da se konsultujete sa lekarom da li je pametno da uzimate ovo kada imate puknut kapilar. Mada mogu da ometaju lečenje puknutog kapilara, u nekim situacijama je opasno za vaše zdravlje da prestanete da uzimate ove lekove.

Uzimanje vitamina C se preporučuje kao pomoć u zaštiti ćelija od daljeg oštećenja. To će takođe pomoći da se popravi puknuti krvni sud podstičući proizvodnju kolagena. Vitamin C će takođe pomoći u jačanju imunog sistema i pomaže da se ne razvije bilo kakva infekcija. Takođe, budite sigurni da pijete dosta tečnosti.

Kapilari u očima lečenje

Postoje retki slučajevi gde je pucanje kapilara u oku prouzrokovano spoljnim infekcijama. Ako je to slučaj, treba odmah lečiti spoljnu infekciju. Možda ćete želeti da razmotrite odlazak kod lekara da vidite da li su neophodni antibiotici za lečenje infekcije. Ako je to slučaj, lekar može propisati antibiotik kremu ili kapi za područje oko očiju. To će pomoći da se smanji infekcija, a iako neće pomoći kod puknutog kapilara, pomoći će da zadržite simptome minimalnim i da ne postanu ozbiljniji.

U većini slučajeva, pucanje kapilara u oku nije ništa što zahteva da se brinete. Svako će verovatno doživeti pucanje kapilara u očima u nekom trenutku u životu i to ne bi trebalo da bude razlog za bilo koji alarm. Puknuti krvni sudovi će proći za dve ili tri nedelje i trebalo bi da vidite napredak nakon samo nekoliko dana. Pucanje kapilara u oku se ne razlikuje od pucanja krvnih sudova bilo gde drugde u telu. Modrica na telu obično blede u svetlo braon sa vremenom, i krvni sudovi u oku će učiniti isto. Primetićete da počnu sa jarko crvenom bojom, ali na kraju će nestati sa samo malo boje za sobom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply