Osim ekološke i komercijalne, drvo pazlovnija ima i neospornu dekorativnu vrednost zahvaljujući raskošnim mirisnim cvetovima.

Paulovnija (Paulownia tomentosa), poznata i pod nazivom „carsko drvo”, potiče iz Kine, gde uspeva više od 3.000 godina. Ovo drvo raste najbrže na svetu – njeno deblo za deset godina može da dostigne prečnik od jednog metra Veoma je dekorativna i egzotična, a osim u hortikulturi, koristi se i u industriji. Naraste do 20 metara u visinu, ima vrlo jak uzan koren koji prodire duboko u zemlju, i zato je pogodna za vrtove. Zahvaljujući velikim srcolikim listovima (prečnika i do 60 cm), drvo paulovnija formira veliku i gustu krošnju koja je leti odlična zaštita od sunca. Posebno je interesantna u proleće, tokom aprila i maja, kada je krase grozdovi ljubičastih mirisnih cvetova. Često se može videti u drvoredima i parkovima evropskih gradova, a u poslednje vreme, zahvaljujući rasadnicima koji su se specijalizovali za proizvodnju i distribuciju sadnica paulovnije, sreće se i kod nas.

paulovnia drvo

Paulovnija uzgoj

Paulovnija se sadi u proleće – od maja do jula

Uzgoj paulovnije će biti uspešniji ako je posadite na zemljištu koje joj odgovara.Ovo brzorastuće drvo traži rastresito plodno zemljište, koje nije glinovito, teško i močvarno. Potrebno je iskopati rupu prečnika 60 cm, duboku oko 80 cm. Na ovako pripremljeno mesto za sadnju treba vratiti deo iskopane zemlje, pomešane sa đubrivom, tako da njegova konačna dubina iznosi 30-40 cm. Posadite biljku tako da ne rastresete busen.Uzgoj paulovnije je veoma isplativ.

Biljka je veoma osetljiva u prvoj godini posle sadnje, pa u tom periodu zahteva posebnu negu, pre svega okopavanje i zalivanje (pet litara vode dnevno, ili 15 litara na svaka tri dana), pogotovo ako je leto sušno.Ovo malo komplikuje uzgoj paulovnije ali kad sadnica ojača više nećete imati probleme.Treba voditi računa i o tome da su mlada drvca osetljiva na hladnoću, naročito ona jednogodišnja, pa se za sadnju preporučuju pozicije zaštićene od jakih sevemih vetrova (dvogodišnje biljke mogu se saditi na otvorenom). Nakon što se koren učvrsti, paulovniji nije neophodna nega i odlično podnosi orezivanje.Svi koji žele da počnu gajenje ovog brzorastućeg drveta trebalo bi da znaju da iz posečenog panja izrasta novo stablo i da se proces može ponavljati skoro 100 godina.

Kako se sadi paulovnija ?

U dekorativne svrhe, sadite je onako kako vama odgovara.
Kao ogrevno drvo, paulovnija se sadi u razmaku 2 x 3 m (oko 1.650 sadnica na jednom hektaru).
– Za uzgoj paulovnije za industrijsku građu, sadi se na razmaku od 4 x 4 m (oko 680 do 700 sadnica po jednom hektaru).
– Ako se uzgaja za ishranu stoke, sadi se gušće, a listovi se skidaju svakih 20 dana.

brzorastuce drvo

Mirisna i medonosna

Mirisni cvetovi paulovnije puni su nektara, pa su njeni zasadi odlični i za pčelare. Istraživanja su pokazala da su listovi kineskog drveta koje brzo raste hranljiviji od lucerke, pa se može koristiti i za ishranu stoke. Od njih se može praviti i veoma kvalitetan humus za đubrenje. Dovoljno je samo da se opalo lišće paulovnije prekrije zemljom.

Hibridi ” vanzemauci”

I ako ovo kinesko drvo koje brzo raste eksploatišu više od tri milenijuma, ovo neobično stablo postalo nam je dostupno tek nedavno, zahvaljujući hibridnim sortama koje mogu da podnesu temperature u rasponu od -25 do čak 45 stepeni Celziiusa!

Šta je to čepovanje?

Stabljika biljke seče se nekoliko centimetara iznad nivoa terena i zatrpava preostalom zemljom. Ova metoda, poznata pod nazivom “čepovanje”, sprovodi se između prve i treće godine rasta, kada se utvrdi da drvo može da podnese ovako invazivnu meru. Ukoliko preskočite ovaj korak, pojaviće se krivine, čvorovi i promene u kvalitetu stabla (što je važno ukoliko se koristi u industrijske svrhe), a drvo će rasti mnogo sporije.

kinesko drvo koje brzo raste

Drvo budućnosti

O ekološkom značaju paulovnije govori podatak da za deset godina apsorbuje i do pola tone ugljen-dioksida, zbog čega je idealna za oplemenjavanje zelenih površina u urbanim sredinama. Ali, to nije sve! Zahvaljujući svojim velikim i brojnim listovima, samo jedno stablo može da proizvede količinu kiseonika dovoljnu za čak 60 ljudi. Najnovija istraživanja pokazala su da ovo kinesko drvo koje brzo raste ne zagađuje životnu sredinu prilikom sagorevanja, te da tona paulovnije daje samo 500 g pepela.

Brzorastuće drvo senzacija u industriji

Za industrijsku upotrebu paulovnije je spremna za sedam do deset godina, kad drvo dostigne debljinu od pedesetak centimetara. Kad se poseče, iz panja ovog brzorastućeg drveta izrasta novo stablo. Eksperti kažu da se ovaj proces može ponavljati čak sedam puta, što ovo biljku čini izuzetno isplativom.

Kao meko drvo, paulovnija je izuzetno cenjena u industriji nameštaja, upotrebljava se i za izradu muzičkih instrumenata, a pošto je kaloričnija od bukve, odlična je i za loženje. Zato se koristi i za izradu briketa i peleta. U Kini se uzgaja na 17 miliona hektara, sve masovnije se sadi i u Evropi, pre svega kao energent, zbog brzog rasta. Jedan od starih kineskih običaja nalaže da se, kad se rodi žensko dete, zasadi jedna paulovnija, koja se seče kad devojka stasa za udaju. Od nje se pravi kompletan nameštaj za miraz.

Nemačka je odlučila da do sredine naredne decenije zatvori sve nuklearne elektrane i okreće se novim izvorima energije. Planira se sadnja nekoliko miliona hektara paulovnije a drvo bi se seklo do zemlje svake tri godine i koristilo kao gorivo u termoelektranama. Koliko je gajenje paulovnije isplativo govori podatak da prinos po hektaru energetski odgovara ekvivalentu od 22 tone kamenog uglja.

Proizvodnja sadnica PAULOVNIJE u Paulovnija Rasadniku.Broj za sve informacije i porudžbine: 060 7233430 i 062 9695575.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply