Cveće kamelija

Kamelija je rod cvetnica u porodici Theaceae. Cveće kamelija se može naći u istočnoj i južnoj Aziji, od Himalaja istočno do Japana i Indonezije. Postoji 100-300 opisanih vrsta, a tu su i oko 3.000 hibrida. Ovaj rod cveća je poznat širom Istočne Azije.

Kamelije su večnozeleno žbunje ili malo drveće do 20 m visine. Njihovi listovi su naizmenično raspoređeni, jednostavni, debeli, naborani i obično sjajni. Cvetovi kamelije su obično veliki i upadljivi, do 12 cm u prečniku, sa pet do devet latica u vrstama kamelija koje se prirodno javljaju. Boja cvetova varira od bele do ružičaste i crvene boje; zaista žuto cveće se može naći samo u Južnoj Kini i Vijetnamu. Cvetovi kamelije podsećaju na cvetove ruže. Cveće kamelija širom roda se odlikuje gustim buketom upadljivih žutih prašnika, često u kontrastu sa bojama latica. Takozvani “plod” kamelije je suva kapsula, ponekad podeljena u do pet pregrada, a svaka pregrada sadrži do osam semena.

kamelija cvece

Različite vrste kamelija biljaka su generalno dobro prilagođene kiselim zemljištima bogatim humusom, a većina vrsta ne rastu dobro na krečnjačkom zemljištu ili drugom kalcijumom bogatom zemljištu. Većina vrsta kamelija takođe zahtevaju veliku količinu vode, ili od prirodnih padavina ili od navodnjavanja, a biljke neće tolerisati suše. Međutim, neke od najneobičnijih kamelija – tipično vrste kraških zemljišta u Vijetnamu – mogu da rastu bez previše vode.

Kamelija biljke obično imaju brz rast. Obično će rasti oko 30 cm godišnje do zrelosti – iako to varira u zavisnosti od njihove sorte i geografske lokacije.

Gajenje

Kamelija voli topla, vlažna i senovita mesta. Otporna je na niske temperature, pa se neretko desi da cveta i ispod snega. Ipak, ukoliko gajite kamelije u bašti, u slučaju jake zime ih pokrijte suvim šibljem. Kao što smo rekli, pogoduje im slabo kiselo zemljište, koje treba obogatiti stajskim djubrivom i sa malo peska.

Koren kamelije je osetljiv, pa vodite računa da zemljište ne bude suviše vlažno, jer u tom slučaju koren može da istruli. Uzgoj kamelija preko zime podrazumeva slabije zalivanje i pojačanu pažnju o temperaturi koja ne bi trebalo da bude niža od 2 C.

Uzgoj kamelija, osim u vrtu, je moguć i u kući (stanu) ili na balkonu. Dakle, kamelija cveće se relativno jednostavno može uzgajati i u zatvorenom prostoru.

Na našem podneblju se najčešće nalazi vrsta kamelija sena (Thea sinensis), koja se obično gaji kao sobna biljka i u tom slučaju zahteva posebnu negu, jer je osetljiva na toplotu u kućnim uslovima. Dakle, ako gajite kameliju u zatvorenom prostoru, trebalo bi da je stavite na neko mesto gde temperatura ne prelazi 10 C. Kameliji prija svež vazduh, ali je nikako ne izlažite prejakom sunčevom zračenju. Ukoliko je uzgoj kamelija odgovarajući, rezultat su prelepi i veliki cvetovi u jesen.

Nemojte često premeštati kameliju, jer tako mogu da joj opadnu listovi. Presađujte je svake treće godine, jer često presađivanje rezultira manjim cvetovima.

Zalivanje

Kameliju treba zalivati ustajalom kišnicom ili mekom vodom, a pupoljke možete povremeno orositi čistom mlakom vodom, uz pomoć prskalice. Tokom zime treba ograničiti zalivanje, ali je zalivanje neophodno čim primetite prve cvetove. Ako kamelija pokaže žute listove, to je znak da ste je zalivali previše i da koren truli. Tada treba presaditi biljku u drugu saksiju sa svežim zemljištem da biste sprečili njeno propadanje.

Sadnja i razmnožavanje

Kada nabavite sadnice kamelije, pre sađenja najpre proverite zemljište koje treba da bude blago obogaćeno đubrivom. Jama gde treba da sadite sadnice treba da bude dva puta dublja i tri puta šira od krošnje kamelije. U kupastu jamu u zemljištu stavite koren kamelije, i to tako što ćete voditi računa da krošnja bude minimum 10 cm iznad tla.

Kamelija ima plitak koren i ne treba je saditi suviše duboko, a kada postavite biljku, pritisnite zemljište oko korena i zalijte biljku.

Camellia japonica

Camellia japonica

Kada treba saditi kameliju? To je neki period između oktobra i marta. Ono što je bitno, to je da kameliju pre presađivanja dobro zalijete i na taj način je dobro pripremite.

Cvetanje kamelije počinje sa hladnim danima; biljka cveta u trećoj godini života, počinje u jesen i nastavlja da cveta u zimu i rano proleće. Cvet kamelije je dugotrajan i ostaje svež i do 4 meseca.

Kamelija se najčešće razmnožava reznicama ili semenom, a morate znati to da je nije lako razmnožiti u kući. Svaki pupoljak kamelije mora da ima dovoljno prostora da bi procvetao. Na grani je dovoljno dva pupoljka, a ostali se mogu ukloniti rukom.

kamelija uzgoj

Da bi se dobila željena veličina i oblik, kamelija se može orezati na proleće.

Najlakše je kameliju razmnožiti reznicama, koje se uzimaju u julu ili avgustu. Treba ih zasaditi u rastresito tlo, držati na svetlom i toplom mestu i dodati hormon za rast drvenastih reznica. Jednako uspešno trebalo bi biti i razmnožavanje vazdušnim povaljenicama, a razmnožavanje semenjem ipak bi trebalo prepustiti stručnjacima koji to rade u prilagođenim uslovima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply