Degenerativne promene na kičmenom stubu mogu izazvati osećaj mravinjanja u prstima ruku i nogu. Osećaj trnjenja ili mravinjanja u rukama, nogama i prstima česta je pojava kod savremenog čoveka i neretko izaziva strah i zabrinutost, iako uzroci trnjenja mogu biti mnogobrojni od anksioznosti i depresije, preko neuroloških poremećaja, do dijabetesa najčešće se u pozadini ovog simptoma krije problem s kičmom.

S obzirom na šarolikost potencijalnih uzročnika trnjenja u nogama, rukama i prstima, ponekad je za precizno postavljanje dijagnoze potreban pregled lekara različitih specijalnosti, uključujući fizijatra, neurologa, endokrinologa, imunologa, kardiologa…

Trnjenje u rukama i nogama , koje je praćeno i drugim simptomima, poput osećaja slabosti i/ili oduzimanja jedne strane tela (lica, ruke i/ili noge), smetnji s govorom, vidom, koordinacijom i ravnotežom, tikovima i nekontrolisanim pokretima zahteva hitan lekarski pregled.

trnjenje u rukama i nogama

Ako vam se pak trnjenje u nogama i stopalima javlja isključivo pri određenim položajima tela i prilikom dugog sedenja i stajanja, najverovatnije su problemi s kičmom uzrok vaših tegoba.

Cervikalni sindrom kao uzrok trnjenja

– Cervikalna spondiloza ili okoštavanje vratne kičme – degenerativno je oboljenje koje zahvata pršljenove, međupršljenske diskove, ligamente i zglobove. Spondiloza se javlja s godinama i nastaje svakodnevnim trošenjem struktura kičmenog stuba savremenim načinom života, prevashodno lošim držanjem tela i provođenjem previše vremena za kompjuterom i u drugim sedećim aktivnostima. Simptomi cervikalne spondiloze obično se javljaju postepeno, i to u vidu bolova u vratu, ramenu i ruci, ukočenosti u vratu, mravinjanja, trnjenja i izmenjenog osećaja u ruci i prstima te, rede, oslabljenog osećaja za dodir.

– Protruzija glave (isturenost glave napred) poremećaj posture vratne kičme dovodi do pojačanog mišićnog opterećenja i pojave bolova u vratu i ramenom pojasu. Normalno, glava i vrat su u liniji s telom, dok protruzija glave predstavlja pomeranje glave napred, što remeti balans svih struktura – mišića, pršljenova, ligamenata. Protruzija glave i zamor mišića uzrokuju ispravljanje normalne zakrivljenosti vratne kičme, povećano opterećenje na ligamentima, zglobovima kičmenog stuba i međupršljenskim diskovima, što ubrzava degenerativne promene i dovodi do starenja vratne kičme. Ovo je veoma čest problem savremenog čoveka i čest uzročnik niza simptoma u predelu glave, vrata, ramena i ruku, ali se o tome nedovoljno govori. Glavobolje, problemi s vilicom, različite senzacije u jeziku i licu, osećaj knedle u grlu, trnjenje ruku i prstiju na rukama samo su neki od mogućih simptoma, a rešenje je veoma jednostavno: jačanje mišića i korekcija držanja tela.

– Diskus hernija vratne kičme degenerativno je oboljenje kičmenog stuba pri kome diskus izleće iz svog ležišta i pritiska kičmene nervne korenove ili kičmenu moždinu. Na cervikalnu diskus herniju treba posumnjati u slučaju bolova u vratu, ramenima, između lopatica, u potiljačnom delu glave, usled trnjenja i bola u rukama, slabosti u rukama i nogama, nespretnosti pri izvođenju finih radnji prstima ruku, poput zakopčavanja dugmadi, zatim ukoliko se jave problemi s hodom i poremećaji funkcije mokrenja i pražnjenja creva. Kad dođe do značajnijeg oštećenja nerava ili kičmene moždine, neophodna je hirurška intervencija, koja nije tako opasna kao što pacijenti često misle.

TOS kao uzrok
Sindrom suženog gornjeg otvora grudnog koša (TOS) predstavlja kompleksno medicinsko stanje koje je uzrokovano pritiskom na glavne elemente gornjeg otvora grudnog koša (udubljenje koje se može napipati odmah iznad ključne kosti). Navedeno područje nalazi se između prvog rebra, ključne kosti, lopatice, grudne kosti i vratno-grudnog dela kičme i kao takvo predstavlja vrlo kompleksnu regiju kroz koju prolaze nervi, vene i arterije odgovorni za mozak, ruke i neke od unutrašnjih organa. Samim tim mogu se javiti i šaroliki simptomi koji su povezani s rukama i šakama (jednom ili obe), vratom, glavom, ramenima i grudnim košem. Uzroci TOS-a mogu biti razni, ali su naučna istraživanja pokazala da manjak fizičke aktivnosti, loše držanje tela i višesatni rad za računarom u nepravilnom položaju najčešći izazivaju ovaj problem. Sve ovo dovodi do pada ramena napred i spazma vratnih mišića, koji dalje izazivaju pritisak na nervne i vaskularne strukture. Od simptoma se mogu javiti trnjenje ruku i prstiju, naročito u položaju kad su ruke iznad glave (npr. pri kačenju zavesa), osećaj knedle u grlu i otežano gutanje, anksioznost, lupanje srca, skokovi pritiska, bol u grudima, vrtoglavice, glavobolje, bol u vilici, svrab, trnjenje jezika i mnogi drugi.

Lumbalni sindrom kao uzrok problema

Lumbalna spondiloza degenerativna je bolest lumbalnog dela kičme koja nastaje postepeno, godinama, a manlfestuje se bolovima u donjem delu leđa i nogama. Aktuelni bol lokalizovaji je u donjem delu leđa, može se pružati ka zglobu kuka i duž zadnje ili spoljašnje strane butine, a u redim slučajevima i niz potkolenicu sve do prstiju. Osim bola, može da se javi i osećaj mravinjanja, a nekad i oslabljen osećaj za dodir u prstima i delovima stopala.

Lumbalna diskus hernija predstavlja pomeranje diskusa iz okvira međupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, pri čemu dolazi do ukleštenja nervnog korena. Bol, koji je najčešći simptom lumbalne diskus hernije obično se iz leđa spušta zadnjom ili spoljašnjom stranom noge do lista ili stopala, a pojačava se pri kašljanju i kijanju. Konstantan je i veoma intenzivan. Često onemogućava normalan san, što zamara pacijente i dodatno im pogoršava stanje. Istovremeno s bolom javljaju se i oslabljen osećaj za dodir i trnjenje u nozi, a moguća je i slabost stopala. U najozbiljnije simptome diskus hernije spadaju poremećaj mokrenja, pražnjenja debelog creva i potencije kod muškaraca te pad stopala, ali se, na sreću, ovi simptomi retko sreću.

Korekcije držanja tela najvažniji deo lečenja

Bez obzira na to koji vam je deo kičme slaba tačka, jačanje mišića, njihovo istezanje i korekcija držanja tela jedini su oblik lečenja koji daje dugotrajne rezultate. Sve ostalo, uključujući i fizikalnu terapiju, lekove, masaže, kiropraktiku – pomoćne su metode koje samo trenutno olakšavaju stanje. Ako imate problem s vratnom kičmom, to ne znači da treba da zanemarite grudni i slabinski deo, i obrnuto. Najbolje je, u konsultaciji sa stručnim licem, napraviti program vežbi koji je odgovarajući za vas i redovno ga sprovoditi. Da bi vežbe dale rezultate, potrebno je da ih radite minimalno dva-tri meseca u kontinuitetu, pet do sedam puta nedeljno, a onda da nastavite vežbati do kraja života, minimum četiri-pet puta nedeljno. Osim jačanja leđnih mišića, veoma je važno ojačati i trbušnu muskulaturu, budući da su jaki trbušnjaci preduslov dobrog držanja. Vežbe je najbolje raditi u ležećem položaju, jer tada najmanje opterećuju kičmeni stub.

Vežbe za kičmu

Vežba 1 – Ležite na leđa na pod ili tvrđi krevet. Glavom lagano gurajte podlogu pa napravite pauzu, sve po sedam sekundi. Veoma je važno da, dok ne ojačate mišiće, gurate s najmanjom mogućom snagom kako ne biste pogoršali stanje.

Vežba 2 – Ležite na leđa, raširite ruke i savijte ih u taktovima pa gurajte taktovima u pod s pauzama od po sedam sekundi.

Vežba 3 – Ležite na pod i stavite ruke pored tela, pa dlanovima gurajte pod (sedam sekundi guranja i sedam sekundi pauze).

Vežba 4 – Lezite na leđa, noge savijte u kolenima pod uglom od 90 stepeni i podignite tako da vam potkolenice budu paralelne s podom. Pritom lumbalni deo kičme priljubite uz pod. Ostanite u tom položaju sedam sekundi pa spustite noge.

Vežba 5 – Ležite na stomak, podignite blago glavu i rameni pojas od poda, gledajte ravno u pod, ruke stavite u položaj za plivanje i radite njima kao da plivate prsno, ali praveći male kružne pokrete.

Vežba 6 – Stolicu bez naslona stavite uza zid, sedite leđima okrenuti zidu, zategnite trbušnjake tako da donji deo leđa što više zalepite za zid. Uvucite bradu, ruke odvojte od tela pod uglom od 60 stepeni i vucite ramena nagore i unazad, zadržite sedam sekundi pa napravite pauzu.

Napomena: Svaku vežbu, odnosno kontrakciju mišića izvoditi sedam sekundi, a onda napraviti pauzu u istom trajanju. U početku je dovoljno pet ponavljanja, a s vremenom možete povećavati broj ponavljanja do deset i više.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply