Zlatna maka, biljka koja raste u surovim Andima u Peruu, gde uprkos lošim uslovima, godinama opstaje, biljka je koja se pre svega koristi za poboljšanje zdravlja. Drugačije je zovu “peruansko čudo” baš zbog toga što opstaje na velikim visinama i niskim temperaturama. Maku su prvi put koristile dreve civilizacije, prvi put se koristila pre više od 10.000 godina. Više su je koristili kao dodatak ishrani nego u medicinske svrhe. Postoji legenda da su ratnici Inka jeli ovu biljku kad su odlazili u rat jer ih je činila snažnim. Međutim nakon osvajanja gradova bilo im je strogo zabranjeno konzumiranje make zbog velikih seksualnih impulsa. Na taj način se štitila ženska populacija u gradovima.

Biljka maka

Biljka zlatna maka koja izgledom podseća na rotkvicu veoma je popularna u svetu zbog čega mnogi narodi žele da je uzgajaju. S obzirom da ona opstaje u “lošim uslovima” (nadmorska visina anda je veoma visoka), privilegiju da je gaje do sada su imali samo Peruanci.Ona može da opstane na niskim i visokim temperaturama, takođe, odlično podnosi i štetna UV zračenja. Ova biljka, koja je izuzetno lekovita i hranljiva nekada se u Španiji koristila kao novac. Španski osvajači su umesto u zlatu, porez naplaćivali u zlatnoj maki.

peruanska zlatna maka prah

Ogroman je spisak vitamina koji se sadrže u biljki make, od vitamina C pa do vitamina E i B1, spisak je poprilično dugačak. Pored vitamina, maka sadrži i čak 18 esencijalnih aminokiselina.

Kada govorimo o lekovitosti ove biljke, posebno se ističe energija koju ova biljka nosi i koja prema iskustvima mnogih podstiče samoisceljujuće procese.

Najpopularnija je zlatna maka u prahu odnosno maka ili maca prah, kako je mnogi zovu. Ovaj prah najviše utiče na hormonalni balans koji može da bude poremećen iz najrazličitijih razloga. Najčešći uzrok je stres, koji isto tako može uticati i na plodnost o čemu će tek biti reči. Ako se pije umereno, ovaj maca prah poboljšava život u globalu, takođe, u mnogome utiče in a poboljšanje seksualnog života.

Veruje se da je ova biljka toliko puna energije jer dolazi iz najčistijeg predela na planeti, peruanskih Anda gde je nadmorska visina 4000 metara. Moć koju imaju biljke iz ovakvih i sličnih predela i dalje su bitno polje istraživanja mnogih naučnika.

Maka se konzumira u prahu jer se tako najbrže rastvara u organizmu. Istu takođe možete mešati sa jogurtom, mlekom ili sokom. Isto tako, maku možete i malo posuti po hrani tokom obroka kako biste je uneli u organizam.

Maka otklanja razne tegobe, jedna od njih je nesanica, tegobe koje prate PMS (reguliše neredovan ciklus) i menopauzu reguliše, odnosno promene koje mnogim ženama padaju teško. Takođe, ova biljka stimuliše rad mozga i utiče čak i na stvaranje mišićne mase i ubrzavanje metabolizma.

Maka kapsule

Maka kapsule su ustvari maka prah, postoje kapsule iz bočica i iz blistera. Ako želite da pijete maka kapsule, pijte ih tokom obroka, preporučena dnevna doza (iz bočice) je 4-6 kapsula dnevno, a iz blistera 5-7 kapsula dnevno. Osnovna funkcija make je održavanje balansa u organizmu, njeni sastojci utiču na dobro psihičko i fizičko zdravlje. Kada koristite maku, vaš organizam postaje otporniji na stres, na sve spoljne uticaje i slično. Nije ni čudo što je zlatna maka, koju drugačije zovu i peruanska maca jedno od najlekovitijih biljaka na celoj planeti. Cena maka kapsula je od 2000 do 2700 dinara, u zavisnosti od proizvođača.

Zlatna maka za plodnost i potenciju

Pomenuli smo da zlatna maka ili peruanska maca, pre svega utiče na balans hormona. Ona pre svega reguliše metabolizam a odatle kreće dalje da reguliše ostale probleme u organizmu, kao što je na primer neplodnost. Ova biljka, kad je reč o plodnosti, pozitivno utiče i na muškarce i na žene, utiče na endokrini sistem i reguliše rad hormona, bolje od bilo koje hormonalne terapije. Takođe, kod muškarca povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

Ovu biljku muškarci često zovu čarobna maka jer čini čuda kada je potencija u pitanju. Pored toga što utiče na hormone, maka je isto tako i odličan afrodizijak. Pored toga što utiče i na plodnost i povećan broj spermatozoida, muškarce oslobađa od stresa koju im trenutna impotencija stvara. Ova biljka je magična i kada je u pitanju energičnost i izdržljivost tokom odnosa zbog čega se često kaže da je omiljena muškarcima.

Ova biljka je tek dospela u žižu javnosti kada je utvrđeno koliko dobro utiče na plodnost i impotenciju. Baš zbog toga, ne bi trebalo da se zapostave njene bitne funkcije. Zato se peruanska maka preporučuje mnogim ženama koje dugo pokušavaju da ostanu u drugom stanju.

Negativna iskustva korisnika

Negativna iskustva sa maka prahom ili sa biljkom zlatna maka možete da imate samo ako kupite neku pogrešnu odnosno lažnu. nemojte uzimati neke jeftine jer ovu biljku ipak dopremaju iz Perua, cena mora da joj bude visoka a ako uzmete pravu, negativna iskustva nećete imati. Maca prah je bledozelenkast tako da nemojte slučajno kupovati žute koji su čudnog ukusa i mirisa.

Ovaj prah ne bi trebalo da konzumiraju trudnice i dojilje, i osobe sa visokim krvnim pritiskom. Potrebno je da se prvo posavetuju sa svojim lekarom. Negativna iskustva se pre svega zasnivaju na kupovini lažne make, inače, negativnih indikacija nema.

Cena zlatne make

Cena zlatne make nije uopšte pristupačna, 100 grama košta između 2400 i 2900 dinara, u zavisnosti od proizvođača, zbog čega je možda nećete naći u svim radnjama zdrave hrane. Nije baš da je isplativa biljka, zbog čega bi trebalo da je potražite u većim, specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane. Potrudite se da kad kupujete maku, imate uvid u sertifikat proizvođača.

Za razliku od kafe koja vas trenutno probudi, maka vas drži budnim i punim energije tokom celog dana. Kod zlatne make nema preporučenih doza, sve je induvidalno, koristi se u zavisnosti od potrebe organizma. Pored toga što utiče i na imunološki sistem, maka utiče na celokupono fizičko i psihičko zdravlje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply